Ολα Τα Οφέλη Για Την Υγεία Απο Την Χρήση Των Φύλλων Δάφνης.

Ολα Τα Οφέλη Για Την Υγεία Απο Την Χρήση Των Φύλλων Δάφνης.

Οφέλη για την υγεία των φύλλων δάφνης και οι παρενέργειές τους
Τα οφέλη για την υγεία των φύλλων δάφνης είναι τέτοια που βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, αντιμετωπίζουν αναπνευστικές παθήσεις, βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Τα οφέλη των φύλλων δάφνης περιλαμβάνουν επίσης την πρόληψη του καρκίνου, μειώνουν το άγχος και το στρες, βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη. Οι φαρμακευτικές χρήσεις των φύλλων δάφνης περιλαμβάνουν τη θεραπεία των προβλημάτων εμμήνου ρύσεως, βοηθούν στην πρόκληση ύπνου, χρησιμοποιούνται ως εντομοαπωθητικό, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της πιτυρίδας και της τριχόπτωσης.

Τι είναι τα φύλλα δάφνης;
Το φύλλο δάφνης είναι το φύλλο της γλυκιάς δάφνης (Laurus nobilis), ενός αειθαλούς δέντρου της οικογένειας Lauraceae και είναι ιθαγενές σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο. Ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στο τουρσί και το μαρινάρισμα και για να αρωματίσει μαγειρευτά, γεμιστά και ψάρια, τα φύλλα δάφνης είναι απαλά αρωματικά αλλά έχουν πικρή γεύση.

Τα φύλλα δάφνης περιέχουν περίπου 2% αιθέριο έλαιο, το κύριο συστατικό του οποίου είναι η κινεόλη. Τα λεία και λαμπερά αποξηραμένα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται συνήθως ολόκληρα και στη συνέχεια αφαιρούνται από το πιάτο μετά το μαγείρεμα. Μερικές φορές κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή σκόνης.

Διατροφική αξία φύλλων δάφνης ανά 100 γρ
Ας δούμε λοιπόν διατροφικά στοιχεία για τα φύλλα δάφνης , 100 γραμμάρια δάφνης περιέχουν 313 kcal ενέργειας, 7,6 γραμμάρια πρωτεΐνες, 5,4 γραμμάρια νερό, 75 γραμμάρια υδατάνθρακες , 26 γραμμάρια διαιτητικές ίνες, 8,4 γραμμάρια ολικού λίπους (εκ των οποίων Τα κορεσμένα λιπαρά είναι 2,3 γραμμάρια, τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι 1,6 γραμμάρια, τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι 2,3 γραμμάρια, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι 1,1 γραμμάρια και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι 1,2 γραμμάρια). Οι βιταμίνες που υπάρχουν είναι βιταμίνη Α , βιταμίνη C , θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη , βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ. Ασβέστιο , σίδηρος , μαγνήσιο , φώσφορος, κάλιο , νάτριο , ψευδάργυρος , χαλκός, μαγγάνιο καιΤο σελήνιο είναι τα μέταλλα που υπάρχουν στα φύλλα δάφνης.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια σε φύλλα δάφνης
314
Θερμίδες
8 γρ
Ολικό Λίπος
23 mg
Νάτριο
529 mg
Κάλιο
75 γρ
Σύνολο των υδατανθράκων
8 γρ
Πρωτεΐνη
Βιταμίνες και μέταλλα στα φύλλα δάφνης
123 %
Βιταμίνη Α
0,83
Ασβέστιο
77 %
Βιταμίνη C
238 %
Σίδερο
85 %
Βιταμίνη Β-6
30 %
Μαγνήσιο

Οφέλη για την υγεία .

Οφέλη στην πέψη των φύλλων δάφνης
Τα φύλλα δάφνης έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα, διεγείροντας τόσο την ούρηση ως διουρητικό, που μειώνει την τοξικότητα του σώματος όσο και διεγείροντας τον εμετό (ως εμετικό) όταν έχει καταναλωθεί κάτι τοξικό.

Επιπλέον, οι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα δάφνης είναι πολύ αποτελεσματικές για την καθίζηση των στομαχικών διαταραχών, την καταπράυνση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή ακόμα και τη μείωση των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης.

Το λάδι από φύλλα δάφνης και το τσάι από φύλλα δάφνης είναι καλό για προβλήματα πέψης. Μερικές από τις πιο σύνθετες πρωτεΐνες στη σύγχρονη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, αλλά τα μοναδικά ένζυμα που βρίσκονται στα φύλλα δάφνης βοηθούν στη διευκόλυνση της αποτελεσματικής πέψης και της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Φύλλα δάφνης για τα οφέλη του αναπνευστικού συστήματος
Όταν το αιθέριο έλαιο των φύλλων δάφνης εκχυλιστεί, μπορεί να αναμειχθεί σε αλοιφή και να εφαρμοστεί στο στήθος για να βοηθήσει στην ανακούφιση διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με ένα κατάπλασμα από τα φύλλα. Απλώνεται στο στήθος και αφήνεται να παραμείνει όλη τη νύχτα.

Το φύλλο δάφνης ωφελεί το αναπνευστικό σύστημα, καθώς εισπνέοντας τους ατμούς έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την αρωματοθεραπεία και μπορεί να χαλαρώσει το φλέγμα και να εξαλείψει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να παγιδευτούν στις αναπνευστικές οδούς. Αυτό οφείλεται στη φυσική αντιβακτηριδιακή του ιδιότητα.

Οφέλη από φύλλα δάφνης για την ανάπτυξη των μαλλιών
Προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία των τριχοθυλακίων και να εξαλειφθεί η πιτυρίδα , τα φύλλα δάφνης βράζονται στον ατμό σε νερό και στη συνέχεια τρίβονται στο τριχωτό της κεφαλής μετά το λούσιμο. Οι χημικές ουσίες και τα πτητικά συστατικά στα φύλλα δάφνης μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ξηροδερμίας και της πιτυρίδας. Τα φύλλα δάφνης είναι επίσης χρήσιμα για την αναγέννηση των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Φύλλα Δάφνης Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των φύλλων δάφνης είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Τα φύλλα δάφνης περιέχουν ένα μοναδικό φυτοθρεπτικό συστατικό, που ονομάζεται παρθενολίδη, το οποίο μπορεί να μειώσει γρήγορα τη φλεγμονή και τον ερεθισμό όταν εφαρμόζεται τοπικά στις πληγείσες περιοχές, όπως οι πονεμένες αρθρώσεις ή περιοχές που επηρεάζονται από αρθρίτιδα . Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω της κανονικής κατανάλωσης μπαχαρικών από φύλλα δάφνης.

Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς
Το καφεϊκό οξύ και η ρουτίνη είναι και οι δύο σημαντικές οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα δάφνης και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Το τσάι από φύλλα δάφνης καλό για προβλήματα καούρας, η ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή τοιχώματα στην καρδιά και τα άκρα του σώματος, ενώ το καφεϊκό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της «κακής» χοληστερόλης από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το φύλλο δάφνης βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Ο μοναδικός συνδυασμός αντιοξειδωτικών και οργανικών ενώσεων που υπάρχουν στα φύλλα δάφνης, συμπεριλαμβανομένων φυτοθρεπτικών συστατικών, κατεχινών, λιναλοόλης και παρθενολίδης, βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των υγιών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία τα φύλλα δάφνης είναι ιδιαίτερα ικανά στην πρόληψη.

Το κάψιμο των φύλλων δάφνης μειώνει το άγχος και το στρες
Ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη των φύλλων δάφνης είναι η φυσική καταπραϋντική τους ποιότητα. Η λιναλοόλη συνδέεται συχνά με το θυμάρι και τον βασιλικό , αλλά υπάρχει επίσης στα φύλλα δάφνης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου των ορμονών του στρες στο σώμα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Οι υπερβολικές ορμόνες του στρες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη μακροπρόθεσμη υγεία, επομένως τα φύλλα δάφνης μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να παραμείνετε χαλαροί ακόμα και στις πιο έντονο άγχος σας. Ακόμη και λίγο τσάι με φύλλα δάφνης είναι επίσης διαθέσιμα για να μειώσετε το άγχος και να ανανεώσετε τη διάθεσή σας

Τα φύλλα δάφνης είναι καλά για τη διαχείριση του διαβήτη
Τα φύλλα δάφνης έχουν συνδεθεί άμεσα με βελτιωμένη λειτουργία των υποδοχέων ινσουλίνης και ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Για τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη ή για εκείνους που έχουν ήδη αναπτύξει την πάθηση, η τακτική κατανάλωση φύλλων δάφνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβητικών επεισοδίων.

Φύλλο δάφνης για προβλήματα με κράμπες περιόδου
Τα φύλλα δάφνης, όταν λαμβάνονται από το στόμα, μπορούν να προκαλέσουν τακτική και κανονική έμμηνο ρύση. Έχουν επίσης την ιδιότητα να θεραπεύουν τις κολπικές εκκρίσεις .

Το φύλλο δάφνης βοηθά στην πρόκληση ύπνου
Η κατανάλωση φύλλων δάφνης την ώρα του ύπνου βοηθάει στον σωστό ύπνο. Για το σκοπό αυτό, μερικές σταγόνες από το εκχύλισμα δάφνης αναμειγνύονται με νερό και καταναλώνονται.

Τα φύλλα δάφνης είναι φυσικά εντομοαπωθητικά
Τα φύλλα δάφνης είναι ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό καθώς περιέχουν λαυρικό οξύ. Ένα πιάτο με φύλλα δάφνης μπορεί να διώξει τα έντομα. Μια πάστα από θρυμματισμένα φύλλα και λίγο λάδι ανακουφίζει από τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Φύλλο δάφνης για την πιτυρίδα και την τριχόπτωση
Ένα ξέβγαλμα από εμποτισμένα φύλλα δάφνης είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της πιτυρίδας. Το τσάι με φύλλα δάφνης θεωρείται εξαιρετικό φάρμακο για την τριχόπτωση. Το λάδι από φύλλα δάφνης είναι ένα τονωτικό για τα μαλλιά που καταπολεμά αποτελεσματικά την πιτυρίδα και την τριχόπτωση.

Χρήσεις των φύλλων δάφνης
Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται ως αρωματικά σε σούπες, μαγειρευτά, κρέατα , ψάρια, σάλτσες και σε ζαχαροπλαστεία. Τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί έχουν αρωματικές, διεγερτικές και ναρκωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό μπαχαρικών και τροφίμων και έχει ευρύτερη εφαρμογή σε παραδοσιακά φάρμακα διαφόρων χωρών. Οι κύριες λειτουργικές ιδιότητες είναι αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, υπογλυκαιμικές, αντιελκογόνοι κ.λπ.

Φύλλα Δάφνης Παρενέργειες & Αλλεργίες
Το έλαιο δάφνης είναι πιθανότατα ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους σε ποσότητες τροφίμων. Η λήψη ολόκληρου και άθικτου φύλλου από το στόμα είναι πιθανότατα μη ασφαλής. Το φύλλο δεν μπορεί να αφομοιωθεί, επομένως παραμένει άθικτο καθώς περνά από το πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φράξει στο λαιμό ή να τρυπήσει την επένδυση των εντέρων.

Το φύλλο δάφνης μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, απαιτείται στενή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα εάν κάποιος έχει διαβήτη και χρησιμοποιεί φύλλο δάφνης ως φάρμακο.

Το φύλλο δάφνης μπορεί να επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να επιβραδύνει υπερβολικά το ΚΝΣ όταν συνδυάζεται με αναισθησία και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση . Η χρήση του φύλλου δάφνης ως φάρμακο θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Καλλιέργεια Φύλλων Δάφνης
Το δέντρο δάφνης αναπτύχθηκε πιθανώς για πρώτη φορά στη Μικρά Ασία. Σήμερα η δάφνη φύεται σε όλη τη Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς. Λόγω της χαμηλής αντοχής της στον παγετό, η δάφνη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικούς χώρους σε περισσότερες βόρειες περιοχές (εκτός από ορισμένες τυχερές περιοχές της Βρετανίας, μου είπαν). Σε αντίθεση με κάποια άλλα αρχικά μεσογειακά φυτά, η κοινή καλλιέργεια στα μεσαιωνικά μοναστήρια δεν έχει οδηγήσει σε πιο ανθεκτικές ράτσες.

www.lybrate.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr