Πως να χρησιμοποιήσετε την μέντα

Πως να χρησιμοποιήσετε την μέντα

Τι είναι η μέντα;
Αυτό το βότανο είναι μια διασταύρωση δύο τύπων: μέντας και δυόσμου. Η γεύση και η μυρωδιά που γνωρίζετε από πράγματα όπως οι καραμέλες και τα σαπούνια προέρχονται από το συμπυκνωμένο έλαιο (αιθέριο έλαιο) μέσα στο φυτό.

Το παρελθόν της μέντας
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μέντα,  ως φάρμακο πριν από χιλιάδες χρόνια. Αλλά η μέντα δεν αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό υποείδος μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα.

Πως να χρησιμοποιήσεις την μέντα
Μπορείτε να πάρετε το φύλλο μέντας μέσω τσαγιού σε κάψουλες ή ως εκχύλισμα. Το έλαιο μέντας διατίθεται σε κάψουλες και υγρά. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας ή να το πάρετε από το στόμα. Είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο, επομένως χρησιμοποιήστε το μόνο σε αραιωμένη μορφή ή μερικές σταγόνες τη φορά. Μπορεί να είναι τοξικό αν παίρνετε πολύ λάδι ταυτόχρονα.

Καταπραΰνει το αναστατωμένο στομάχι
Η μέντα έχει ενώσεις που χαλαρώνουν τους ιστούς στο γαστρεντερικό σωλήνα των ζώων. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέντα και άλλα φυτικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στο στομάχι στα παιδιά, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις για να το συστήσουν οι γιατροί. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο από τη χημειοθεραπεία.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα του IBS
Οι λείες μυϊκές ίνες του τοιχώματος του εντερικού σωλήνα γίνονται υπερευαίσθητοι,και οδηγούν σε έντονες συσπάσεις οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες. Το λάδι της μέντας είναι γνωστό ότι προκαλεί χάλαση των λείων μυϊκών ινών του τοιχώματος του εντερικού σωλήνα, όπως αποδεικνύουν πολλές κλινικές μελέτες. Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι οι επικαλυμμένες κάψουλες ελαίου μέντας μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως αέρια, πόνος στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και διάρροια. 

Βοηθά στους πονοκεφάλους
Το δραστικό συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο των πονοκεφάλων ημικρανίας. Μπορεί επίσης να μειώσει άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, ναυτία και έμετο. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή ενός διαλύματος ελαίου μέντας στο μέτωπο και τους κροτάφους σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους έντασης.

Σκοτώνει τα μικρόβια του στόματος
Όχι μόνο η γεύση της μέντας φρεσκάρει την αναπνοή σας, αλλά οι αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την πηγή της μυρωδιάς: τα μικρόβια. Πιστεύεται ότι εμποδίζει τα βακτήρια να σχηματίσουν μια μεμβράνη πάνω στην οδοντοστοιχία  κάτι που βοηθά να διατηρήσετε  μαργαριταρένια και λευκά τα δόντια σας.

Διευκολύνει τα βουλωμένα ιγμόρεια
Οι αντιμικροβιακές δυνάμεις της μέντας μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το κοινό κρυολόγημα ή τη μολυσμένη βλέννα που δημιουργείται στα ιγμόρειά. Η μενθόλη μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε ότι μπορείτε να αναπνεύσετε πιο εύκολα.

Ενίσχυση ενέργειας.
Εάν θέλετε να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το έλαιο μέντας μπορεί να τα καταφέρει. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν μυρίζετε το έλαιο μέντας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπνηλίας κατά τις ώρες της εγρήγορσης!

Ανακουφιστείτε από τις κράμπες της περιόδου
Δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποσότητα της απώλειας αίματος, αλλά η μενθόλη στη μέντα μπορεί να μειώσει την ένταση και να συντομεύσει τη διάρκεια του πόνου της περιόδου σε ορισμένες γυναίκες.

Καταπολεμά τα τροφιμογενή βακτήρια
Οι επιστήμονες εξέτασαν το έλαιο μέντας σε βακτήρια όπως το E. coli, η λιστέρια και η σαλμονέλα. Βρήκαν ότι μπορεί να σταματήσει και τα τρία από την ανάπτυξη τους! Μπορεί επίσης να σκοτώσει τον Staphylococcus aureus , ένα βακτήριο που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις, πνευμονία, μηνιγγίτιδα και πολλά άλλα.

Μειώνει την όρεξη
Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο μέντας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και πιθανώς να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Για ήρεμες εποχιακές αλλεργίες

Η μέντα μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε περισσότερο την ύπαιθρο όταν είναι η εποχή των αλλεργιών. Έχει μια ένωση που ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ που μπορεί να μειώσει την αντίδραση ισταμίνης του σώματός σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερα συμπτώματα όπως ερεθισμένη, βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα και κόκκινα μάτια με φαγούρα.

Ακονίζει την εστίαση

Σε μια μικρή μελέτη, κάψουλες ελαίου μέντας βοήθησαν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προβλήματα περισσότερο χωρίς να κουραστούν ψυχικά. Η έντονη μυρωδιά του βοτάνου μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη σας και να σας κρατήσει σε επιπλέον εγρήγορση.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr