Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συμβάλλει στην υγεία των οστών

Το λαχανικό που φροντίζει να παραμείνουν γερά δόντια και οστά.

Κωνσταντίνα Κύρκου
Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό που συμβάλλει στην υγεία των οστών

Η κατανάλωση πολλών λαχανικών στην καθημερινή διατροφή σου είναι από τις must συμβουλές που προσφέρουν οι περισσότεροι ειδικοί. Και αυτό γιατί, τα λαχανικά και κυρίως τα πράσινα φυλλώδη συνοδεύονται από μια εντυπωσιακή ποικιλία ωφελειών για ολόκληρο το σώμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια από αυτά, τα οποία ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και συμβάλλουν στη γρήγορη απώλεια κιλών, ενώ άλλα είναι υπεύθυνα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος να προσθέσεις τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο διατροφικό σου πλάνο είναι για να εξασφαλίσεις τη μελλοντική υγεία των οστών σου. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, συγκεκριμένα είδη διαθέτουν επιπλέον ιδιότητες για συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. Για τη διατήρηση των οστών αλλά και των δοντιών υγιεί, το kale, κοινώς η λαχανίδα, είναι εξαιρετικά σημαντική. Όπως υποστηρίζει η διατροφολόγος Laura Burak με έδρα τη Νέα Υόρκη “το kale είναι η πιο ευέλικτη και πλούσια φυτική πηγή ασβεστίου, που συνδυάζεται εξαιρετικά εύκολα με πολλά γεύματα”.

Διατροφική αξία λαχανίδας (kale):
Η λαχανίδα είναι ιδανική φυτική πηγή ασβεστίου καθώς ένα φλιτζάνι αυτής διαθέτει 100 χιλιοστόγραμμα του εν λόγω χημικού στοιχείου. Επιπλέον, η βιταμίνη K που επίσης διατίθεται μέσω αυτής σε ικανοποιητικές ποσότητες, ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. Μάλιστα, διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ έχει συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ένα φλιτζάνι ωμό kale περιέχει:

Βιταμίνη Α: 206% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψη

Βιταμίνη Κ: 684% ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 134% ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 9% ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 26% ΣΗΠ

Χαλκό: 10% ΣΗΠ

Κάλιο: 9% ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 6% ΣΗΠ

Θερμίδες: 33

Φυτικές ίνες: 4.1 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 4.42 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 2,92 γραμμάρια

Παρά το δυναμικό διατροφικό του αποτύπωμα, το kale από πολλούς θεωρείται πικρό κάνοντας την ιδιαίτερη γεύση του να μην ταιριάζει σε όλους τους γευστικούς κάλυκες. Υπάρχουν πολλές συνταγές που “καλύπτουν” την έντονη επίγευσή του, χωρίς ωστόσο να εξαλείφουν τα οφέλη του. Μια χούφτα kale είναι ιδανική προσθήκη στο πράσινο smoothies σου, ανακατεύοντας το με άλλες γεύσεις και αρώματα και λαμβάνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου, καταναλώνοντας μόνο λαχανικά.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr