Ξίδι και έλεγχος σακχάρου: Γιατί και πώς πρέπει να καταναλώνεται

Ξίδι και έλεγχος σακχάρου: Γιατί και πώς πρέπει να καταναλώνεται

Ένα πλούσιο γεύμα κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους για τα άτομα με διαβήτη, αλλά και για όσους είναι ευαίσθητοι στις απότομες αυξήσεις του σακχάρου.

Ξίδι και έλεγχος σακχάρου: Γιατί και πώς πρέπει να καταναλώνεται
Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει έναν τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι επιπτώσεις του πλούσιου φαγητού: το ξίδι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η προσθήκη ξιδιού στα πιάτα με πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται να επιβραδύνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα αλλά πιο ομαλά το σάκχαρο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (σάκχαρο).

Μελέτη που έγινε στην Ιταλία έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξίδι, το οποίο προσέθεταν σε σαλάτες και έτρωγαν μαζί με δύο λεπτές άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους (δηλαδή η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους).

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes Care» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), κατέδειξε ανάλογες επιδράσεις σε άτομα με διαβήτη ή αντοχή στην ινσουλίνη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως, πως η προσθήκη ξιδιού δεν σημαίνει πως οι διαβητικοί θα σταματήσουν να ελέγχουν τις μερίδες του φαγητού τους και την άσκηση, για να τρώνε ό,τι θέλουν.

Μπορεί όμως να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν να φάνε δύο ολόιδια γεύματα, το ένα με ξίδι και το άλλο χωρίς, και να συγκρίνουν μετά την επίδραση καθενός στο σάκχαρό τους.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr