Οι 15 καλύτερες συμβουλές για να είστε υγιείς μετά τα 40

Οι 15 καλύτερες συμβουλές για να είστε υγιείς μετά τα 40

Οι απλές συμβουλές για να φροντίζετε τον οργανισμό σας.

Ελένη Δασκαλάκη

Το γεγονός ότι μπαίνετε στην 5η δεκαετία της ζωής σας δεν είναι λόγος να αισθάνεστε πια λιγότερο νέα ή δραστήρια. Ακολουθήστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση και να παραμένετε υγιής μετά τα 40.

Να ζυγίζεστε κάθε μέρα
Ελέγχετε το βάρος σας έχοντας τη ζυγαριά δίπλα στο ντους σας. Μπορεί να σας ακούγεται ψυχαναγκαστικό, αυτό όμως θα σας βοηθήσει να μη χάσετε το στόχο σας. Το βάρος σας μπορεί να διακυμαίνεται μέχρι και δύο κιλά από μέρα σε μέρα και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε αν φτάσει στην κορυφή αυτής της κλίμακας.

Το νερό είναι το μυστικό
Όσο περισσότερο νερό πίνετε, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο οργανισμός σας. Και μην σταματήσετε να πίνετε νερό λίγο πριν ζυγιστείτε – αυτό θα ήταν κλεψιά. Η απώλεια βάρους ξεκινά με το να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας.

Απολαύστε ένα (μόνο) ποτήρι αλκοόλ
Είναι δύσκολο να απαρνηθείτε το αλκοόλ αν σας αρέσει. Απλά μειώστε τις ποσότητες του αλκοόλ που πίνετε και απλά απολαύστε το ένα ποτήρι σας.

Βάλτε στόχο τις 7 ώρες ποιοτικού ύπνου
Η υγεία κρύβεται στα βασικά. Το νερό και ο ύπνος ανήκουν σε αυτά. Βάλτε στόχο να κοιμάστε 7 ώρες τουλάχιστον τις καθημερινές και 8 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, ένα καλής ποιότητας κρεβάτι και στρώμα θα σας εξασφαλίσουν ένα καλό ύπνο. Θα βοηθήσουν το σώμα σας να λειτουργεί πολύ καλύτερα.

Σηκωθείτε από τον καναπέ
Σκεφτείτε πως η απώλεια του βάρους έχει να κάνει κατά 33% με το φαγητό, 33% με το να προσφέρετε στο σώμα σας ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει (ανάπαυση, νερό κ.λπ.) και 33% με την κίνηση. Η τηλεόραση είναι απλά χαμένος χρόνος, ειδικά αν κάθεστε στον καναπέ με ένα μπολ με πατατάκια στην αγκαλιά σας.

Η σαλάτα είναι σημαντική
Ακόμα και αν ανήκετε σε αυτές που δεν λατρεύουν τη γεύση της σαλάτας, να θυμάστε ότι σίγουρα τη λατρεύει το σώμα σας. Και θα διαπιστώσετε πως αν φάτε τις πρώτες 2 μπουκιές σαλάτας, θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε. Για τους περισσότερους από εμάς “σαλάτα” σημαίνει ένας απλός συνδυασμών δυο-τριών ή περισσότερων λαχανικών. Ωστόσο, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στη σαλάτα μας γιατί βοηθάει το μεταβολισμό μας να τρέξει πιο γρήγορα και βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των μυών, του δέρματος και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης εμποδίζει το αδυνάτισμα ή οδηγεί στην πρόσληψη βάρους. Για μια τέλεια σαλάτα, πρόσθεσε στα λαχανικά σου μισό φλιτζάνι πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης (π.χ. φακές) ή ένα κομμάτι άπαχο κρέας ή ψάρι στο μέγεθος του smartphone σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κάποιο γαλακτοκομικό, όπως μισό φλιτζάνι τυρί cottage, ή ένα βραστό αυγό. Εάν κάνετε κάποιο συνδυασμό με περισσότερες από μία τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, εννοείται ότι θα μειώσετε αντίστοιχα τις ποσότητες.

Φάτε ψάρι, λαχανικά και φρούτα όποτε είναι δυνατό
Το ακούτε αυτό συχνά και είναι αλήθεια. Το ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα σας κάνουν να νιώθετε πιο υγιής και με περισσότερη ενεργητικότητα και φυσικά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες.

Κάντε πολλές μικρές προσαρμογές
Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κάντε πολλά μικρά βήματα. Αν πίνατε τον καφέ σας γλυκό με πολύ γάλα δεν μπορείτε να τα κόψετε εντελώς. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε αποβουτυρωμένο γάλα και να μειώνετε σταδιακά τη ζάχαρη. Αλλάξτε τα λιπαρά τυριά με τις πιο άπαχες εκδοχές τους. Έτσι θα τρώτε πιο υγιεινά χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσετε κάθε απόλαυση στη ζωή σας προς όφελος μιας λεπτής σιλουέτας…. Και μην ξεχνάτε όσο θα περνάνε τα χρόνια η διατήρηση του επιθυμητού βάρους θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση… Και είναι μια προσπάθεια που δεν θα κρατήσει για 3 μήνες… Αντιθέτως είναι προσπάθεια μιας ολόκληρης ζωής….

Μην έχετε ανθυγιεινές τροφές στο ντουλάπι σας
Δεν είμαστε όλοι τύποι με τεράστια αυτοπειθαρχία, έτσι μπορείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον εαυτό σας. Όσο λιγότερα πατατάκια και μπισκότα έχετε στο ντουλάπι σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ακολουθήσετε τη διατροφή που θέλετε.

Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη και το φαστ φουντ
Το ξέρετε. Μην ξεγελιέστε από τις χαμηλές θερμίδες ή τα “διαιτητικά” γεύματα. Αυτού του είδους η διατροφή απλά θα σας κάνει να νιώσετε παχουλή και κακοδιάθετη. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο χαλαρώνουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση κι αυτό μακροπρόθεσμα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις φθορές. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα την ημέρα μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού και παθήσεων που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.

Μην είστε εμμονική με τα επιστημονικά δεδομένα
Δεν χρειάζεται να δίνετε τόση σημασία στις λεπτομέρειες. Απολαύστε ένα ποτήρι κρασί, το γιαούρτι που προτιμάτε με μέλι και όποιους ξηρούς καρπούς σας αρέσουν, πιείτε τον καφέ σας.

Μην νιώθετε ενοχές
Ανεξάρτητα απ’ το τι τρώτε, μη νιώθετε ενοχές. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την ξοδέψετε σε ενοχές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθείτε για το καλύτερο, αν όμως κάποιες φορές δεν σας βγαίνει πραγματικά δεν πειράζει. Μάλιστα δεν πειράζει καθόλου… Μετά από ένα ανθυγιεινό γεύμα, μην τα βάζετε με τον εαυτό σας. Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στο άγχος τρώγοντας – και στο άγχος αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ενοχές για τις τυχόν διατροφικές παρασπονδίες σας.

Ορίστε ένα μέγιστο όριο βάρους για εσάς
Είναι τα 58, τα 65, τα 72 κιλά για σένα; Μην πανικοβληθείτε αν φτάσετε σε αυτό το βάρος. Όταν όμως το ξεπεράσετε προσπαθήστε να χάσετε τα κιλά το συντομότερο δυνατό. Τα καλά νέα είναι πως συνήθως αρκεί μια εβδομάδα ελεγχόμενου φαγητού για να τα καταφέρετε, επειδή θα έχετε εντοπίσει γρήγορα την αλλαγή στο βάρος σας (και θα την αντιμετωπίσετε εξίσου γρήγορα). Ξεκινήστε ο τρέξιμο και βάλτε στόχο να μην σταματήσετε πριν καταφέρετε να χωρέσετε πάλι στο παλιό, στενό σας τζιν.

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
Ο βασικός κανόνας – όλες οι πακεταρισμένες, επεξεργασμένες τροφές είναι ανθυγιεινές και είναι καλό να τις αποφεύγετε όποτε είναι δυνατό. Δεν είναι εύκολο, αξίζει όμως την προσπάθεια.

Πηγή: Shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr