Κίστος ή Λαδανιά το μπότοξ και η αποτοξίνωση της φύσης.

Κίστος ή Λαδανιά το μπότοξ και η αποτοξίνωση της φύσης.

Η λαδανιά ή κιστός είναι ένας αειθαλής κοντός θάμνος της οικογένειας Cistaceae. Υπάρχουν περίπου 20 είδη τα οποία ευδοκιμούν σε ξηρά και βραχώδη εδάφη σε όλη τη Μεσόγειο. Η λαδανιά μπορεί να έχει ύψος από 30-90cm, τα φύλλα της είναι γκριζοπράσινα και με ωοειδές ή ελλειπτικό σχήμα. Μερικές φορές τα φύλλα είναι τριχωτά και κολλώδη. Τα λουλούδια του φυτού έχουν πέντε πέταλα, με αποχρώσεις ροζ έως μωβ και ανθίζουν για μια μόνο ημέρα.

Χαρακτηριστικά λαδανιάς
Τα φυτά που μεγαλώνουν στα οικοσυστήματα της Μεσογείου αντιμετωπίζουν δύσκολους παράγοντες και συνθήκες, όπως η ξηρασία, η έντονη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά της Μεσογείου είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που τα προστατεύουν από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η λαδανιά περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά πολυφαινολών από κάθε άλλο φυτό στην Ευρώπη.

Ιδιότητες λαδανιάς
Η λαδανιά περιέχει τανίνες, αιθέρια έλαια και πολυφαινόλες σε ένα μοναδικό συνδυασμό που κάνει τη δράση της αξιοσημείωτη. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή(συνολικά 12) έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Χρήσεις λαδανιάς
Η χρήση της λαδανιάς ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Στα αρχαία χρόνια η λαδανιά αποτελούσε θεραπευτικό βότανο για τα κρυολογήματα, το βήχα, τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως και τους ρευματισμούς. Η λαδανιά στην αρχαία Ελλάδα ήταν γιατρικό για τους τραυματισμούς και αποτελούσε προϊόν ομορφιάς. Στο Μαρόκο, το τσάι της λαδανιάς χρησιμοποιούνταν για την υγιεινής του στόματος και του λαιμού. Επίσης τα φύλλα της λαδανιάς μπορεί να αποτελούν θεραπεία για δερματικά προβλήματα και φλεγμονώδη νοσήματα.

Θεραπευτικές χρήσεις λαδανιάς
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η λαδανιά είναι ένα πολύτιμο βότανο. Το εκχύλισμα των φύλλων της έχει πανίσχυρη αντιβακτηριδιακή και αντιϊκή δράση. Επίσης έχει αντιμυκητιακή δράση ενάντια στους μύκητες Candida albicans, Candida krusei, Candida glabrata και Aspergillus fumigates.

Οι χρήσεις της λαδανιάς είναι πολλές και μπορεί να έχει τη μορφή τσαγιού, κάψουλας, στοματικού διαλύματος και αλοιφής.

Εξωτερική χρήση
Η λαδανιά μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά σε καταστάσεις όπως το έκζεμα, η ακμή, οι μυκητιάσεις, οι αιμορροΐδες και οι επιφανειακές πληγές.

H αλοιφή από λαδανιά ανακουφίζει από το έκζεμα. Για την φροντίδα του δέρματος, χρειάζεται ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα τσαγιού, το οποίο προετοιμάζεται με 10gr τσαγιού σε 200ml νερό με βράσιμο για 5 λεπτά. Στη συνέχεια εμποτίζετε τις κομπρέσες και τις τοποθετείτε στις περιοχές του δέρματος που επιθυμείτε. Η θεραπεία με λαδανιά δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες είναι εξαιρετικά ωφέλιμη ειδικά σε χρόνιες καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα.

Εσωτερική χρήση
Εσωτερικά η λαδανιά συμβάλλει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου, του κρυολογήματος, της γρίπης, του διαβήτη και στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Οι παστίλιες με λαδανιά βοηθούν πολύ στον πονόλαιμο και στο κρυολόγημα και αποτρέπουν την λοίμωξη από άλλους ιούς.

Οφέλη στην υγεία
Η λαδανιά είναι μια από τις πλούσιες πηγές πολυφαινολών, φαινολικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λαδανιά είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, προανθοκυανιδινών, βιοφλαβονοειδών, κατεχινών, γαλλικού οξέος και άλλων ωφέλιμων βιοενεργών ενώσεων.

Σαν ένα φυτό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει την ικανότητα να δεσμεύει και να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, έτσι έχει αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση στο σώμα.
Απομακρύνει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμός μας και έτσι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών και των διαταραχών του γαστρεντερικού
Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και λειτουργεί ως τείχος προστασία κατά:
Της ιγμορίτιδας
Των φλεγμονών
Των ιών
Των βακτηρίων
Των μυκήτων
Πιο συγκεκριμένα ο κιστός βοηθά στις παρακάτω καταστάσεις.

Κρυολόγημα/γρίπη
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λαδανιά συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και μειώνει την τιμή της CRP (δείκτης φλεγμονής). Οι πολυφαινόλες που περιέχει η λαδανιά περιβάλλουν τους ιούς του κρυολογήματος και προλαμβάνουν τη σύνδεσή τους στο κύτταρα ξενιστή, με αποτέλεσμα ο ιός να μην μπορεί να επιβιώσει.

Έκζεμα
Τα παιδιά που έχουν έκζεμα μπορεί να ωφελούνται από την εξωτερική χρήση(πλύσεις) του τσαγιού λαδανιάς δύο φορές την ημέρα. Επίσης μπορεί να πίνουν μια κούπα τσαγιού λαδανιάς την ημέρα. Στο 64% των παιδιών το έκζεμα υποχώρησε και το δέρμα ήταν φανερά βελτιωμένο.

Καρδιά
Η λαδανιά έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα, η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C μπορεί να γίνει με ένα μικρό ποτήρι με χυμό λαδανιάς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι άνω των 100 ετών στη Χαλκιδική, όπου οι κάτοικοι πίνουν τσάι λαδανιάς.

Ενίσχυση άμυνας
Η λαδανιά έχει την ικανότητα να ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας με την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας ανάμεσα στο έντερο και στα βακτήρια. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι μύκητες όπως η candida albicans που προκαλεί διαταραχές στο έντερο. Μερικές κούπες τσαγιού λαδανιάς μέσα στην ημέρα για διάρκεια 4-6 εβδομάδων έχουν σημαντική επίδραση στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Άγχος
Ο κιστός είναι το κύριο συστατικό σε ένα από τα ανθοϊάματα του Μπαχ και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έντονου φόβου, του πανικού και του άγχους καθώς δίνει δύναμη και θάρρος.

Ποια είναι τα οφέλη της λαδανιάς στο δέρμα;
Τα οφέλη της λαδανιάς είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά, ειδικά όσον αφορά την αντιοξειδωτική της δράση, που είναι πολλαπλάσια από αυτή του πράσινου τσαγιού. Τα αντιοξειδωτικά της λαδανιάς περιλαμβάνουν τις πολυφαινόλες, τις τανίνες και τα φλαβονοειδή. Τα οφέλη της λαδανιάς στο δέρμα περιλαμβάνουν:

Τη διέγερση των φυσικών μηχανισμών της ανανέωσης του δέρματος με αποτέλεσμα την καλύτερη ελαστικότητά του.
Την αναζωογόνηση του θαμπού και κουρασμένου δέρματος από μέσα.
Την ανανέωση της λειτουργίας του φραγμού της επιδερμίδας με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο λαμπερό.
Το απαλό και ελαστικό δέρμα με λιγότερο ορατές τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Η λαδανιά έχει πολλά οφέλη στην υγεία
Η λαδανιά ή το τριαντάφυλλο των βράχων έχει πολλές θεραπευτικές χρήσεις εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συμβάλλει στην καταπολέμηση πολλών νοσημάτων και σε συνδυασμό με την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.

www.therapia.gr

Έλαιο Λαδανιάς ή Κίστου. Ο Δυνατός Ορός Της Φύσης. (σε έκπτωση)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr