Πέντε σημαντικά οφέλη σε υγεία (και ομορφιά στεγνή κοιλιά -σμίλευση σώματος) όταν ανεβαίνουμε σκαλοπάτια!

Πέντε σημαντικά οφέλη σε υγεία (και ομορφιά στεγνή κοιλιά -σμίλευση σώματος) όταν ανεβαίνουμε σκαλοπάτια!

5 οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις αν ανεβαίνεις σκάλες κάθε μέρα
Σε σύγκριση με το τρέξιμο και το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες.

 

5 οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις αν ανεβαίνεις σκάλες κάθε μέρα
Είτε θέλετε να παραμείνετε σε φόρμα είτε να χάσετε βάρος, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι υψίστης σημασίας. Όσοι κάνουν καθιστική ζωή με ελάχιστη άσκηση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη, αλλά πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την επιλογή μιας δραστηριότητας ανέφικτη λόγω ελλείψεως χρόνου.

Τα περισσότερα είδη ασκήσεων και αθλημάτων απαιτούν εξοπλισμό, είτε πρόκειται για ρακέτα τένις είτε για παπούτσια για τρέξιμο. Φυσικά, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε ένα γυμναστήριο, αλλά αυτό θα απαιτούσε αφοσίωση, κίνητρο και επίσης να αποκτήσετε έναν καλό προπονητή. Υπάρχει ένας τύπος άσκησης που είναι εξαιρετικά ωφέλιμος και απαιτεί να κάνετε πολύ λίγα – το ανέβασμα σκαλοπατιών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sports το 2019, η μετάβαση στις σκάλες είναι ένας εύκολα διαθέσιμος τύπος σωματικής δραστηριότητας που δεν απαιτεί ειδική εκπαίδευση ή εξοπλισμό. 

Σε σύγκριση με το τρέξιμο και το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας καίει πολύ περισσότερες θερμίδες. Εμπλέκει όλους τους κοιλιακούς μυς, διεγείρει όλα τα όργανα εκεί, ενεργοποιεί τη σπονδυλική στήλη και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών στο γόνατο, στα πόδια και στον αστράγαλο. Επιπλέον, το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την εποχή.

 

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη της καθημερινής αναρρίχησης σκαλοπατιών:

1. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Το ανέβασμα σκάλας για μία ώρα είναι μια πολύ έντονη μορφή άσκησης και έχει τεράστια αερόβια οφέλη. Μπορείτε να χάσετε περίπου 0,17 θερμίδες όταν ανεβαίνετε και 0,05 θερμίδες όταν κατεβαίνετε ένα μόνο σκαλί. Με αυτόν τον ρυθμό, αν ανεβαίνετε σκάλες για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα, είναι βέβαιο ότι θα κάψετε αρκετές θερμίδες και σταδιακά θα χάσετε βάρος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ρυθμός καύσης θερμίδων είναι υψηλότερος στην αναρρίχηση σκαλοπατιών σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventive Medicine το 2000, η ​​αναρρίχηση σκαλοπατιών μπορεί να αυξήσει τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή την καλή χοληστερόλη στο αίμα σας και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Η μελέτη, λοιπόν, συνιστά το ανέβασμα σκαλοπατιών, καθώς είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς και να κρατήσετε μακριά τις καρδιακές παθήσεις.

3. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη
Η αναρρίχηση σκαλοπατιών είναι μια κατακόρυφη άσκηση όπου σπρώχνετε προς τα κάτω για να σηκώσετε ολόκληρο το σώμα σας σε μια σκάλα. Αυτός ο τύπος άσκησης μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των μυών των ποδιών, του μηρού και του ισχίου ενώ ταυτόχρονα τονώνει τους κοιλιακούς μυς. Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μυϊκής μάζας στο κάτω μέρος του σώματος.

4. Χτίζει την αντοχή
Μια μελέτη στο Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports το 2014 αποκαλύπτει ότι βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή και καρδιοαναπνευστική απόδοση στο σώμα, το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα, την ισορροπία και την αντοχή. Εκτός από το ότι συμβάλλει στη συνολική φυσική κατάσταση, αυτή η δραστηριότητα βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου πτώσης και

ελαχιστοποιεί την καταπόνηση σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

5. Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Όλοι οι τύποι ασκήσεων είναι γνωστό ότι βοηθούν το σώμα σας να απελευθερώσει περισσότερες ενδορφίνες, κάτι που σας βοηθά να αισθάνεστε καλά. Το ανέβασμα σκαλοπατιών κάνει το ίδιο και βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ύπνου!  Αυτά τα οφέλη, όταν συνδυάζονται με την οικοδόμηση της δύναμης και της αντοχής και το πρόσθετο όφελος της υγιούς απώλειας βάρους, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση και τα επίπεδα αυτοπεποίθησής σας και θα σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ το καθημερινό ανέβασμα σκαλοπατιών είναι εφικτό, προσιτό και δεν απαιτεί ταλαιπωρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδανικά δεν θα πρέπει να το κάνετε ενώ φοράτε τακούνια ή παπούτσια που βλάπτουν την ισορροπία σας. Ντυθείτε άνετα, φορέστε λογικά παπούτσια και, στη συνέχεια, ανεβείτε τις σκάλες για να αποκτήσετε καλύτερη υγεία.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr