Εσύ μπορείς να σταθείς στο ένα σου πόδι για 10”; Ένα απλό τεστ ισορροπίας για την υγεία σου

Εσύ μπορείς να σταθείς στο ένα σου πόδι για 10”; Ένα απλό τεστ ισορροπίας για την υγεία σου

Μπορείς να σταθείς στο ένα σου πόδι για 10 δευτερόλεπτα; Αν όχι, τότε τα νέα για την υγεία σου δεν είναι τα καλύτερα. Το «τεστ ισορροπίας του φλαμίνγκο» μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, να δείχνει σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα της υγείας μας και τον κίνδυνο θανάτου.

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Το απόλυτο τεστ για την ισορροπία

Η ανικανότητα ενός ανθρώπου μέσης ή τρίτης ηλικίας να σταθεί στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτό το απλό και ασφαλές τεστ ισορροπίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας των ηλικιωμένων. Αντίθετα με την αεροβική φυσική κατάσταση και τη μυϊκή δύναμη και ευκαμψία, η ισορροπία τείνει να διατηρείται αρκετά καλά μέχρι την έκτη δεκαετία της ζωής. Στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει σχετικά γρήγορα. Έως τώρα, τα τεστ ισορροπίας δεν χρησιμοποιούνται συχνά στους μεσήλικες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Claudio Gil Araujo, ανέλυσαν σύμφωνα με το ΑΠΕ, στοιχεία 1.702 ατόμων, 51 έως 75 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κλήθηκαν να σταθούν στο ένα πόδι τους για 10 δευτερόλεπτα χωρίς άλλο στήριγμα. Ταυτόχρονα τα χέρια τους ήταν στα πλευρά τους και κοιτούσαν ίσια απέναντι. Καθένας από τους συμμετέχοντες, είχε από τρεις προσπάθειες για κάθε πόδι.

Τελικά, 1 στους 5 συμμετέχοντες (348 άτομα ή το 20,5%) απέτυχαν στο τεστ. Όσο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πι

το 5% ατόμων ηλικίας 51-55 ετών
το 8% ατόμων ηλικίας 56-60 ετών
το 18% ατόμων ηλικίας 61-65 ετών
το 37% ατόμων ηλικίας 66-70 ετών
το 54% ατόμων ηλικίας 71-75 ετών
Ισορροπία και η συσχέτισή της με προβλήματα υγείας

Στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης 7 ετών πέθαναν 123 άνθρωποι (το 7%):

Το 32% από καρκίνο
το 30% από καρδιαγγειακά αίτια
το 9% από αναπνευστική νόσο
το 7% από επιπλοκές της Covid-19.

Το ποσοστό θανάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο (17,5%) μεταξύ όσων είχαν «κοπεί» στο τεστ ισορροπίας σε σχέση με όσους είχαν «περάσει» (4,5%).

Γενικά, όσοι δεν πέρασαν στο τεστ είχαν αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιακές νόσους, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνους που πέρασαν το τεστ. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες (ηλικία, φύλο, υποκείμενα νοσήματα κ.ά.), υπολογίστηκε ότι η ανικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο κατά 84% για θάνατο από κάθε αιτία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Αποτελούν τα ευρήματα έκπληξη;
Σχετικές έρευνες, έχουν βρει ότι παρόμοια τεστ μπορούν να δώσουν στοιχεία για την υγεία μας. Για παράδειγμα, τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους, συσχετίζονται με την αργή ταχύτητα βαδίσματος, σε δοκιμή όπου τους ζητήθηκε να περπατήσουν 6 μέτρα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας συνδέονται επίσης με την ικανότητα των ανθρώπων να σηκώνονται από το πάτωμα. Ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι ο κίνδυνος θανάτου, συσχετίζεται επίσης με τη δύναμη λαβής, όπου ζητείται από κάποιον να πιέσει μια συσκευή δοκιμής όσο πιο δυνατά μπορεί, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

www.ladylike.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr