18 Βότανα Και Συνταγές Για Δερματικούς Μύκητες.

18 Βότανα Και Συνταγές Για Δερματικούς Μύκητες.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μυκητιάσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η κακή υγιεινή, η υγρασία και το ζεστό κλίμα είναι πιθανές αιτίες μυκητιάσεων.

pharmeasy.in

Το εξάνθημα από την πάνα, το πόδι του αθλητή, η φαγούρα και η στοματική τσίχλα είναι μερικές κοινές μυκητιάσεις. Αν και ακούει στο όνομα ringworm, αυτό δεν είναι σκουλήκι αλλά μύκητας, είναι επίσης ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους μυκητιασικών λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Ένας λόγος για τον οποίο η φαγούρα του ποδιού και η φαγούρα των αθλητών είναι συχνή οφείλεται στο υγρό, υγρό περιβάλλον χωρίς καθαρό αέρα, αυτό επιτρέπει στον μύκητα που συνήθως υπάρχει στο δέρμα σχεδόν όλων να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα.

Πολλοί μύκητες που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις γίνονται ήδη ανθεκτικοί σε πιο επιθετικές μορφές φαρμάκων. Ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι αντιμυκητιακές κρέμες είναι άμεσα διαθέσιμα στην αγορά, οι περισσότερες μυκητιάσεις ανταποκρίνονται πολύ θετικά στις θεραπείες στο σπίτι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μυκητιασικών λοιμώξεων:

Η ζωή σε ζεστά και υγρά κλίματα, η υπερβολική εφίδρωση ή η χρήση υγρών ρούχων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μυκητιασικών λοιμώξεων.
Η μειωμένη ανοσία λόγω υποκείμενων ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο HIV, ο καρκίνος κ.λπ. μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις.
Η ζωή σε ακάθαρτο περιβάλλον και η μη τήρηση της προσωπικής υγιεινής μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις.
Το να φοράτε βρώμικα ρούχα όπως ακάθαρτες κάλτσες και εσωτερικά ρούχα μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις.
Το να φοράτε ρούχα που είναι πολύ στενά μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, παρέχοντας την απαραίτητη υγρασία για την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των μυκήτων.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις. Η υγρασία μπορεί να συγκρατηθεί στις πτυχές του δέρματος, δίνοντας περαιτέρω ένα έδαφος αναπαραγωγής στους μύκητες.
Το άγχος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οδηγώντας σε μυκητιάσεις.
Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε κολπικές λοιμώξεις.

Μυκητιασικές λοιμώξεις – συμπτώματα και αιτίες

Από εκατομμύρια είδη μυκήτων, μόνο περίπου 300 μολύνουν τους ανθρώπους με οποιοδήποτε σημαντικό τρόπο. Εδώ είναι μερικές κοινές μυκητιάσεις και οι αιτίες τους.

Μόλυνση Συμπτώματα Μύκητες
Δακτυλίτιδα σώματος Tinea corpis, δακτυλιοειδή εξανθήματα στο σώμα και στα άκρα, φαγούρα Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton και έως 40 είδη μυκήτων

Πόδι αθλητή Παρόμοια με τη δακτυλίτιδα αλλά στα πόδια ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα, κόκκινο φολιδωτό δέρμα, Δερματόφυτη ομάδα μυκήτων

Τζόκ φαγούρα Εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα και τους μηρούς, συχνότερα στους άνδρες, κόκκινο εξάνθημα με κνησμό που μπορεί να επιδεινωθεί με την άσκηση, φολιδωτό εμφάνιση Δερματόφυτη ομάδα μυκήτων
Δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής Επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής και τους άξονες των μαλλιών, συνηθισμένο στα παιδιά, είναι κοινές φαλάκρες μαζί με ερυθρότητα, ευαισθησία και πόνο Δερματόφυτη ομάδα μυκήτων

Tinea versicolor Η μαγιά υπάρχει σε υγιές δέρμα, αλλά ορισμένοι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερανάπτυξη του μύκητα, οβάλ μπαλώματα στο δέρμα (στήθος, πλάτη, χέρια), πιο ανοιχτόχρωμα ή πιο σκούρα από το περιβάλλον δέρμα Malassezia

Ονυχομυκητίαση Εμφανίζεται κάτω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών, οδηγεί σε αποχρωματισμένα και εύθραυστα νύχια, το πάχος των νυχιών μπορεί να αυξηθεί Trichophyton, αλλά πολλές λοιμώξεις των νυχιών προκαλούνται από Candida (τύπος μύκητα ζύμης)

Οι οικιακές θεραπείες για τη μυκητιασική λοίμωξη είναι:

1. Τρώτε γιαούρτι και προβιοτικά
Το γιαούρτι και άλλα προβιοτικά έχουν άφθονη ποσότητα καλών βακτηρίων που βοηθούν στην αποτροπή πολλών μυκητιασικών λοιμώξεων. Αυτά καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Εάν αυτά δεν βοηθούν, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε προβιοτικά συμπληρώματα που έχουν πιο συγκεντρωμένες δόσεις καλών βακτηρίων. Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία .

2. Πλύνετε με σαπούνι και νερό
Καθαρίστε την πληγείσα περιοχή με σαπούνι και νερό δύο φορές την ημέρα πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε οικιακή θεραπεία ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Αυτό θα ελέγξει την εξάπλωση της μόλυνσης. Ενώ το σαπούνι και το νερό μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να εξαλείψουν εντελώς μια μυκητιασική λοίμωξη, βοηθά στη διατήρηση της εξάπλωσης και στη μείωση της έντασης της μόλυνσης.

3. Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Θα μπορούσατε να αναμίξετε δύο κουταλιές της σούπας σε ζεστό νερό και να το πιείτε ή να βουτήξετε ένα βαμβάκι σε αυτό και να τα ταμπονάρετε στο δέρμα σας. Κάνοντας αυτό τρεις φορές την ημέρα θα πρέπει να παράγει ευεργετικά αποτελέσματα. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του μηλόξυδου για την υγεία .

4. Χρησιμοποιήστε λάδι δέντρου τσαγιού
Το έλαιο δέντρου τσαγιού είναι φυσικά αντιμυκητιακό και αντιβακτηριδιακό. Ανακατέψτε το με οποιοδήποτε λάδι φορέα όπως λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και ταμπονάρετε πάνω από τη μολυσμένη περιοχή περίπου τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Αυτή είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

5. Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας
Στη μη θερμαινόμενη μορφή του, ακόμη και το λάδι καρύδας λειτουργεί ως ισχυρός αντιμυκητιακός παράγοντας. Η εφαρμογή του πάνω από το δέρμα το καθιστά ένα καλό, ασφαλές τοπικό φάρμακο. Δεδομένου ότι είναι εύκολο στο δέρμα, είναι επίσης χρήσιμο για τη θεραπεία της δακτυλίτιδας του τριχωτού της κεφαλής. Χρησιμοποιήστε το πάνω από το δέρμα τρεις φορές την ημέρα.

6. Χρησιμοποιήστε Κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό. Ανακατεύουμε με λίγο νερό και απλώνουμε στην μολυσμένη περιοχή. Για να έχετε οφέλη στο εσωτερικό περιβάλλον του σώματος, ανακατέψτε με ζεστό νερό ή πιείτε τσάι με κουρκουμά. 

7. Χρησιμοποιήστε Aloe Vera
Μία από τις πιο δοκιμασμένες στο χρόνο φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία οποιασδήποτε λοίμωξης του δέρματος είναι η αλόη βέρα. Όχι μόνο αντιμετωπίζει τη μόλυνση αλλά καταπραΰνει και επιδιορθώνει τις βλάβες του δέρματος. Επίσης, διαβάστε τα οφέλη της αλόης βέρα για το πρόσωπο και το δέρμα .

8. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιμυκητιακά και αντιμικροβιακά βότανα. Όσοι τρώνε τακτικά σκόρδο είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μυκητιάσεις. Λιώνουμε ένα-δυο σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και κάνουμε μια πάστα. Εφαρμόστε στην μολυσμένη περιοχή για περίπου τριάντα λεπτά. 

9. Λάδι ρίγανης
Ένας άλλος δραστικός αντιμυκητιακός παράγοντας είναι το ριγανέλαιο. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες με οποιοδήποτε λάδι φορέα και ταμπονάρετε στην πληγείσα περιοχή. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε από το στόμα κάψουλες με λάδι ρίγανης.

Ακολουθήστε αυτές τις θεραπείες τακτικά για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ελέγξτε για αλλεργίες στα αιθέρια έλαια πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Απαλλαγείτε από μυκητιάσεις

10. Φύλλα Neem
Τα φύλλα Neem έχουν αποτελεσματικές αντιμυκητιακές ιδιότητες και είναι εξαιρετικά καλά για το δέρμα. Το πλύσιμο της μολυσμένης περιοχής με νερό neem βοηθά στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Για να φτιάξετε νερό neem, βράστε τα φύλλα neem σε νερό για 2 έως 3 λεπτά.

11. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες λοιμώξεις. Ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά επίσης στην ταχύτερη αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

12. Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι χρήσιμη σε μυκητιάσεις όπως το πόδι του αθλητή. Η εφαρμογή μαγειρικής σόδας σε σκόνη στα πόδια και στο εσωτερικό των παπουτσιών μας βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας και του ιδρώτα. Αποτρέπει έτσι την εξάπλωση της μόλυνσης.

13. Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου βοηθά στη θεραπεία του ποδιού του αθλητή. Το μούσκεμα των ποδιών μας σε διάλυμα που παρασκευάζεται με ίσα μέρη νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου σκοτώνει αποτελεσματικά τον μύκητα που προκαλεί τα πόδια των αθλητών.

14. Τζίντζερ
Η τζίντζερόλη που υπάρχει στο τζίντζερ έχει ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η προσθήκη τζίντζερ στη διατροφή μας με τη μορφή τσαγιού τζίντζερ βοηθά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων όπως η Candida.

15. Μέλι
Η χρήση μελιού είναι επίσης μία από τις πιο εύκολες οικιακές θεραπείες για μυκητιασικές λοιμώξεις, καθώς περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, πολύ αποτελεσματικό για να σκοτώνει μύκητες και βακτήρια που ευθύνονται για την πρόκληση δερματικών λοιμώξεων. Η εφαρμογή ακατέργαστου μελιού στην πληγείσα περιοχή είναι η καλύτερη λύση καθώς είναι φορτωμένο με θεραπευτικές ιδιότητες.

16. Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ
Η έρευνα έχει ανακουφίσει ότι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ έχει τη θεραπευτική δύναμη για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Για να το κάνετε αυτό, ανακατέψτε μια σταγόνα από το εκχύλισμα σπόρων με μερικές σταγόνες νερό και εφαρμόστε στο προσβεβλημένο σημείο(α) δύο φορές την ημέρα.

17. Γλυκόριζα σε σκόνη
Η γλυκόριζα έχει φυσικά αντιφλεγμονώδεις ή αντιμικροβιακές ιδιότητες και επομένως είναι ιδανική για τη φροντίδα των μυκητιασικών λοιμώξεων. Για να το χρησιμοποιήσετε, προσθέστε γλυκόριζα σε σκόνη σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το να βράσει. Μετά από λίγα λεπτά το αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις αποκτήσει μια υφή σαν πάστα, αφήστε το να κρυώσει και εφαρμόστε το μείγμα στο προσβεβλημένο δέρμα δύο φορές την ημέρα.

18. Λάδι λεμονόχορτου
Το λεμονόχορτο είναι επίσης γεμάτο με αντιμικροβιακές ιδιότητες, ώστε να μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε την ένεση με μύκητες ως μία από τις οικιακές θεραπείες. Πρέπει να αναμίξετε το έλαιο λεμονόχορτου με ένα λάδι μεταφοράς και να το ταμπονάρετε στην πληγείσα περιοχή με ένα κομμάτι βαμβάκι ή μπατονέτα δύο φορές την ημέρα!

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε ορισμένες προφυλάξεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων :
Να φοράτε πάντα καθαρά ρούχα , καθώς τα σπόρια των μυκήτων μπορούν να κολλήσουν στα ρούχα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν είναι άπλυτα.
Αποφύγετε τη χρήση σκληρών απορρυπαντικών για τον καθαρισμό των ρούχων.
Αποφύγετε να φοράτε ρούχα που είναι πολύ στενά, καθώς αυτά μπορούν να μειώσουν τη ροή του αέρα στο δέρμα σας και να αυξήσουν την τοπική εφίδρωση, που μαζί θα αυξήσουν τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης . Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν.
Αποφύγετε το ξύσιμο της πληγείσας περιοχής καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση και επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες εξάπλωσης.

Πλένετε την πληγείσα περιοχή τουλάχιστον 2 έως 3 φορές την ημέρα , όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτό μπορεί να ελέγξει και να διαχειριστεί την ένταση της ανάπτυξης μυκήτων.
Διατηρήστε την πληγείσα περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται , όσο λιγότερη υγρασία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης του μύκητα.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό για μυκητιάσεις;
Ακόμη και μετά από θεραπείες στο σπίτι, δεν υπάρχει βελτίωση.
Η μυκητιασική λοίμωξη επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει.
Η μόλυνση αρχίζει να εξαπλώνεται.
Εάν εμφανίσετε μυκητιασική λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν πάσχετε από διαβήτη.
Η μυκητιασική λοίμωξη συνοδεύεται από πυρετό ή έκκριση πύου.
Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες μυκητιάσεις είναι εύκολα ιάσιμες με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι έχετε μυκητιασική λοίμωξη. Η αυτοεξέταση βοηθάει πολύ στην έγκαιρη αναγνώριση μυκητιασικών λοιμώξεων, ειδικά εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως κνησμός ή ερεθισμός. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση με αυτές τις οικιακές θεραπείες, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για περαιτέρω θεραπεία.

Αποφύγετε την εξάπλωση οποιασδήποτε μόλυνσης κάνοντας έλεγχο!

Εμφανίζονται μυκητιάσεις κατά τους χειμώνες;
Ναι, μπορεί να εμφανιστούν μυκητιάσεις κατά τους χειμώνες. Οι μύκητες που προκαλούν αυτή την κατάσταση όπως το να βρίσκονται σε υγρό περιβάλλον, ιδιαίτερα το δέρμα, τα νύχια και τα παπούτσια. Ακόμη και λίγος ιδρώτας μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασικές λοιμώξεις, επομένως πρέπει να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και στεγνό.

Τι θα συμβεί αν αφήσω μια μυκητιασική λοίμωξη χωρίς θεραπεία;
Εάν μια μυκητιασική λοίμωξη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως δερματικές λοιμώξεις, κόπωση, στοματική τσίχλα και άλλα.

Είναι οι μυκητιάσεις μεταδοτικές;
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να είναι μεταδοτικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο, γι’ αυτό και μόλις εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα μυκητιασικής λοίμωξης, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Foto .pexels.com

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr