Top 10 καρκινογόνες τροφές που τρώτε καθημερινά

Top 10 καρκινογόνες τροφές που τρώτε καθημερινά

Εάν δεν είστε προσεκτικοί, ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα αυτής της ασθένειας. Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι ακόμη και με πολυάριθμες ιατρικές και τεχνολογικές εξελίξεις, δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία για τον καρκίνο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα πάντα για τις καρκινογόνες ουσίες, τις καρκινογόνες τροφές και τις 10 κορυφαίες καρκινογόνες τροφές που πρέπει να αποφύγετε.

Τι είναι τα καρκινογόνα τρόφιμα;
Με απλά λόγια, τα καρκινογόνα τρόφιμα είναι η πηγή μιας ουσίας. Είναι ουσία που προκαλεί καρκίνο και μπορεί να βρεθεί με τη μορφή καπνού ή μπορεί ακόμη και να προκληθεί από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς λειτουργεί :

οι καρκινογόνες ουσίες επιτίθενται στο DNA προκαλώντας τη μετάλλαξή του.
αυτή η μετάλλαξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκίνο.

Ομάδες καρκινογόνων
Οι καρκινογόνες ουσίες ταξινομούνται σε ορισμένες ομάδες ανάλογα με το πόσο μπορούν να επηρεάσουν έναν άνθρωπο, αυτές οι ομάδες παρατίθενται παρακάτω.

Οι καρκινογόνες ουσίες της Ομάδας 1
 είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται.
Ομάδα 2Α
Αυτά τα καρκινογόνα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.
Ομάδα 2Β
Λόγω έλλειψης πολλών στοιχείων, αυτές οι καρκινογόνες ουσίες έχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου στους ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλέστερο να τις αποφεύγετε.
Ομάδα 3
Αυτά τα καρκινογόνα δεν ταξινομούνται ως καρκινογόνες πηγές στον άνθρωπο.
Ομάδα 4
Τα καρκινογόνα τρόφιμα με καρκινογόνα της ομάδας 4 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο .

Αυτοί είναι ορισμένοι τύποι καρκίνου που προκαλούνται από καρκινογόνες τροφές;
Αυτή  είναι μια λίστα με τους τύπους καρκίνου που μπορούν να προκαλέσουν οι καρκινογόνες τροφές.

Στις Γυναίκες
Καρκίνος του μαστού
Οι καρκινογόνες τροφές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.
Καρκίνος στομάχου
Η χρήση υψηλών ποσοτήτων αλατιού μαζί με άλλα καρκινογόνα τρόφιμα συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες.

Στους Άνδρες
Καρκίνος του ήπατος
Οι καρκινογόνες τροφές αναφέρονται ως μία από τις πηγές καρκίνου του ήπατος στους άνδρες.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη φέρεται να προκαλείται από υψηλή ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες.
Συχνή Και στους Άνδρες και στις Γυναίκες

Καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να πέσουν θύματα από την κατανάλωση καρκινογόνων τροφών.

Καρκίνος του πνεύμονα
Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφών όπως αυτά που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά ή τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες κ.λπ.

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες καρκινογόνες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε;
Τέλος, φτάσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης, παρακάτω είναι μια λίστα με καρκινογόνες τροφές που πρέπει να αποφύγετε ή να μετριάστε την κατανάλωση τους, για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα καθώς και ποτά.

1. Αλκοόλ
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – αλκοόλ

Αν σας αρέσει να πίνετε μερικά ποτά περιστασιακά με τους φίλους σας, τότε δεν είστε οι μόνοι.

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε αλκοόλ από καιρό σε καιρό και έχουν εμφανιστεί έρευνες που δείχνουν στοιχεία ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην υγιεινή ζωή.
Η φράση, «το πολύ από κάτι είναι πάντα κακό», ισχύει δικαίως για το αλκοόλ.
Αρκετές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο της «ομάδας 1».
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ σε αρκετά τακτική βάση διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο καρκίνου.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος ή του λαιμού καθώς επηρεάζει την επένδυση του στόματος.

2. Ποπ κορν μικροκυμάτων
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι ο καλύτερος σύντροφος για μια ταινία. Όμως, ξέρατε ότι εάν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ετοιμάσετε ποπ κορν, διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουμε καρκίνο;

Τα ποπ κορν περιέχουν ένα καρκινογόνο τύπου «ομάδας 2Β» που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, καθιστώντας το ένα από τα καρκινογόνα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε.
Οι αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται από το προεπεξεργασμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων είναι επίσης πολύ τοξικές για το ανθρώπινο σώμα.
Αν δεν θέλετε να χαλάσετε το καθεστώς παρακολούθησης  των ταινιών σας τρώγοντας ποπ κορν, δοκιμάστε να τα ρίξετε αέρα που είναι καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να τα μαγειρέψετε.

3. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – κονσέρβες

Δεν είναι τόσο το ίδιο το φαγητό αλλά το δοχείο στο οποίο φυλάσσονται τα τρόφιμα που εγείρουν ανησυχίες για την υγεία.
Ο λόγος πίσω από μια τέτοια ανησυχία είναι η χρήση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται BPA στην κατασκευή του κουτιού της κονσέρβας.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το BPA με την καρκινογόνο μελέτη, υπάρχουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι το BPA μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια ενός αρουραίου και τελικά να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του.
Αναφορές από διάφορα άρθρα και περιοδικά υγείας έχουν δείξει ότι η BPA, ακόμη και χωρίς ίχνη απόδειξης ότι είναι καρκινογόνος, μπορεί να προκαλέσει ή τουλάχιστον να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Έτσι, συμπεραίνουμε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα.

4. Ψητά φαγητά
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – ψητά τρόφιμα

Το HCA ή οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες είναι καρκινογόνες ουσίες της «ομάδας 2Α» που υπάρχουν στα ψητά τρόφιμα.
Η διαδικασία του ψησίματος του φαγητού σας, ειδικά αν είναι κοτόπουλο, μπορεί να αλλάξει τη δομή του φαγητού σε μοριακό επίπεδο.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να μετατρέψει το ψητό σας φαγητό σε καρκινογόνο.
Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να βράσετε ή να ψήσετε το φαγητό σας.

5. Επεξεργασμένη Ζάχαρη
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – ραφιναρισμένη ζάχαρη

Γνωρίζατε ότι το επιπλέον κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη που προσθέτετε στο τσάι ή τον καφέ σας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο; Να πώς.

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη παράγεται με επεξεργασία ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων.
Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι διαβόητη για τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και σακχάρου στο αίμα.
Ενώ η ραφιναρισμένη ζάχαρη δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να συνδέεται με τον καρκίνο.
Ο λόγος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται πολλή ενέργεια για να αναπτυχθούν, καθώς η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα που περιλαμβάνει γλυκόζη, αυξάνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Τα τρόφιμα με ραφιναρισμένη ζάχαρη μπαίνουν στη λίστα των καρκινογόνων τροφών προς αποφυγή, παρόλο που τα ίδια δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

6. Καπνιστά τρόφιμα
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – καπνιστά

Το κάπνισμα είναι η μέθοδος παρασκευής φαγητού που υπάρχει απο την προϊστορική εποχή και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες του κρέατος κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του.

Εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη μέθοδο καπνίσματος των τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καπνιστά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Η διαδικασία του καπνίσματος των τροφίμων συνδέεται με το καρκινογόνο της «ομάδας 1 ή 2 Α και Β» που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή PAH.

Τα καπνιστά τρόφιμα θεωρούνται καρκινογόνα που πρέπει να αποφεύγουμε.

7. Τουρσιά
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – διαλεγμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση τουρσιού θεωρείται μια από τις αιτίες του καρκίνου του στομάχου.
Τα τουρσιά περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα μαζί με αλάτι.
Τα νιτρικά  άλατα είναι οι κύριες αιτίες καρκίνου του στομάχου.
Έτσι, τα τουρσιά πρέπει να αποφεύγονται ή να λαμβάνονται με μέτρο καθώς και αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων τροφών προς αποφυγή.

Ψάρια Ιχθυοτροφείου
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – ψάρια

Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 και Β6.ί  Πολλοί bodybuilders προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους καθώς και συμπληρώματα ψαριών, όπως ιχθυέλαιο, επειδή βοηθούν στην καύση του σωματικού λίπους και είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Δείτε όμως πώς τα ψάρια μπήκαν στη λίστα με τις καρκινογόνες τροφές που πρέπει να αποφύγετε.

Τα ψάρια που προέρχονται από την ιχθυοκαλλιέργεια θεραπεύονται με αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα.

Μεγάλες ποσότητες τέτοιων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών μπορούν να συσσωρευτούν από μια ουσία που ονομάζεται PCB που ταξινομείται ως καρκινογόνο «ομάδας 1».

Εάν ένα τέτοιο ψάρι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή τακτικά τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

9. Επεξεργασμένο κρέας
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – κρέας

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ελέγχονται πάντα για τις συνθήκες υπό τις οποίες παρασκευάζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακάλυψε σε μια μελέτη ότι το επεξεργασμένο κρέας περιέχει χημικές ουσίες και συντηρητικά που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ένα εκ των οποίων είναι ο καρκίνος.

Για το λόγο αυτό, το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνεται στη λίστα με τις καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή.

10. Υδρογονωμένο λάδι
Καρκινογόνες τροφές προς αποφυγή – λάδι

Το υδρογονωμένο λάδι αποδοκιμάζεται λόγω των ισχυρισμών ότι προωθεί το κακό λίπος στο σώμα.

Περαιτέρω έρευνες δείχνουν ότι το υδρογονωμένο λάδι περιέχει συντηρητικά και λιπαρά οξέα που αντιδρούν με τα μόρια του υδρογόνου.

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του υδρογονωμένου ελαίου το καθιστούν καρκινογόνο τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγεται.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr