Τζίνσενγκ: Ο Βασιλιάς Των Βοτάνων Οι επιδράσεις του Σε Υγεία Και Ομορφιά.

Τζίνσενγκ: Ο Βασιλιάς Των Βοτάνων Οι επιδράσεις του Σε Υγεία Και Ομορφιά.

Το τζίνσενγκ παραδοσιακά είναι ένα βότανο με ιατρική χρήση, από την αρχαιότητα στην Κίνα. Υπάρχουν 11 είδη τζίνσενγκ, όλα ανήκουν στο γένος Panax της οικογένειας Araliaceae. Η λέξη Panax σημαίνει “θεραπεία για όλα”, στα ελληνικά.

Η ονομασία τζίνσενγκ αφορά και το Αμερικανικό τζίνσενγκ (Panax quinquefolius) και στο Ασιατικό τζίνσενγκ (Panax ginseng). Το αληθινό τζίνσενγκ ανήκει στο γένος Panax, έτσι άλλα είδη, όπως το Σιβηρικό τζίνσενγκ έχουν διαφορετικές ιδιότητες.

Τα μοναδικά συστατικά του Panax ονομάζονται τζινσενοσίδες. Το Ασιατικό και το Αμερικανικό τζίνσενγκ περιέχουν τζινσενοσίδες, αλλά διαφορετικού τύπου.

Ιδιότητες τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ έχει μια γλυκιά, αρωματική γεύση. Η ρίζα του αποτελεί πανάκεια στην Κίνα για τις ασθένειες, και συνήθως έχει σημαντική προφυλακτική δράση και δεν συνιστά θεραπεία. Το τζίνσενγκ συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική απόδοση, στη μάθηση, στη μνήμη. Στο τζίνσενγκ υπάρχει μια ένωση που αυξάνει τα επίπεδα της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης (ACTH) χωρίς την συμμετοχή των επινεφριδίων.

Τα οφέλη του τζίνσενγκ οφείλονται στην παρουσία ενώσεων όπως:

Οι τζινσενοσίδες
Τα πολυπετίδια
Τα αλκαλοειδή
Οι πολυσακχαρίτες

Επιπλέον, το τζίνσενγκ είναι καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το θάλλιο, ο σίδηρος, τα μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα μεταλλικά στοιχεία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Αντιγηραντική δράση
Το τζίνσενγκ είναι ένας πανίσχυρος αντιγηραντικός παράγοντας, Η συνεχής έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ελεύθερων ριζών. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο δέρμα η οποία είναι υπεύθυνη για την συνοχή, την ελαστικότητα και την απαλή υφή του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει το κολλαγόνο του δέρματος και παρεμβαίνει στην σύνθεσή του, με αποτέλεσμα την έναρξη της διαδικασίας της γήρανσης.

Το τζίνσενγκ υποστηρίζει την αναζωογόνηση του δέρματος μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες. Επίσης μειώνει την δράση των ελευθέρων ριζών και έτσι προστατεύει το κολλαγόνο. Το τζίνσενγκ επίσης αναστέλλει το σχηματισμό ρυτίδων και ενυδατώνει το δέρμα.

Αντιδιαβητική δράση
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ προλαμβάνει την έναρξη των επιπλοκών του διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Το τζίνσενγκ ανακουφίζει το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με διαβήτη.

Οι τζινσενοσίδες βελτιώνουν την πρόσληψη της γλυκόζης από τους μύες. Έτσι, λιγότερη γλυκόζη παραμένει στο αίμα και χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας για το σώμα. Επίσης, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης και έτσι συμβάλλει στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Καρδιοπροστατευτική δράση
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το τζίνσενγκ προστατεύει τους ιστούς της καρδιάς ενάντια στην βλάβη και προλαμβάνει το έμφραγμα. Βοηθά στην διαχείριση του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τις παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Το τζίνσενγκ επίσης προστατεύει την καρδιά από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει το οξειδωτικό στρες. Οι τζινσενοσίδες διεγείρουν την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου το οποίο στη συνέχεια προκαλεί χαλάρωση των αρτηριών και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η δράση διευκολύνει τη ροή του αίματος στο σώμα χωρίς να επιβαρύνεται η καρδιά με επιπλέον στρες.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας
Τα κύρια συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη διάθεση και την έλλειψη συγκέντρωσης. Το τζίνσενγκ βελτιώνει τα επίπεδα της συγκέντρωσης, όπως επίσης ενισχύει την σκέψη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ψυχικά και πνευματικά σε εγρήγορση. Έτσι, το τζίνσενγκ βοηθά στην ανακούφιση της πνευματικής κόπωσης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το οξειδωτικό στρες συμβάλλει σημαντικά στην χρόνια κόπωση. Το τζίνσενγκ μειώνει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το Κορεάτικο κόκκινο τζίνσενγκ βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε ανθρώπους με άνοια. Οι τζινσενοσίδες ενισχύουν τη μνήμη και τη μάθηση. Επίσης προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την επίθεση των ελεύθερων ριζών.

Το τζίνσενγκ επίσης συμβάλλει στην μεταφορά των μηνυμάτων από τον εγκέφαλο σε άλλα τμήματα του σώματος, και στις περιπτώσεις άνοιας αυτή η μεταφορά επηρεάζεται από την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου.

Το τζίνσενγκ μειώνει τη φλεγμονή στα εγκεφαλικά κύτταρα και προλαμβάνει την εξασθένηση της μνήμης.

Βελτίωση της γονιμότητας
Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, το τζίνσενγκ είναι αφροδισιακό, για αυτό και αποτελεί θεραπεία για την σεξουαλική δυσλειτουργία. Στους άνδρες, το τζίνσενγκ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος, όπως και την ποσότητά του. Η λήψη τζίνσενγκ τρεις φορές την ημέρα για 2-3 μήνες βοηθά στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Το τζίνσενγκ προάγει την παραγωγή και την απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου το οποίο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει και να προκαλεί στύση.

Το τζίνσενγκ επίσης αυξάνει την απελευθέρωση τεστοστερόνης. Η παρατεταμένη έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να προκαλεί μείωση της γονιμότητας.

Πρόληψη του καρκίνου
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ είναι αποτελεσματικό ενάντια στο καρκίνο του παχέος εντέρου, του ήπατος και του προστάτη. Το τζίνσενγκ βοηθά στη μείωση του μεγέθους του όγκου και προλαμβάνει τη διασπορά του σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι ενώσεις που υπάρχουν στο τζίνσενγκ μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον καρκίνο. Επίσης βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα και οδηγεί στο θάνατο τα καρκινικά κύτταρα.

Μειώνει το άγχος, την κόπωση και άλλα συμπτώματα που έχουν σχέση με τον καρκίνο. Επίσης συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής και στη διαχείριση του καρκίνου.

Άλλα οφέλη
Αν και το τζίνσενγκ θεωρείται θεραπεία για όλα ίσως να μην είναι ωφέλιμο για συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι ωφέλιμο στις εξάψεις και δεν βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ μπορεί να είναι ωφέλιμο στις εξής καταστάσεις:

Αναιμία
Βρογχίτιδα
Καρκίνος
Κρυολόγημα και γρίπη
Κατάθλιψη
Προβλήματα του γαστρεντερικού
Πυρετό
Ινομυαλγία
Παρενέργειες τζίνσενγκ
Το τζίνσενγκ είναι γενικά ασφαλές αλλά όπως κάθε βότανο μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, γαστρεντερικές διαταραχές, αϋπνία.

Το Panax τζίνσενγκ μπορεί να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, έτσι αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) , ίσως είναι καλό να αποφεύγετε το τζίνσενγκ.

Επίσης μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να αλληλεπιδρά με την φαρμακευτική αγωγή για το διαβήτη. Σε περιπτώσεις διαβήτη είναι καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν καλό είναι να αποφεύγουν το τζίνσενγκ.

Αλληλεπιδράσεις
Το Panax τζίνσενγκ μπορεί να αλληλεπιδρά με τα αντιπηκτικά φάρμακα, να αυξάνει τη δράση τους και έτσι να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αν στην φαρμακευτική σας αγωγή περιλαμβάνεται η βαρφαρίνη, η κλοπιδογρέλη, η ηπαρίνη , η ασπιρίνη και η τικλοπιδίνη, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε το τζίνσενγκ.

Το Panax τζίνσενγκ μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν μηνύματα από τα νευρικά κύτταρα σε άλλα κύτταρα του σώματος και μπορεί να αλληλεπιδρά με αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η χλωροπρομαζίνη.

Το τζίνσενγκ έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία
Το τζίνσενγκ είναι ένα βότανο με πολλά οφέλη στην υγεία μας. Για πολλούς αποτελεί το “βασιλιά των βοτάνων”. Οι ρίζες του τζίνσενγκ έχουν την ικανότητα να αναζωογονούν το σώμα και το πνεύμα, και να ενισχύουν την δύναμη και το σθένος. Συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης, στην αντιμετώπιση του ΑΓΧΟΥΣ και στην ΕΥΕΞΙΑ μας.

Κορεάτικο Τζίνσενγκ σκόνη.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr