Το φυσικό στέγνωμα μαλλιών έχει τα μυστικά του

Το φυσικό στέγνωμα μαλλιών έχει τα μυστικά του

Στον απλούστερο ορισμό του, ο όρος «φυσικό στέγνωμα μαλλιών» είναι αυτονόητος. Αν το μόνο που θέλεις είναι να στεγνώσουν τα μαλλιά σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις πιστολάκι, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βγεις από το ντους και να περιμένεις να κάνει ο αέρας τη δουλειά του. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι το στέγνωμα μαλλιών χωρίς πιστολάκι είναι ένα καλό «διάλειμμα» για τα μαλλιά από τη θερμότητα. Ωστόσο, ο χρόνος που χρειάζονται τα μαλλιά για να στεγνώσουν, το πώς φαίνονται όταν είναι στεγνά, ακόμη και το όφελος που θα έχει για τα μαλλιά η παράλειψη της θερμότητας μπορεί να ποικίλλουν πολύ ανάλογα με το πώς αφήνεις τα μαλλιά σου να στεγνώσουν… στον αέρα.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου φυσικά —τόσο για την υγεία όσο και για την εμφάνιση τους. Επιπλέον, ο «σωστός τρόπος» μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και την υφή των μαλλιών, γεγονός που κάνει το στέγνωμα να φαίνεται πιο περίπλοκο. Ευτυχώς, εδώ θα σου λύσουμε όλες τις απορίες για το φυσικό στέγνωμα μαλλιών.

Το κύριο πλεονέκτημα του στεγνώματος χωρίς πιστολάκι είναι ότι προστατεύει τα μαλλιά από την πιθανή ζημιά λόγω θερμότητας. Ανεξάρτητα από τον τύπο μαλλιών, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις ένα επιτυχημένο φυσικό στέγνωμα.

1. Ξεκίνα με σχολαστικά καθαρά μαλλιά
Η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν οι περισσότερες γυναίκες με το φυσικό στέγνωμα των μαλλιών, ανεξαρτήτως τύπου ή υφής μαλλιών, είναι το φριζάρισμα. Εάν σκοπεύεις να στεγνώσεις τα μαλλιά σου χωρίς πιστολάκι πρέπει να φροντίσεις να καθαρίσεις καλά τα μαλλιά στο ντους, καθώς τα υπολείμματα προϊόντων θα εμποδίσουν τα ενυδατικά συστατικά του conditioner ή του leave-in προϊόντος να φτάσει στα μαλλιά σου. Τα μαλλιά πρέπει να ενυδατώνονται επαρκώς για να στεγνώσουν φυσικά και τα μαλλιά που δεν έχουν καθαριστεί πλήρως μπορεί να μην ωφεληθούν από τα αποτελέσματα του conditioner και των leave-in προϊόντων. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό σαμπουάν, το οποίο ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου θα χρησιμοποιείς από 1 φορά την εβδομάδα έως 1 φορά τον μήνα.

2. Το απαραίτητο μαλακτικό μαλλιών
Ανεξάρτητα από τον τύπο ή την υφή των μαλλιών σου, η υγρασία είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο φυσικό στέγνωμα. Η έλλειψη θερμότητας στα μαλλιά μπορεί συχνά να αφήσει το φριζάρισμα να κάνει… πάρτι και η περιποίηση πριν αφήσεις τα μαλλιά σου να στεγνώσουν φυσικά, καθώς και η χρήση μαλακτικού βοηθάει για να «κλειδώσεις» την υγρασία που λείπει από τα μαλλιά. Ξεκίνα με ένα ενυδατικό μαλακτικό στο ντους και στη συνέχεια εφάρμοσε μια leave-in ενυδατική κρέμα.

3. Χτένισε ή βούρτσισε μόνο όταν είναι βρεγμένα
Η βασική προτεραιότητα κατά το φυσικό στέγνωμα είναι η ελαχιστοποίηση του φριζαρίσματος. Αν έχεις σγουρά μαλλιά θα πρέπει να χτενίζεις τα μαλλιά σου μόνο όταν είναι βρεγμένα για να μην χαλάσεις την φόρμα της μπούκλας και προκαλέσεις φριζάρισμα. Ισχύει το ίδιο και για τα ίσια ή σπαστά μαλλιά; Ναι! Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία του φυσικού στεγνώματος, οποιοσδήποτε χειρισμός της τρίχας θα δημιουργήσει φριζάρισμα —ακόμα και αγγίζοντας τα με τα χέρια σου. Γι’αυτό πρέπει να υπάρχει ελάχιστο άγγιγμα μέχρι να στεγνώσουν τα μαλλιά τουλάχιστον κατά 75%.

Παράλληλα, ο τύπος βούρτσας ή χτένας που χρησιμοποιείς σε βρεγμένα μαλλιά είναι σημαντικός. Επίλεξε μία βούρτσα ξεμπερδέματος ή μία χτένα με φαρδιά δόντια για βρεγμένα μαλλιά. Γενικά, προτίμησε μία βούρτσα με πιο εύκαμπτες τρίχες, καθώς αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα τραβήξει τα μαλλιά.

4. Χρησιμοποίησε μόνο μια πετσέτα με μικροΐνες
Η χρήση μιας πετσέτας μικροϊνών θα σε βοηθήσει να συντομεύσεις το χρόνο του φυσικού στεγνώματος χωρίς να προκαλέσει φριζάρισμα. Οι παραδοσιακές βαμβακερές πετσέτες μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερη τριβή και να διαταράξουν περισσότερο τα μαλλιά. Επίσης, απόφυγε το τρίψιμο των μαλλιών με την πετσέτα, γιατί διαταράσσει την τρίχα και μπορεί να οδηγήσει σε φριζάρισμα και σπάσιμο.

5. Εφάρμοσε τα σωστά προϊόντα styling
Για τα σγουρά μαλλιά πιθανότατα θα χρειαστείς ένα leave-in ενυδατικό προϊόν, ακολουθούμενο από ένα τζελ, κρέμα ή αφρό.
Αν έχεις ίσια μαλλιά, είναι σημαντικό να μην τα επιβαρύνεις με προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να εφαρμόσεις ένα ελαφρύ προϊόν για πρόληψη του φριζαρίσματος.

6. Μην πηγαίνεις στο κρεβάτι με βρεγμένα μαλλιά
Μετά από όλη τη σκληρή δουλειά για να εξασφαλίσεις ένα τέλειο φυσικό στέγνωμα, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να πας για ύπνο με τα μαλλιά σου ακόμα βρεγμένα ή νωπά. Για να εξασφαλίσεις ένα επιτυχές στέγνωμα χωρίς πιστολάκι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πάτε για ύπνο αμέσως μετά το πλύσιμο και το λούσιμο, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν τσακίσεις στα μαλλιά πριν καν στεγνώσουν. Επιπλέον, θα προκληθεί φριζάρισμα με οποιαδήποτε κίνηση κάνεις ενώ κοιμάσαι.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr