10 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα κερατίνης

10 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα κερατίνης

Η κερατίνη είναι ένας τύπος δομικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, στο δέρμα και τα νύχια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της δομής του δέρματός, την υποστήριξη της επούλωσης των πληγών και τη διατήρηση των μαλλιών και των νυχιών.

Τα συμπληρώματα κερατίνης λέγεται συχνά ότι βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, αυξάνουν την ανάπτυξη των νυχιών και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ωστόσο, πολλές υγιεινές τροφές μπορούν να υποστηρίξουν φυσικά τη σύνθεση κερατίνης στο σώμα σας.

Εδώ είναι 10 τροφές που προάγουν την παραγωγή κερατίνης.

1. Αυγά
Η κατανάλωση αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, μιας βασικής θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στη σύνθεση κερατίνης. Ένα μόνο μαγειρεμένο αυγό παρέχει 10 mcg αυτού του θρεπτικού συστατικού, ή 33% της Ημερήσιας Αξίας (DV) .

Επιπλέον, η πρωτεΐνη των αυγών προάγει την παραγωγή κερατίνης, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης συσκευασμένα σε ένα μεγάλο αυγό 50 γραμμαρίων 

Άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά σε αυτή την πανταχού παρούσα τροφή περιλαμβάνουν το σελήνιο , τη ριβοφλαβίνη και τις βιταμίνες Α και Β12 .

2. Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια δεν είναι μόνο υπέροχα για να αρωματίσουν τα αγαπημένα σας πιάτα, αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγή κερατίνης.

Αυτό το λαχανικό allium έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε N-ακετυλοκυστεΐνη, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που το σώμα μας μετατρέπει σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστεΐνη – ένα συστατικό της κερατίνης..

Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ , ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό  για τη διατήρηση υγιών τριχοθυλακίων .

3. Σολομός
Ο σολομός είναι γεμάτος πρωτεΐνη, με σχεδόν 17 γραμμάρια ανά μερίδα 3 ουγγιών (85 γραμμάρια).

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 3 ουγγιές (85 γραμμάρια) κονσερβοποιημένου σολομού περιέχουν 5 mcg, ή το 17% του DV.

Αυτό το ψάρι είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , ένα είδος λίπους που είναι υγιές για την καρδιά και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών, ενισχύει την πυκνότητα τους και προστατεύει από την τριχόπτωση όταν χρησιμοποιείται σε μορφή συμπληρώματος.

4. Γλυκοπατάτες
Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πιο ζωντανά λαχανικά, οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ιδανικές για την προώθηση της παραγωγής κερατίνης.

Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή προβιταμίνης Α. Τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α, όπως η βήτα καροτίνη, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει 1.150 mcg — πάνω από το 100% του DV — προβιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α προάγει τη σύνθεση κερατίνης και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών .

Κάθε μερίδα αυτού του λαχανικού με ρίζα πορτοκαλιού περιέχει μια πλούσια δόση καλίου , μαγγανίου και βιταμινών Β6 και C επίσης .

5. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι αλμυροί, χορταστικοί και γευστικοί.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης και πρωτεΐνης για την υποστήριξη της παραγωγής κερατίνης. Μόλις 1/4 φλιτζάνι (35 γραμμάρια) προσφέρει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,6 mcg βιοτίνης — 9% της DV .

Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μια ποικιλία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε , χαλκό, σελήνιο και παντοθενικό οξύ.

6. Μάνγκο
Με καταγωγή από τη Νότια Ασία, τα μάνγκο είναι ένας νόστιμος τρόπος για να πάρετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας ενώ υποστηρίζετε τη σύνθεση κερατίνης.

Συγκεκριμένα, αυτό το τροπικό φρούτο είναι γεμάτο με προβιταμίνη Α, με 89 mcg – σχεδόν το 10% του DV – σε κάθε φλιτζάνι (165 γραμμάρια).

Τα μάνγκο είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, όπως βιταμίνη C και φυλλικό οξύ .

7. Σκόρδο
Όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο μπορεί να υπερηφανεύεται για άφθονη N-ακετυλοκυστεΐνη , την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε L-κυστεΐνη – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στην κερατίνη.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σκόρδου προστατεύει τα κερατινοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κερατίνης, από βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία .

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα υποδηλώνουν περαιτέρω ότι αυτό το δημοφιλές λαχανικό allium μπορεί να προάγει την επούλωση των πληγών, να καταπολεμά τις μικροβιακές λοιμώξεις και να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης.

Το σκόρδο διαθέτει επίσης πολλά ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C .

8. Καλέ
Το Kale είναι γνωστό για το εντυπωσιακό θρεπτικό του προφίλ.

Αυτό το φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι μια καλή πηγή προβιταμίνης Α για την υποστήριξη της σύνθεσης κερατίνης, με 50 mcg σε μόλις 1 ωμό φλιτζάνι (21 γραμμάρια), που είναι περίπου το 6% του DV.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , μιας υδατοδιαλυτής θρεπτικής ουσίας που διπλασιάζει ως αντιοξειδωτικό. Αυτή η βιταμίνη βοηθά επίσης στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που διατηρεί τη δύναμη, τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματός σας).

9. Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιοτίνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, μόλις 3 ουγγιές (85 γραμμάρια) μαγειρεμένου συκωτιού βοείου κρέατος συσκευάζουν 31 mcg βιοτίνης, υπερβαίνοντας τις ημερήσιες ανάγκες σας στο 103% του DV .

Επιπλέον, η ίδια ποσότητα συκωτιού βοείου κρέατος παρέχει άφθονα 24,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7.960 mcg βιταμίνης Α — ένα τεράστιο 884% της DV .

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και ο σίδηρος .

10. Καρότα
Τα καρότα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό ρίζας που σχετίζεται στενά με το σέλινο, το μαϊντανό και το παστινάκι.

Συγκεκριμένα, τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α, με 1.070 mcg σε 1 ψιλοκομμένο φλιτζάνι (128 γραμμάρια). Αυτό είναι πάνω από το 100% του DV.

Είναι επίσης φορτωμένα με βιταμίνη C, η οποία προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου για να υποστηρίξει την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην επούλωση πληγών, ανακουφίζει από τη φλεγμονή και προστατεύει από τη βλάβη του δέρματος.

Επιπλέον, τα καρότα προσφέρουν άφθονη βιοτίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και βιταμίνη Κ1.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr