10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας

10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε κόκκινο κρέας

Είτε θέλετε να σώσετε τα ζώα είτε να προστατέψετε το περιβάλλον είτε να τροποποιήσετε τη διατροφή σας, δείτε πώς μπορείτε να περιμένετε το σώμα σας να αλλάξει όταν βγάζετε το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας.

Μπορεί να χάσετε μερικά κιλά
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Κόψτε το από την καθημερινή σας διατροφή και θα μπορούσατε να δείτε μικρότερο νούμερο στη ζυγαριά. «Οι περισσότερες μερίδες κρέατος είναι περισσότερες από τις πραγματικές ανάγκες σε πρωτεΐνη», λέει η Sally Warren, PhD, παραδοσιακός φυσιοπαθής στο Metro Integrative Pharmacy. «Μια μερίδα 3 ουγγιών βοδινό κρέας μπορεί να είναι περίπου 170 θερμίδες. Αλλά μια μερίδα φασολιών μπορεί να έχει περίπου 100 θερμίδες και το τόφου περίπου 70 θερμίδες».

Μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται τεράστια διαφορά, αλλά μπορεί να αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου. Ένα άρθρο ανασκόπησης του 2015 στο Journal of General Internal Medicine ανέφερε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους που ακολουθούσαν μη χορτοφαγική διατροφή. Και οι vegan χάνουν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να τρων αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Θα είσαι λιγότερο όξινος
Τα υγιή σώματα χρειάζονται μια καλή ισορροπία pH. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της σύγχρονης δίαιτας  σήμερα αποτελείται από τρόφιμα που σχηματίζουν οξύ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος. «Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο για να το απορροφήσει και να το εξουδετερώσει ο οργανισμός», εξηγεί ο Warren. «Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ασθένειες. Προσθέστε στρες και κακό ύπνο στο μείγμα και έχετε μειώσει την αντίστασή σας σε ασθένειες υψηλής θνησιμότητας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης». 

Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι
Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό μπορεί να αισθανθείτε δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο με μπριζόλα.

Αν και μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια δυσπεψία αμέσως μετά την αποκοπή του κόκκινου κρέατος, είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων υγιεινών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Μακροπρόθεσμα, θα προσθέσετε υγιή βακτήρια στο έντερό σας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από τους κρεατοφάγους.

Το δέρμα σας μπορεί να βελτιωθεί
Το καθαρό δέρμα ξεκινά από το εσωτερικό. Φορτώστε τον οργανισμό σας φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες όπως A, C και E που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ατέλειες. 

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να πέσουν
Κόψτε το κόκκινο κρέας και θα μειώσετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η American Heart Association συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο να έχετε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, λέει ο Warren. «Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (CAD), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) και περιφερική αρτηριακή νόσο, λέει ο Warren.

Ενώ η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδεθεί με τα γονίδιά σας, η περικοπή του κόκκινου κρέατος θα βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων του σώματός σας. Το ίδιο θα κάνει και με αυτά τα άλλα βήματα μείωσης της χοληστερόλης .

Τα επίπεδα χοληστερόλης σας μπορεί να πέσουν
Κόψτε το κόκκινο κρέας και θα μειώσετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η American Heart Association συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο να έχετε υψηλή χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, λέει ο Warren. «Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο (CAD), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) και περιφερική αρτηριακή νόσο, λέει ο Warren.

Ενώ η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συνδεθεί με τα γονίδιά σας, η περικοπή του κόκκινου κρέατος θα βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων του σώματός σας. Το ίδιο θα κάνει και με αυτά τα άλλα βήματα μείωσης της χοληστερόλης .

Θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους
Απαγορέψτε το βόειο κρέας και μπορεί να παρακάμψετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του εντέρου, ειδικά αν υπάρχουν στην οικογένειά σας. «Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου», λέει ο Warren.

Το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ταξινόμησε το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο , που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. «Υπήρξαν αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου», λέει η Adrienne Youdim, MD, διευθύντρια του Κέντρου για την απώλεια βάρους και τη διατροφή στο Beverly Hills.

Μια μελέτη του 2019 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων (περίπου 2,6 γραμμάρια) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων ημέρα.

Το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτεί την παραγωγή αρκετών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας , όπως τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα, έχουν επίσης νιτρώδη, τόσο φυσικά όσο και ως πρόσθετα συντηρητικά. Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον καρκίνο.

Θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών
Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από το μενού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών. «Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη», λέει ο Warren.

Μια μελέτη του 2018 στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παράγει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών . Η καρνιτίνη, η οποία προκαλεί το σώμα να παράγει τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο (TMAO), μια ένωση που παράγεται από βακτήρια στο στομάχι, φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο. «Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης στο σώμα, που οδηγεί σε ενισχυμένη ανάπτυξη πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», λέει ο Warren.

Όσοι τρώνε μοσχαρίσιο κρέας μπορεί επίσης να υποφέρουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ . Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal κατηγόρησε τη σχέση με την υπερβολική συσσώρευση σιδήρου από την υπερβολική ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή. Θέλετε να κάνετε περισσότερα για να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ; Σκεφτείτε να πάρετε αυτές τις βιταμίνες .

Μπορεί να έχετε περισσότερη ενέργεια
«Χρειαζόμαστε μια υγιή καρδιά, ένα υγιές πεπτικό σύστημα και ένα υγιές μυαλό και σώμα για καλή ενέργεια», εξηγεί ο Warren. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, τα φυτικά λίπη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Θα βοηθήσετε το περιβάλλον
Η εκτροφή ζώων για τροφή απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, ζωοτροφών, ενέργειας και νερού. Ένα εντυπωσιακό 51 τοις εκατό ή περισσότερο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλείται από τη κτηνοτροφία , σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Worldwatch Institute. Κάθε χρόνο ο κτηνοτροφικός τομέας παράγει 59 εκατομμύρια τόνους κρέατος βοοειδών και βουβάλων παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος από αιγοπρόβατα. Οι Αμερικανοί τρώνε 270 κιλά κρέας ανά άτομο ετησίως, κατά μέσο όρο. Άλλες χώρες κατά μέσο όρο ανά άτομο είναι περίπου τέσσερις λίβρες. Επιλέξτε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για να μειώσετε σημαντικά αυτή τη βλάβη.

Γυναίκα που παίρνει χάπια για την υγεία της
Μπορεί να υπολείπεστε σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά
Αν και είναι δυνατό να αναπληρώσετε τη χαμένη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από το κόκκινο κρέας – και μπορεί να αρχίσετε να τα χάνετε αν δεν λάβετε συμπληρώματα.

Μια βασική οικογένεια θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η βιταμίνη Β12, καθώς και ο μεταλλικός σίδηρος. Εάν εξακολουθείτε να τρώτε οστρακοειδή, 3,5 ουγγιές μαγειρεμένες μύδια μπορούν να παρέχουν τόση Β12 όσο το βόειο κρέας. Άλλες καλές πηγές είναι το τόφου και τα προϊόντα σόγιας, τα ψάρια, το τυρί και τα αυγά. Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να προτείνουν να βάλετε ένα συμπλήρωμα για ασφάλιση. «Η λήψη συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλής ποιότητας Β12, μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τη σωστή ημερήσια δόση», λέει ο Δρ Γουόρεν.

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που τρώνε κόκκινο κρέας, έχουν έλλειψη μαγνησίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σημερινό έδαφος είναι χαμηλό σε μαγνήσιο, επομένως οι φυτικές δίαιτες δεν παρέχουν πλέον τόσο πολύ από αυτό το σημαντικό μέταλλο. Ακόμη και στο κρέας, τα βοοειδή που βοσκούν σε βοσκότοπους ή ταΐστηκαν με σανό ή σφαιρίδια χόρτου δεν παίρνουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί ένα υγιές ημερήσιο επίπεδο. Πάρτε ένα συμπλήρωμα με μαγνήσιο και βιταμίνη D3. Προσθέστε επίσης προβιοτικά, τα οποία παρέχουν σημαντικά φιλικά βακτήρια για να βοηθήσουν το έντερο να αφομοιώσει και να απορροφήσει την τροφή.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr