7 εντυπωσιακοί τρόποι που η βιταμίνη C ωφελεί τον οργανισμό σας

7 εντυπωσιακοί τρόποι που η βιταμίνη C ωφελεί τον οργανισμό σας

Η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη, που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει. Ωστόσο, έχει πολλούς ρόλους και έχει συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Είναι υδατοδιαλυτή και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την βιταμίνη C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.

Ενώ συνήθως συνιστάται να λαμβάνετε την πρόσληψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Εδώ είναι 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C.

 

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τη φυσική άμυνα του σώματός.

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κάνουν προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να προάγουν μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες , η οποία έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα έως και 30%. Αυτό βοηθά τη φυσική άμυνα του οργανισμού να καταπολεμήσει τη φλεγμονή .

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

 

2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση .

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μας θέτει σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης τόσο σε άτομα με όσο και χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C βοήθησε στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά, γεγονός που βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, μια ανάλυση 29 ανθρώπινων μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση (την ανώτερη τιμή) κατά 3,8 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (η χαμηλότερη τιμή) κατά 1,5 mmHg, κατά μέσο όρο, σε υγιείς ενήλικες.

Σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπληρώματα βιταμίνης C μείωσαν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 4,9 mmHg και τη διαστολική κατά 1,7 mmHg, κατά μέσο όρο.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, δεν είναι σαφές εάν οι επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση είναι μακροπρόθεσμες. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στη βιταμίνη C για θεραπεία.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων ή LDL (κακής) χοληστερόλης και χαμηλών επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης.

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση 9 μελετών με συνολικά 293.172 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι μετά από 10 χρόνια, τα άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 700 mg βιταμίνης C ημερησίως είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν συμπλήρωμα βιταμίνης C.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη ανάλυση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βιταμίνης C από τρόφιμα – όχι από συμπληρώματα – συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι εάν οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ακολούθησαν επίσης έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τους τους ανθρώπους που έλαβαν συμπλήρωμα. Επομένως, παραμένει ασαφές εάν οι διαφορές οφείλονταν στη βιταμίνη C ή σε άλλες πτυχές της διατροφής τους.

Μια άλλη ανάλυση 13 μελετών  διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C μείωσε σημαντικά την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά περίπου 7,9 mg/dL και τα τριγλυκερίδια αίματος κατά 20,1 mg/dL..

Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η λήψη ή η κατανάλωση τουλάχιστον 500 mg βιταμίνης C ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε ήδη μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, τότε τα συμπληρώματα μπορεί να μην παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

4. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας
Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού.

Είναι απίστευτα επώδυνη και περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων, ειδικά των μεγάλων δακτύλων. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα παρουσιάζουν πρήξιμο και ξαφνικές, έντονες κρίσεις πόνου .

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται όταν υπάρχει πάρα πολύ ουρικό οξύ στο αίμα. Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από το σώμα. Σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να κρυσταλλωθεί και να αποτεθεί στις αρθρώσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα και, ως αποτέλεσμα, στην προστασία από τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.387 άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη βιταμίνη C είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα από εκείνους που κατανάλωναν τη λιγότερη.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 46.994 υγιείς άνδρες άνω των 20 ετών για να καθορίσει εάν η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης C είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

5. Βοηθά στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου
Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που έχει ποικίλες λειτουργίες στο σώμα. Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από τη διατροφή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χωρίς κρέας, καθώς το κρέας είναι κύρια πηγή σιδήρου.

Στην πραγματικότητα, η απλή κατανάλωση 100 mg βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση σιδήρου κατά 67% .

Ως αποτέλεσμα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αναιμίας μεταξύ των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκεια σιδήρου.

65 παιδιά με ήπια σιδηροπενική αναιμία έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα από μόνο του βοήθησε στον έλεγχο της αναιμίας τους.

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C ή η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα σας.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C είναι για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, καθώς η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλά μέρη του ανοσοποιητικού.

Πρώτον,  βοηθά στην ενθάρρυνση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων γνωστών ως λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις .

Δεύτερον, βοηθά  τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ενώ τα προστατεύει από βλάβες (από δυνητικά επιβλαβή μόρια), όπως οι ελεύθερες ρίζες.

Τρίτον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητο μέρος του αμυντικού συστήματος του δέρματος. Μεταφέρεται ενεργά στο δέρμα, όπου μπορεί να δράσει ως αντιοξειδωτικό και να βοηθήσει στην ενίσχυση των φραγμών του .

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η λήψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον χρόνο επούλωσης των πληγών .

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με κακά αποτελέσματα υγείας.

Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από πνευμονία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι συντομεύουν τον χρόνο αποκατάστασης.

7. Προστατεύει τη μνήμη και τη σκέψη σας καθώς μεγαλώνετε
Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα κακής σκέψης και μνήμης.

Επηρεάζει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή κοντά στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα (συνολικά γνωστά ως κεντρικό νευρικό σύστημα) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με μειωμένη ικανότητα σκέψης και μνήμης .

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με άνοια μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.

Απο την άλλη, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστατευτική επίδραση στη σκέψη και τη μνήμη καθώς μεγαλώνετε.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η άνοια, (εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή σας). Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στην υγεία του νευρικού συστήματος.

healthline

Serum βιταμίνης C

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr