Περιποίηση μετά τον ήλιο: Oι συμβουλές και τα μυστικά της δερματολόγου

Περιποίηση μετά τον ήλιο: Oι συμβουλές και τα μυστικά της δερματολόγου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την καθημερινή ρουτίνα φροντίδας και ομορφιάς μετά τον ήλιο.

Σοφία Μάργαρη

Συνεργάστηκε η Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγος, αν. επιστημονική διευθύντρια Cosmetic Derma Medicine (www.cosmeticdermamedicine.gr).

Η ανησυχία πολλών γυναικών να εκτεθούν στις ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου τις έχει κάνει να φοβούνται ακόμα και τη… σκιά τους. “Και σε μεγάλο ποσοστό τις δικαιολογώ. Το μελάνωμα και η πρόωρη γήρανση είναι κάτι που κανείς άνθρωπος στον κόσμο δεν επιθυμεί να βιώσει” λέει η δερματολόγος Κωνσταντίνα Μάμαλη. “Αλλά η ολοκληρωτική αποφυγή του δεν είναι ευεργετική για την υγεία και την ομορφιά σου” συμπληρώνει.

“Η ηλιοθεραπεία για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, που μόνο οι ακτίνες του ήλιου προάγουν και που η έλλειψη της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, οστεοπόρωση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.”.

 

Ακόμα και ο περισσότερος χρόνος κάτω από τον ήλιο, κυρίως κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες, αλλά πάντα με προστασία από υψηλό δείκτη SPF, είναι μια ευεργετική καλοκαιρινή απόλαυση, αφού εξομαλύνονται προβλήματα ήπιας ακμής, σμήγματος ή ψωρίασης και επανέρχεται η παραγωγή σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα. “Ωστόσο, ο ήλιος είναι ήλιος. Και οι βλάβες που προκαλεί –ιδίως όταν δεν είσαι κατάλληλα προστατευμένη– είναι σαφώς περισσότερες από τα οφέλη.

Γι’ αυτό η συστηματική, καθημερινή φροντίδα του δέρματός σου μετά τον ήλιο βοηθά με δύο τρόπους. Από τη μια θεραπεύει δερματικές βλάβες, όπως τα εγκαύματα, η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα, από την άλλη ενισχύει τα κύτταρα να αφομοιώσουν τα ευεργετικά οφέλη του ζωοδότη ήλιου. Συν του ότι σου χαρίζει μια αίσθηση απόλυτης υγείας και ευεξίας πολλαπλασιάζοντας την ομορφιά της επιδερμίδας σου” σημειώνει η ειδικός.

Τα μυστικά του after sun
“Όσο πιο πολύ μαυρίζεις τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αφυδάτωση που έχει υποστεί το δέρμα σου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που χάνεις” λέει η ειδικός. “Οι ελεύθερες ρίζες συνεχίζουν να κάνουν ζημιές ώρες μετά την έκθεσή σου στον ήλιο, οπότε ο συνδυασμός αφυδάτωσης και ελεύθερων ριζών επιταχύνει τη διαδικασία πρόωρης γήρανσης. Να ένας πολύ σοβαρός λόγος για να επιμείνεις σε μια ρουτίνα αποθεραπείας μετά το ηλιοβασίλεμα” τονίζει η expert.

Τα συστατικά: Το πιο δημοφιλές συστατικό ενυδάτωσης, αντιγήρανσης και αποκατάστασης του δέρματος μετά την ηλιοθεραπεία είναι η aloe vera. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology αποκαλύπτεται ότι η χρήση μιας πλούσιας κρέμας με υψηλή σύσταση σε aloe vera μειώνει άμεσα φλεγμονές και εγκαύματα, ενώ, δρώντας σε κυτταρικό επίπεδο, βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση της βιταμίνης D. Για επιπλέον επουλωτικά, κατευναστικά και αναζωογονητικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου η ειδικός συνιστά ένα συνδυασμό βιταμίνης C, χαμομηλιού και πράσινου τσαγιού, σε μορφή αιθέριων ελαίων ή σέρουμ. Επειδή όμως βρίσκεσαι σε διακοπές, όπου πιθανώς δεν έχεις πρόσβαση σε ένα εξειδικευμένο φαρμακείο, η δερματο- λόγος προτείνει εναλλακτικά μια σπιτική μάσκα με γιαούρτι, αγγούρι και νιφάδες βρόμης. “Αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση για να δροσίσεις, να ενυδατώσεις και να καταπραΰνεις το φλογισμένο δέρμα σου” τονίζει.

Η απολέπιση: “Γενικά μιλώντας, η απολέπιση κάνει δουλειά: καθαρίζει τα νεκρά κύτταρα, απελευθερώνει τους πόρους, ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία και διευκολύνει τη δράση των ενυδατικών συστατικών που απλώνεις στο ηλιοκαμένο δέρμα σου. Όμως, το καλοκαίρι ο κανόνας είναι να αποφεύγεις κάθε είδους “σκληρής” απολέπισης” επισημαίνει η ειδικός. “Φόρμουλες που περιέχουν ρετινοϊκό οξύ (παράγωγο της βιταμίνης Α), οξέα φρούτων (AHA), βενζοϊκό υπεροξείδιο ή σαλικυλικό οξύ θα στεγνώσουν ακόμα περισσότερο το αφυδατωμένο δέρμα σου”.

Η ενυδάτωση: Οι συνθέσεις των after sun νέας γενιάς είναι εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες και ουσίες που δεσμεύουν την υγρασία, αλλά και με ελαφριά φυσικά έλαια, που κρατούν το δέρμα απαλό χωρίς να εμποδίζουν την αποβολή της θερμότητας. “Δείξε ιδιαίτερη προτίμηση σε φόρμουλες από εκχυλίσματα βοτάνων που δροσίζουν και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την ανάπλαση των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες από την ηλιοθεραπεία” αναφέρει η ειδικός. Αν όντως το παράκανες από τον ήλιο και έπαθες έγκαυμα, άλειψε στην πάσχουσα περιοχή τζελ αλόης ή λοσιόν με καλαμίνη και αργότερα βάλε ένα καλό ενυδατικό. Είναι πράγματι πολύ αργά για να διασωθεί το δέρμα από ένα έγκαυμα, αν όμως πάρεις ένα καλό αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα, τουλάχιστον θα περιορίσεις τη ζημιά.

Αιθέριο έλαιο γαρδένια. Για τις φθορές του ήλιου, τις μυικές φθορές

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr