Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα

Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα

Μπορεί να θέλετε να βγείτε για ένα πικνίκ ή ένα γρήγορο μπάνιο για να χαλαρώσετε απο τη ζέστη του καλοκαιριού. Αυτές οι δραστηριότητες είναι όλες διασκέδαση και παιχνίδια μέχρι να πάθεις ηλιακό έγκαυμα.

Η βλάβη του δέρματος λόγω της υπερβολικής έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) που υπάρχουν στο ηλιακό φως ονομάζεται ηλιακό έγκαυμα. Μπορείτε επίσης να πάθετε εγκαύματα  από τεχνητές πηγές υπεριώδους φωτός, όπως κρεβάτια σολάριουμ. Αντίθετα, το ηλιακό έγκαυμα είναι έγκαυμα από ακτινοβολία.  Μπορείτε να παρατηρήσετε ένα ηλιακό έγκαυμα μέσα σε 11 λεπτά από την έκθεση του σώματος στην παραλία. Το δέρμα θα αρχίσει να κοκκινίζει μέσα σε δύο έως έξι ώρες. Το δέρμα σας θα συνεχίσει να εμφανίζει ηλιακά εγκαύματα για τις επόμενες μέρες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ηλιακού εγκαύματός σας, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να επουλωθεί το δέρμα.

Εάν έχετε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να το φροντίσετε στο σπίτι. Ωστόσο, ένα σοβαρό και με φουσκάλες ηλιακό έγκαυμα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Το επανειλημμένο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ρυτίδωση του δέρματος και καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα. 2 Επομένως, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

Τι προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα;
Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορείτε να αναπτύξετε ηλιακό έγκαυμα όταν η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία υπερισχύει της ικανότητας της μελανίνης να προστατεύει το δέρμα. Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να εμφανίσετε ηλιακό έγκαυμα μέσα σε 15 λεπτά από την έκθεση στον ήλιο. Τα άτομα με σκοτεινούς τόνους δέρματος ανέχονται την έκθεση στον ήλιο για ώρες χωρίς να εμφανίσουν ηλιακό έγκαυμα. 

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος:

Μικρά παιδιά και βρέφη
Μεταξύ 10 π.μ. έως 4 μ.μ., καθώς οι ακτίνες του ήλιου είναι οι ισχυρότερες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου
Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, η δοξυκυκλίνη
Συγκεκριμένα θέματα υγείας, για παράδειγμα, ο λύκος, μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα.
Έκθεση σε ηλιακούς λαμπτήρες 
Τα ηλιακά εγκαύματα κατηγοριοποιούνται σε τρεις τύπους ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης του δέρματος. Οι συνήθεις τύποι ηλιακών εγκαυμάτων περιλαμβάνουν:

Ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού: ηλιακό έγκαυμα του πιο εξωτερικού στρώματος του δέρματος, το οποίο επουλώνεται μόνο του με το χρόνο 
Ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού: Είναι το ηλιακό έγκαυμα που βλάπτει το εσωτερικό στρώμα του δέρματος. Ένα ηλιακό έγκαυμα δεύτερου βαθμού μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα. Απαιτεί ιατρική θεραπεία και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επουλωθεί. 
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ηλιακό έγκαυμα τρίτου βαθμού. Αυτός ο τύπος βλάβης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε όλα τα στρώματα του δέρματος και να καταστρέψει τα νεύρα. Αυτό απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα και θεραπεία

Συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος:
Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος πρώτου βαθμού είναι:

Πυρετός
Πονοκέφαλο
Ερυθρότητα του δέρματος
Το δέρμα αισθάνεται σφιχτό και ζεστό στην αφή
Δερματικές φουσκάλες και πρήξιμο
Το δέρμα γίνεται τρυφερό και επώδυνο
Απολέπιση δέρματος
Ναυτία

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος δεύτερου βαθμού είναι:

Πόνος στο σημείο
Το δέρμα φαίνεται υγρό
Υπερβολική ερυθρότητα του δέρματος
Οίδημα και φουσκάλες σε μεγάλη επιφάνεια δέρματος
Εμφάνιση λευκής κηλίδας στο σημείο του εγκαύματος 
Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού μπορεί να συνοδεύονται από θερμική ασθένεια. Τα συμπτώματα της θερμικής ασθένειας περιλαμβάνουν:

Ζάλη
Ναυτία
Σύγχυση
Εξάντληση
Πυρετός
Γρήγορη αναπνοή
Κράμπες στους μύες
Πονοκέφαλος 

Τα συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν:

Θερμοπληξία
Θαμπό ή λευκό χρώμα δέρμα
Η περιοχή του εγκαύματος φαίνεται δερματώδης
Μούδιασμα δέρματος
Όλα τα σημάδια της θερμικής νόσου που αναφέρονται παραπάνω 
Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για καθαρό δέρμα

Προτεινόμενες θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα:
Παρακάτω είναι μερικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιποιηθείτε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο στο σπίτι. Αν και αυτές οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ελαφρά ηλιακά εγκαύματα, πρέπει να απευθυνθείτε στον επαγγελματία υγείας σας και να λάβετε βοήθεια εάν έχετε σοβαρή μορφή ηλιακού εγκαύματος.

1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι όταν αντιμετωπίζετε ένα ηλιακό έγκαυμα. Τα ηλιακά εγκαύματα αντλούν το νερό από το σώμα στην επιφάνεια του δέρματος, καθιστώντας το άτομο αφυδατωμένο. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την αφυδάτωση που προκαλείται από ηλιακά εγκαύματα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε μια καλή ενυδατική κρέμα στην πληγείσα περιοχή εάν το δέρμα σας δεν πονάει όταν το αγγίζετε. Η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας που περιέχει αλόη βέρα ή σόγια μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Η ενυδατική κρέμα θα βοηθήσει στην ενίσχυση της περιεκτικότητας σε υγρασία του δέρματος. Αποφύγετε τη χρήση βουτύρου στο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Εάν χρησιμοποιείτε βούτυρο ή βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν με βάση το λάδι στο προσβεβλημένο δέρμα, μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος και να οδηγήσει σε μόλυνση. 

3. Ντους συχνά
Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε συχνά δροσερά μπάνια ή ντους. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο. Στεγνώστε τον εαυτό σας αφού βγείτε από το ντους, αλλά θυμηθείτε να αφήσετε λίγο νερό στο δέρμα. Η εφαρμογή μιας καλής ενυδατικής κρέμας αμέσως μετά το ντους θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία στο δέρμα. 

4. Προστατέψτε το δέρμα
Πρέπει να προστατεύσετε το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο καθώς επουλώνεται. Πριν βγείτε έξω, φορέστε ρούχα που το καλύπτουν . Φοράτε ρούχα από σφιχτά υφασμένα υφάσματα. Ένα σφιχτό υφαντό ύφασμα δεν επιτρέπει στο φως να περάσει όταν το κρατάτε ενάντια σε ένα έντονο φως. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φορέσετε φαρδιά βαμβακερά ρούχα. 

5. Aloe Vera
Η αλόη βέρα είναι ένα απαραίτητο φυσικό συστατικό για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλόη βέρα για να ανακουφίσετε τα ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί επίσης να σας απαλλάξει από τον κνησμό και να βοηθήσει στην επούλωση των φυσαλίδων. Παρέχει επίσης μια καταπραϋντική αίσθηση στο δέρμα λόγω της βιταμίνης C και της βιταμίνης Β. 

6. Μαύρο τσάι
Το τσάι είναι ένα συστατικό που έχουν οι περισσότεροι στην κουζίνα τους. Είναι μια κοινή σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα. Μπορείτε να εφαρμόσετε δροσερό μαύρο τσάι απευθείας στο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στο μαύρο τσάι βοηθούν στην απομάκρυνση της θερμότητας από το δέρμα που έχει καεί . Το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος και στην πρόληψη του καρκίνου. 

7. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι έχει καλές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων στο δέρμα, όπως το ηλιακό έγκαυμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας του δέρματος και της βλάβης του . Το πράσινο τσάι μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο για να ανακουφίσει τις βλάβες. 

8. Λάδι δέντρου τσαγιού
Το λάδι δέντρου τσαγιού είναι ένα δημοφιλές συστατικό που βρίσκεται σε πολλά αντηλιακά προϊόντα. Το έλαιο δέντρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του ηλιακού εγκαύματος βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, φέρνοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο κατεστραμμένο δέρμα. 6 Για να χρησιμοποιήσετε λάδι δέντρου τσαγιού, αραιώστε το με μερικά έλαια μεταφοράς όπως καρύδα, αμύγδαλο ή ελιά. Αποφύγετε τη χρήση καθαρού ελαίου τσαγιού απευθείας στο προσβεβλημένο δέρμα.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;
Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα σημάδια που αναφέρονται παρακάτω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ταχεία αναπνοή και σφυγμός
Ζάλη
Ρίγη και πυρετός
Ναυτία
Εξάνθημα
Επώδυνες φουσκάλες
Δέρμα που φαίνεται χλωμό και αισθάνεται κολλώδες και δροσερό στην αφή
Καμία παραγωγή ούρων και υπερβολική δίψα
Βυθισμένα μάτια 

Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι παρά βλάβες του δέρματος λόγω υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του ηλιακού εγκαύματος, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Το να καίγεστε συχνά από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες θεραπείες στο σπίτι για να ανακουφίσετε τα ηλιακά εγκαύματα και τα συμπτώματά τους. Για παράδειγμα, συστατικά όπως η αλόη βέρα, το πράσινο τσάι και το έλαιο τεϊόδεντρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση σας. Εάν το ηλιακό έγκαυμα σας είναι μικρό, που είναι ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού, μπορεί να επουλωθεί μόνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να λάβετε έγκαιρη θεραπεία.

Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα;
Οι φυτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα περιλαμβάνουν τζελ αλόης βέρα, πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και έλαιο τεϊόδεντρου. Άλλες θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα είναι η ενυδάτωση, η αποφυγή της αφυδάτωσης, το δροσερό ντους και η προστασία της ηλιοκαμένης περιοχής από περαιτέρω ζημιές. Τα ελαφρά ηλιακά εγκαύματα μπορούν να επουλωθούν στο σπίτι από μόνα τους, αλλά εάν το ηλιακό έγκαυμα σας είναι σοβαρό, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. 4,6

Πώς να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα;
Μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να καείτε από τον ήλιο εάν:

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο. Εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό για να καλύψετε πλήρως το εκτεθειμένο δέρμα. Εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες.
Φορέστε ένα βάλσαμο για τα χείλη που προσφέρει αντηλιακή προστασία.
Φοράτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν προστασία UV.
Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι η ισχυρότερη, μεταξύ 10 π.μ. έως 4 μ.μ.
Φορέστε καπέλο με γείσο.
Φοράτε προστατευτικά ρούχα σε πιο ανοιχτές αποχρώσεις. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης βέρα για να ανακουφίσετε τα ηλιακά εγκαύματα. Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Καταπραΰνει το δέρμα και  θεραπεύει τις φουσκάλες. Το τζελ αλόης βέρα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον κνησμό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι δέντρου τσαγιού για εγκαύματα από τον ήλιο;
Το έλαιο τεϊόδεντρου βελτιώνει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, το οποίο βοηθά στην εισαγωγή θρεπτικών συστατικών στο δέρμα και προάγει την επούλωση του ηλιακού καμένου δέρματος. Για να χρησιμοποιήσετε λάδι δέντρου τσαγιού, μπορείτε να το αραιώσετε με μερικά έλαια μεταφοράς όπως αμύγδαλο, ελιά ή καρύδα. Εφαρμόστε το αραιωμένο λάδι στο δέρμα για να το επουλώσετε.

Μπορούν τα ηλιακά εγκαύματα να θεραπευτούν άμεσα;
Δεν υπάρχει άμεση θεραπεία για τα ηλιακά εγκαύματα. Ο χρόνος επούλωσης των ηλιακών εγκαυμάτων εξαρτάται από τη σοβαρότητα της βλάβης του δέρματος. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να επουλωθεί το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Τα ηλιακά εγκαύματα πρώτου βαθμού, τα οποία είναι μικρά, μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Ενώ τα ηλιακά εγκαύματα δεύτερου βαθμού χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να επουλωθούν. 

pharmeasy.in

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr