Η Νο1 αντιγηραντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις

Η Νο1 αντιγηραντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις

Είναι η σωματική άσκηση η πηγή της νεότητας; Η έρευνα δείχνει ότι ο ισχυρός αντίκτυπος της γυμναστικής στη σωματική και ψυχική μας υγεία, μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 8 τρόπους με τους οποίους η γυμναστική, αποτελεί την κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις, για να νιώθεις και να δείχνεις νεότερη.

Η κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια

Αυξάνει την ενέργεια
Μπορεί το τρέξιμο να μας κάνει νεότερους; Σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν τακτικά σε ιδιαίτερα αερόβιες δραστηριότητες (ιδίως στο τρέξιμο), έχουν χαμηλότερο μεταβολικό κόστος στο περπάτημα από τους ενήλικες που κάνουν καθιστική ζωή. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Καθώς μεγαλώνουμε, εάν είμαστε ενεργοί, διατηρούμε την «ιπποδύναμη» μας. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι ασκούνται, μπορούν να διατηρήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω της ικανότητάς τους να μετακινούνται εύκολα.

Κάνει το δέρμα μας νεότερο
Αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η άσκηση βοηθά στη θρέψη των κυττάρων του δέρματος και τα διατηρεί υγιή, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο σε αυτά και απομακρύνοντας τα απόβλητα. Επιπλέον, όταν ιδρώνουμε, οι πόροι μας ανοίγουν και απελευθερώνουν τη συσσώρευση στο εσωτερικό τους. Ο ιδρώτας καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, που διαφορετικά θα φράξουν τους πόρους και θα προκαλούσαν ατέλειες.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος
Λόγω της απώλειας μυών και των αλλαγών της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα για μια υγιή στάση σώματος, αρχίζει να μειώνεται. Ανεξάρτητα με το είδος γυμναστικής που προτιμάς, κάθε φορά που ασκείσαι, ενδυναμώνεις τους μυς σου και να αποτρέπεις την απώλεια οστικής μάζας. Η φροντίδα του κορμού και της σπονδυλικής σου στήλης, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι διατηρεί το σώμα και τις αρθρώσεις σου δυνατές. Χαρακτηριστικά που «κόβουν» πολλά χρόνια από την εμφάνισή σου.

Η γυμναστική είναι η κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια γιατί βελτιώνει την ευελιξία
Αν και οποιοσδήποτε τύπος άσκησης, μπορεί να βελτιώσει την ευλυγισία μας, η yoga και το pilates ιδιαίτερα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αύξηση της ευελιξίας καθώς μεγαλώνουμε. Αν θεωρείς το σώμα σου αρκετά δύσκαμπτο για αυτά τα είδη γυμναστικής, ακόμα καλύτερα. Είναι ο τέλειος λόγος για να δοκιμάσεις. Αυξάνοντας την ευελιξία σου, μειώνεις τον κίνδυνο τραυματισμών καθώς μεγαλώνεις και παράλληλα τις πιθανότητές σου να ζήσεις μια μεγαλύτερη, καλύτερη ζωή.

Ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση, ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπου μας, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Όσοι ασκούνται, μπορούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να διατηρούν την ψυχική τους υγεία για περισσότερα χρόνια, σε σχέση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Επιπλέον, όλα τα είδη άσκησης προάγουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, καθώς και την ανάπτυξη νέων, αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Η γυμναστική είναι η κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια γιατί διατηρεί τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα
Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός φυσικά επιβραδύνεται. Καθώς τα κιλά ανεβαίνουν, θέτουμε το σώμα μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο γρήγορα το σώμα μας καίει θερμίδες. Έτσι, ασκώντας και διατηρώντας το σώμα σου δυνατό, έχεις πλεονέκτημα στο να διατηρείς ένα υγιές βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες.

Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων
Η άσκηση δεν σε κάνει απλώς να φαίνεσαι νεότερη. Η άσκηση σε κάνει νεότερη. Πώς; Απενεργοποιώντας τη διαδικασία γήρανσης στα χρωμοσώματα του οργανισμού σου. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άσκηση μπορεί να κρατήσει το DNA υγιές και νέο. Τα τελομερή, τα καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας που είναι υπεύθυνα για τη γήρανση, μικραίνουν όσο μεγαλώνουμε. Επιστημονικές μελέτες, έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και της επιμήκυνσης των τηλομερών. Γεγονός που πρακτικά υποδηλώνει ότι η γυμναστική, μπορεί κυριολεκτικά να επιβραδύνει το βιολογικό μας ρολόι και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Η γυμναστική είναι η κορυφαία αντιγηραντική συνήθεια γιατί ανακουφίζει από το άγχος
Αν η άσκηση είναι η πηγή της νεότητας, το άγχος είναι το δηλητήριό της. Οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα κλειδιά για μια μακρά, ευτυχισμένη, υγιή ζωή είναι η ικανότητα να μειώνουμε το στρες και το άγχος. Ένα χαρακτηριστικό που αποκαλούν προσαρμοστική ικανότητα και περιγράφει την ικανότητα να ανακάμπτουμε μετά από αγχωτικές καταστάσεις και στρεσογόνα γεγονότα. Τα υψηλά επίπεδα άγχους αντίθετα, μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα, «κόβοντας» ακόμα και 33 χρόνια από τη ζωή μας. Η γυμναστική και η σωματική άσκηση μειώνει το άγχος, καθιστώντας πιο πιθανό να ζήσουμε περισσότερο και πιο ευτυχισμένοι.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr