Ποια Είναι Η Καλύτερη Θεραπεία Για Την Ξηροδερμία

Ποια Είναι Η Καλύτερη Θεραπεία Για Την Ξηροδερμία

Οταν αναζητάτε την καλύτερη θεραπεία για την ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει κατ’ αρχήν να προσδιορίσετε ποια είναι η αιτία της και γι’ αυτό το καλύτερο θα είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο.
Μερικές φορές, όμως, αρκούν κάποιες απλές αλλαγές στην περιποίηση των μαλλιών σας που θα σας επιτρέψουν να ανακουφιστείτε από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Προληπτικά μέτρα, όπως η προστασία του δέρματος, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην θεραπεία της ξηροδερμίας του τριχωτού της κεφαλής. Τα ειδικά ενυδατικά σαμπουάν και μαλακτικά βοηθούν επίσης, όπως και μια σειρά από θεραπείες.

Παρά το γεγονός ότι πολλές θεραπείες της ξηροδερμίας στο τριχωτό της κεφαλής εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία που τη δημιούργησε, υπάρχουν κάποιες γενικές συστάσεις που ισχύουν για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε την υγρασία που χάνεται μέσω του ξηρού δέρματος. Η ξηροδερμία συχνά δημιουργεί φαγούρα, όμως θα πρέπει να αποφύγετε την παρόρμηση να ξύσετε το κεφάλι σας. Το ξύσιμο ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να κοιτάξετε το θέμα της βούρτσας ή της χτένας που χρησιμοποιείτε. Μια σκληρή βούρτσα ή χτένα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε με μαλακές ή να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας για να φορμάρετε τα μαλλιά σας.

Πολλές φορές υπεύθυνη για την ξηροδερμία είναι η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας. Σκληρά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, το πιστολάκι, το σίδερο ισιώματος, μπορεί να αφαιρέσουν από την τρίχα και το τριχωτό της κεφαλής τα φυσικά έλαια που είναι υπεύθυνα για την παγίδευση της υγρασίας. Το συχνό λούσιμο, ειδικά κάτω από ζεστό νερό στεγνώνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό μόλις δύο φορές την εβδομάδα στα μαλλιά σας και ελαχιστοποιήστε την χρήση συσκευών θέρμανσης, όπως το πιστολάκι, γιατί επίσης στεγνώνει αυτά τα έλαια.

Ενας ακόμα παράγοντας που μπορεί να είναι υπεύθυνος για την ξηροδερμία είναι ο καιρός. Ο καιρός μπορεί να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής και να ερεθίσει το ήδη ξηρό δέρμα. Προστατέψτε τα μαλλιά σας από τον καιρό και τις ακραίες θερμοκρασίες, την έντονη ηλιοφάνεια ή τις άνυδρες συνθήκες γιατί όλα συμβάλλουν στο στέγνωμα του δέρματός σας. Αν τα μαλλιά σας είναι λεπτά σε κάποια σημεία, χρησιμοποιήστε αντηλιακό όπως θα κάνατε για οποιοδήποτε εκτεθειμένο στον ήλιο σημείο του δέρματός σας, ενώ αν βγαίνετε στον ήλιο το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε καπέλο.

Τα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό λειτουργούν απομακρύνοντας τα έλαια (για να μην γίνονται τα μαλλιά λιπαρά) αλλά μ’ αυτό τον τρόπο κάνουν πιθανώς το τριχωτό της κεφαλής ξηρό. Γι’ αυτό, αν έχετε πρόβλημα ξηροδερμίας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ενυδατικά σαμπουάν που ελαχιστοποιούν αυτό το φαινόμενο, ενώ τα conditioner αντικαθιστούν τα φυσικά έλαια που απομακρύνονται με το λούσιμο. Ετσι, αν χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά ένα ενυδατικό σαμπουάν και ένα conditioner ή ενυδατική κρέμα που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, θα έχετε επιτύχει μια αποτελεσματική θεραπεία για την ξηροδερμία.

Αν η ξηροδερμία είναι αποτέλεσμα πιτυρίδας, υπάρχει μια σειρά από αποτελεσματικά σαμπουάν που είναι ευρέως διαθέσιμα. Θα πρέπει ενδεχομένως να δοκιμάσετε αρκετά μέχρι να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς, γιατί στην περίπτωση του δέρματος, δεν παίζει ρόλο ποιο θεωρείται καλύτερο ή πιο ακριβό, αλλά ποιο είναι αυτό που μας ταιριάζει. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για να σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές και να αξιολογήσει την κατάστασή σας, αφού μπορεί η ξηροδερμία σας να προέρχεται από κάποια άλλη πάθηση του δέρματος.

Και μην ξεχνάτε: Τα διορθωτικά μέτρα για την ξηροδερμία συχνά περιλαμβάνουν μία… επίσκεψη στην κουζίνα σας. Ελαια όπως το ελαιόλαδο, είναι δημοφιλή και λειτουργούν «παγιδεύοντας» την υγρασία στο τριχωτό της κεφαλής. Το ξύδι, το πλιγούρι βρώμης, το σκόρδο, το λεμόνι είναι μεταξύ των πολλών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για την ξηροδερμία. Επίσης, θεραπείες με βότανα όπως η αλόη, και το αιθέριο έλαιο του δέντρου του τσαγιού χρησιμοποιούνται ευρέως.

medinova.gr

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr