Δέρμα: Τα καλλυντικά που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο. Ποια συστατικά περιέχουν

Δέρμα: Τα καλλυντικά που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο. Ποια συστατικά περιέχουν

Ποιες ουσίες στα καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση του δέρματος όταν εκτεθεί στον ήλιο. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της φωτοευαισθησίας. Τι πρέπει να κάνουμε.

Ρούλα Τσουλέα 

Αν προσέχετε και περιποιήστε το δέρμα σας, σίγουρα θα χρησιμοποιείτε καθημερινά ορισμένα καλλυντικά. Γνωρίζετε, όμως, αν περιέχουν συστατικά που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τον ήλιο και να προκαλέσουν φωτοευαισθησία;

Η φωτοευαισθησία είναι η αντίδραση του δέρματος όταν εκτίθεται στον ήλιο. Μπορεί να είναι τοξική ή αλλεργική. Η φωτοτοξική αντίδραση εκδηλώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο. Η φωτοαλλεργική μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και αρκετές ημέρες αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτοευαισθησία προκαλεί ασυνήθιστη φλεγμονή ή κοκκίνισμα του δέρματος, που συχνά μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Αν και είναι πολλά τα πιθανά αίτιά της (ακόμα και φάρμακα που λαμβάνουμε από το στόμα), συχνά οφείλεται σε τοπικά προϊόντα που αλείφουμε στο δέρμα και αντιδρούν με τον ήλιο.

Διαβάστε ακόμα Προσοχή σε αυτά τα φάρμακα όταν βγαίνετε στον ήλιο, λέει το FDA
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είναι κακής ποιότητας ή ακατάλληλα για χρήση, επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

«Τα καλλυντικά αυτά μπορεί να κάνουν θαύματα στο δέρμα, αλλά απλώς να πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν τα απρόοπτα», εξηγεί. «Ορισμένα, π.χ., μπορεί να πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά το βράδυ πριν τον ύπνο. Άλλα χρειάζονται αποφυγή του ήλιου για μερικές ώρες ή και μέρες μετά τη χρήση τους».

Ο κ. Μιχελάκης εξηγεί ποια συστατικά που υπάρχουν σε τοπικά καλλυντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ρετινόλη
Είναι γνωστή και ως βιταμίνη Α. Αποτελεί ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ενεργά συστατικά στα καλλυντικά. Είναι γνωστή για τις αντιγηραντικές ιδιότητές της και την συμβολή της στην ανανέωση της επιδερμίδας.

Η ρετινόλη στοχεύει τις ρυτίδες και τους διογκωμένους πόρους του δέρματος. Όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο, διεγείρει την ανανέωση της επιδερμίδας και την παραγωγή του κολλαγόνου, βελτιώνοντας την υφή και τον τόνο του δέρματος.

«Το πρόβλημα, όσον αφορά τον ήλιο, είναι ότι η ρετινόλη ενθαρρύνει την παραγωγή νέων δερματικών κυττάρων. Η νέα στοιβάδα του δέρματος που δημιουργείται είναι πολύ ευαίσθητη στον ήλιο», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται τα προϊόντα με ρετινόλη το βράδυ, πριν από τη βραδινή κατάκλιση».

Αν χρησιμοποιείτε επί χρόνια καλλυντικά που περιέχουν ρετινόλη, είναι απαραίτητο να αλείφετε σχολαστικά το δέρμα σας με αντηλιακό, κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε σε υπαίθριο χώρο. Να επαναλαμβάνετε οπωσδήποτε την επάλειψη με το αντηλιακό κάθε 2 ώρες.

Έλαια εσπεριδοειδών
Τα αιθέρια έλαια του πορτοκαλιού, του λεμονιού, του κίτρου, του γκρέιπφρουτ κ.λπ. είναι αρωματικά δραστικά συστατικά. Μπορεί να ανανεώσουν και να βελτιώσουν την όψη του δέρματος. Περιέχουν όμως ορισμένες ουσίες που αλληλεπιδρούν με τον ήλιο και προκαλούν φωτοτοξική αντίδραση.

Αυτή εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, έγκαυμα και μελάγχρωση του δέρματος. Επομένως, να μην χρησιμοποιείτε όταν πρόκειται να βγείτε στον ήλιο ενυδατικές κρέμες, serums και άλλα καλλυντικά που περιέχουν ως δραστικές ουσίες έλαια εσπεριδοειδών.

Παράγοντες απολέπισης
Υπάρχουν πολλές ουσίες που προστίθενται στα καλλυντικά για απολέπιση του δέρματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Το γλυκολικό οξύ
Το γαλακτικό οξύ
Το μανδελικό οξύ
Το σαλικυλικό οξύ
Το αζελαϊκό οξύ
Όλ’ αυτά τα οξέα αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, ενυδατώνουν το δέρμα και το κάνουν να φαίνεται πιο καθαρό και νεανικό. Ορισμένα από αυτά μπορεί επίσης να αμβλύνουν τα σημάδια της ακμής.

Επειδή, όμως, αφαιρούν τα επιφανειακά δερματικά κύτταρα, εκθέτουν στο περιβάλλον τα υποκείμενα, νέα κύτταρα. Αυτά, όμως, είναι, όπως προαναφέρθηκε, πολύ ευαίσθητα στις επιδράσεις της UV. Έτσι, έτσι μπορεί να εκδηλωθεί αντίδραση φωτοευαισθησίας.

Φροντίστε να κάνετε απολέπιση με την ενδεδειγμένη συχνότητα (όχι πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι). Καλύτερα να την κάνετε το απόγευμα, ώστε να περάσουν πολλές ώρες (πάνω από 12) έως ότου εκτεθείτε στον ήλιο. Να αλείφετε επίσης οπωσδήποτε το δέρμα σας με άφθονο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF.

Υδροκινόνη
Η υδροκινόνη είναι μία ουσία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δερματικών δυσχρωμιών. Δρα «ανοίγοντας» το χρώμα του δέρματος. Τα καλλυντικά που την περιέχουν, μειώνουν την παραγωγή της φυσικής χρωστικής ουσίας (της μελανίνης) στα σημεία του δέρματος με πιο σκούρο τόνο (υπερμελάγχρωση).

Η μείωση της μελανίνης αφήνει τοπικά το δέρμα πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Αν επομένως έχετε υπερμελάγχρωση και εφαρμόζετε προϊόντα με υδροκινόνη, καλό είναι να μην εκτίθεται στον ήλιο το σημείο του δέρματος στο οποίο κάνετε θεραπεία.

Αντιβακτηριακοί παράγοντες
Οι τοπικές θεραπείες με προϊόντα που περιέχουν ως δραστικές ουσίες την κλινδαμυκίνη ή το υπεροξείδιο του βενζολίου δεν είναι καλλυντικά, αλλά φαρμακευτικές θεραπείες που συνήθως χορηγούνται για την καταπολέμηση της ακμής.

Εντούτοις τα συστατικά τους μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία, με αποτέλεσμα να γίνεται το δέρμα πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της UV.

Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε αυτά τα προϊόντα λίγες ώρες πριν από την έκθεση στον ήλιο, για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την φωτοευαισθησία που εκδηλώνεται με υπερμελάγχρωση.

«Τα παραπάνω συστατικά παρέχουν πολλά οφέλη στο δέρμα και δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσει κάποιος από την συνήθη περιποίησή του. Πρέπει όμως, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να προσέχει πότε τα χρησιμοποιεί και να λαμβάνει εντατικά μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ώστε να αποφύγει τους δυνητικούς κινδύνους από την αλληλεπίδρασή τους με την UV», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Φωτογραφία: iStock

www.iatropedia.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr