Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα – και tips για την ασφάλεια όλης της οικογένειας

Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα – και tips για την ασφάλεια όλης της οικογένειας

Οι πρώτες βοήθειες για έγκαυμα σε 4 κινήσεις που πρέπει να θυμάσαι.

Ελένη Δασκαλάκη

Μικρό ή μεγαλύτερο, ένα έγκαυμα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τις πρώτες βοήθειες για έγκαυμα, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε.

Οι πρώτες βοήθειες για έγκαυμα
Είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα μικρά “καθημερινά” εγκαύματα αρκεί να έχουμε πάντα στο σπίτι μας μια κατάλληλη αλοιφή και να γνωρίζουμε τα βασικά σημεία για την περιποίησή τους. Να θυμάσαι πως οι παρακάτω οδηγίες αφορούν σε μικρά και όχι εκτεταμένα εγκαύματα. Σε περίπτωση ενός σοβαρού εγκαύματος συνιστάται η μεταφορά σε νοσοκομείο για την περιποίηση του τραύματος αλλά και την αντιμετώπιση πιθανού σοκ.

Πρώτες βοήθειες για έγκαυμα: Φροντίδα σε 4 κινήσεις
Σταματάμε τη βλάβη πληγή με άφθονο δροσερό νερό. Σ’ ένα μικρής έκτασης έγκαυμα, βάζουμε το τραυματισμένο σημείο κάτω από κρύο νερό για αρκετή ώρα, τουλάχιστον 10’. Αν δεν υπάρχει καθαρό νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αβλαβές υγρό όπως είναι το γάλα. Δεν τοποθετούμε στο έγκαυμα ουσίες όπως λάδι, οδοντόκρεμα, ντομάτα κ.λπ. Η πιο κατάλληλη θεραπεία είναι η επάλειψη με ειδική φαρμακευτική αλοιφή ή σπρέι για τα εγκαύματα. Εάν δεν υπάρχει και το έγκαυμα είναι επιφανειακό, μπορούμε να κάνουμε επάλειψη με τοπικό αντισηπτικό, χωρίς όμως να τρίψουμε την περιοχή. Αν σχηματιστεί φουσκάλα δεν την σπάμε, αλλά καλύπτουμε το έγκαυμα με καθαρό επίδεσμο. Εάν το έγκαυμα είναι μεγάλο το καλύπτουμε με ένα καθαρό και όχι χνουδωτό πανί μέχρι τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι αχρησιμοποίητης πλαστικής μεμβράνης.

Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 50 βαθμούς. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνδυνος για σοβαρό έγκαυμα ακόμη κι αν κατά λάθος αφήσουμε να τρέξει στο μπάνιο το καυτό νερό. Όταν μαγειρεύουμε ή τηγανίζουμε φροντίζουμε ώστε τα χερούλια των σκευών να είναι πάντα γυρισμένα προς το μέσα μέρος της επιφάνειας της ηλεκτρικής κουζίνας για να μην μπορεί να τα αναποδογυρίσει κατά λάθος το παιδί ή εμείς. Ποτέ δεν αφήνουμε χωρίς επίβλεψη παιδιά κοντά σε τζάκι, γιατί ακόμη κι αν έχουμε τοποθετήσει προστατευτική σχάρα μπορεί να έχει πυρώσει. Το ίδιο ισχύει για τις ψησταριές σε εξωτερικούς χώρους.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr