Καθαρισμός του εντέρου. Πως θα το κάνεις: οδηγίες απο γιατρό

Καθαρισμός του εντέρου. Πως θα το κάνεις: οδηγίες απο γιατρό

Όταν το σώμα λειτουργεί στα καλύτερά του, είναι σαν μια καλά συντονισμένη ορχήστρα—κάθε όργανο και σύστημα λειτουργεί σε τέλεια αρμονία και συμφωνία ανάμεσα στα άλλα όργανα του σώματος.  Όμως όταν μια μικρή ανατροπή φέρει αυτό το σύστημα εκτός ισορροπίας, (όπως μπορεί να συμβεί με την λειτουργία του εντέρου) , τότε αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο ζητημάτων υγείας τα οποία όμως είναι δύσκολο να εντοπίσουμε πως προέρχονται απο το έντερο.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές (όπως πάντα απο τους Αμερικανούς)

«Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν σιωπηλά από εντερική δυσφορία σε καθημερινή βάση» , λέει στο MyDomaine ο Vincent Pedre, MD , συγγραφέας του Happy Gut . «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι αυτό δε είναι φυσιολογικό επειδή είναι μουδιασμένοι απο τα συμπτώματα».

Πέρα από τον κοιλιακό πόνο και τη δυσκοιλιότητα, προειδοποιεί ότι υπάρχουν μια σειρά από διακριτικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι έχετε πρόβλημα με το έντερο.

” Η κόπωση , η ψυχική ομίχλη και οι αλλεργικές καταστάσεις όπως μια αλλεργία, το άσθμα ή τα δερματικά εξανθήματα σχετίζονται όλα με την κακή υγεία του εντέρου”,ισχυρίζεται ο ειδικός.

Σε περίπτωση που σας συμβαίνει κάτι τέτοιο,

“Πρέπει να βρείτε τη βασική αιτία, να σκάψετε βαθιά και να κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια των συμπτωμάτων σας. Το έντερο είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας μας – πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί.”

Η κόπωση, η ψυχική ομίχλη και οι αλλεργικές καταστάσεις όπως αλλεργία, άσθμα ή δερματικά εξανθήματα σχετίζονται όλα με την κακή υγεία του εντέρου.

Πώς να μάθετε εάν χρειάζεστε καθαρισμό εντέρου
Ένας τυπικός υποψήφιος είναι όποιος έχει λάβει αντιβιοτικό στη διάρκεια της ζωής του. Οποιαδήποτε δόση αντιβιοτικού λάβουμε συμβαίνει το εξής παράδοξο: σκουπίζει τη χλωρίδα του εντέρου μας και χρειάζεται απο έξι έως και 12 μήνες για να ανακάμψει το σώμα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, το Cipro, το οποίο χορηγείται για ουρολοίμωξη, αλλάζει τη χλωρίδα του εντέρου  για έως και 12 μήνες. Χρειάζεται ένας χρόνος για να ανακάμψει το σώμα! Οποιαδήποτε γυναίκα παίρνει αντιβιοτικά και χρειάζεται αντιμυκητιασικά φάρμακα μετά (ως είθισται) χάνει την βάση της στον οργανισμό της. Ο οργανισμός της δηλαδή έχει ήδη υποτονίσει και οι λειτουργίες του έχουν υποβαθμιστεί.

Πότε είναι φυσιολογικό το φούσκωμα
Το φούσκωμα έχει γίνει «φυσιολογικό» για πολλούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να πάσχουν από χαμηλό οξύ στο στομάχι. Η πεπτική μας δύναμη μειώνεται όταν δεν μπορούμε να διασπάσουμε τις πρωτεΐνες και τα λίπη—κάθονται στο στομάχι μας σαν κόκκινο τούβλο και μας φουσκώνουν.

Το φούσκωμα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πάσχετε από κάποια μορφή μικροβιακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο. Το SIBO, ή η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου, είναι όταν έχετε πάρα πολλά βακτήρια που αναπτύσσονται στο λεπτό έντερο. Μπορεί να σας κάνει να φουσκώσετε 30 με 60 λεπτά μετά το γεύμα. Ανάλογα με το πού συμβαίνει το φούσκωμα και τι ώρα συμβαίνει, μπορούμε να πάρουμε στοιχεία για την υγεία του εντέρου σας.

Το φούσκωμα έχει γίνει «φυσιολογικό» για πολλούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για καλύτερη υγεία του εντέρου
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες τροφίμων που θα απέφευγα για να διατηρήσω την καλή λειτουργία του εντέρου μου:

1. Σιτάρι και γλουτένη: Η γλουτένη είναι ένα πολύ υδρόφιλο μόριο, δηλαδή έλκει νερό και είναι συνδετικό. Γίνεται αυτή η μεγάλη μάζα, που για πολλές γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και να επιβραδύνει την πέψη. Αποτελεί απλώς ένα μεγάλο ΟΧΙ για ένα χαρούμενο έντερο.

2. Τηγανητά: Είναι μεγάλο πρόβλημα. Συνήθως, τηγανίζονται σε αλεύρι, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνετε και γλουτένη. Είναι διπλή σύγκρουση.

3. Πικάντικα φαγητά: Δεν αναφέρομαι στα μπαχαρικά. Εννοώ υπερβολικά πικάντικα φαγητά όπως πιπεριές habanero ή κάρυ. Αυτά τα ζεστά φαγητά μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του εντέρου και να προκαλέσουν προβλήματα.

Πρωινή ρουτίνα για καλύτερη πέψη
Όταν κοιμάστε, το πεπτικό σας σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία συντήρησης, οπότε το πρωί λόγω του τρόπου ζωής  τρώτε αμέσως φαγητό χωρίς να προετοιμάσετε το στομάχι με κάποιο τρόπο. Αυτός ο τρόπος όμως για τον οργανισμό και το έντερο είναι τόσο σοκαριστικός  σαν να πηδάτε στην κυριολεξία με ζεστό σώμα μέσα σε ένα παγωμένο.

“Μου αρέσει να έχω μια φέτα λεμόνι με ζεστό νερό για να ξυπνάω πρώτα το πεπτικό μου σύστημα. Το λεμόνι έχει οξύτητα και έτσι βοηθά στην τόνωση της παραγωγής οξέος του στομάχου και επίσης ξυπνά το συκώτι και προετοιμάζει το σώμα να εκκρίνει χολή. Συνήθως πίνω ζεστό νερό και λεμόνι καθώς προετοιμάζομαι για τη δουλειά ή πριν μπω στο ντους. Είναι μια ιεροτελεστία που ακολουθώ πριν καν πάρω πρωινό, για να με ενθαρρύνει να επιβραδύνω.

Πώς να δειπνήσετε έξω κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του εντέρου
Το ασφαλές στοίχημά μου όταν τρώω έξω είναι να πάω σε ένα ελληνικό εστιατόριο. Το μενού είναι πάντα γεμάτο με πιάτα που είναι εύκολα στην πέψη, όπως σαλάτες, ψητά λαχανικά και  ψητά κρέατα. Το ψάρι είναι μια καλή επιλογή γιατί δεν είναι τόσο δύσκολο να χωνευτεί όσο μια μπριζόλα ή φιλέτο μινιόν ενώ παράλληλα τείνω να προτιμώ οποιοδήποτε πιάτο έχει το αντιφλεγμονώδες τζίντζερ, τα πρεβιοτικά κρεμμύδια ή τα μανιτάρια shitake τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Το απλό μονοήμερο πρόγραμμα για τον καθαρισμό του εντέρου του Dr. Vincent Pedre

Πρωινό: Πράσινο Smoothie με μέντα και βατόμουρα
Ρίξτε στον εαυτό σας μια κούπα ζεστό νερό με χυμό λεμονιού για να ξεκινήσει η μέρα και στη συνέχεια φτιάξτε ένα από τα πράσινα smoothies του Pedre. “Αυτό που μου αρέσει στα smoothies είναι ότι φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα, και μπορείτε να βάλετε τόσα πολλά σε ένα smoothie ώστε να είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι σαν να πίνετε τις βιταμίνες σας για την ημέρα” τονίζει.

Ένα smoothie είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε έναν καθαρισμό του εντέρου γιατί δεν βαραίνει το πεπτικό σας σύστημα. “Κάνει τη δουλειά της πέψης για εσάς! Χρησιμοποιώντας  μικρά φρούτα και λαχανικά, είναι πιο εύκολο για το σώμα σας να τα απορροφήσει και να τα διασπάσει”. “Το πρωί, αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο.”

SARAH COGHILL / STOCKFOOD
Συστατικά:

2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου (το καλύτερο που μπορείτε να επιλέξετε είναι το σπιτικό)
2 μεζούρες από την αγαπημένη σας υποαλλεργική σκόνη πρωτεΐνης
1 φλιτζάνι βατόμουρα
1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου φυτρωμένο ή καβουρδισμένο
2 φλιτζάνια σπανάκι
1/2 φλιτζάνι φύλλα μέντας

Μεσημεριανό: Ζωμός από κόκαλο βοείου κρέατος με χόρτο

Ο Pedre συνιστά να πίνετε οκτώ ουγγιές ζωμού οστών κάθε μέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη των θεραπευτικών του ιδιοτήτων στο έντερο.

“Ο ζωμός των οστών είναι εξαιρετικός για πολλούς λόγους. Είναι πλούσιος σε μέταλλα (τα μέταλλα βοηθούν στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, η οποία είναι σημαντική για το έντερο) και βοηθά στον καθαρισμό του σώματός μας επειδή αναπαύει το πεπτικό μας σύστημα”, λέει. Τα οστά περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία είναι καλά για τη θεραπεία του εντέρου που διαρρέει.

Αυτή η συνταγή αποδίδει 10 έως 15 μερίδες. μαγειρέψτε το εκ των προτέρων την Κυριακή το βράδυ, έτσι ώστε το μεσημεριανό γεύμα της εβδομάδας να ταξινομηθεί. «Αν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα ζωμό λαχανικών με ιαπωνικά μανιτάρια όπως το shitake, ώστε να σας ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα», συνιστά.

 

Συστατικά Ζωμού:

4 κιλά κόκκαλα μυελού βοείου κρέατος που τρέφονται με
χόρτο 3-4 κιλά κόκαλα από πλευρά ή λαιμό βοείου κρέατος που τρέφονται με χόρτο με κρέας (προαιρετικά)
1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού ή μηλόξυδο
1-2 κουτ. θαλασσινό αλάτι
1/2 κουτ. μαύρο πιπέρι
3 κοτσάνια σέλινο χοντροκομμένα
1/2 ολόκληρο κρεμμύδι
1 μπουκέτο γαρνιτούρα (4 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι, 4 κλωνάρια φρέσκο ​​δεντρολίβανο και 1 ματσάκι μαϊντανό δεμένο με αλεύκαστο κορδόνι)

Κατευθύνσεις:

Συνδυάστε τα κόκαλα του μυελού και τα κόκαλα των πλευρών, εάν τα χρησιμοποιείτε και τα δύο, με το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε αργή κουζίνα. Προσθέστε λίγο φιλτραρισμένο νερό όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.

Μαγειρέψτε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πέσει το κρέας που ήταν ακόμα στα κόκαλα και να διαλυθεί το μεδούλι. Μπορείτε να μαγειρέψετε το ζωμό έως και 24 ώρες σε χαμηλή φωτιά ή σε αργή κουζίνα σε χαμηλή φωτιά.

Δείπνο: Κουβανικός Πικάντιλο

Συστατικά:

1 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής που τροφοδοτείται με χόρτο
2 κ.σ. λάδι καρύδας
3 κ.σ. herbes de Provence
1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
Πρέζα θαλασσινό αλάτι Ιμαλαΐων
Πασπαλίζουμε σπασμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελιές γεμιστές με πιμέντο
1/4 φλιτζάνι μηλόξυδο
1 λεμόνι, χυμό
1 πιτσιλιά λευκό κρασί
Για γαρνιτούρα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Κατευθύνσεις:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με κεραμικό σμάλτο ή σε μια κατσαρόλα 360 Cookware από ανοξείδωτο ατσάλι, ζεστάνετε το λάδι καρύδας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα βότανα  και μαγειρέψτε για πέντε λεπτά ή μέχρι να αρωματιστούν.

Προσθέστε το κρέας και χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να το σπάσετε, ώστε το κρέας να απλωθεί ομοιόμορφα στην κατσαρόλα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και πασπαλίστε ομοιόμορφα με την αποξηραμένη βιολογική σκόνη σκόρδου. Στη συνέχεια καλύψτε με ένα καπάκι.

Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, καθώς το κρέας ψήνεται, συνεχίστε να το σπάτε σε μικρά, στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας την ξύλινη κουτάλα. Ενώ το κάνετε αυτό, μπορείτε να προσθέσετε το θυμάρι, τον κουρκουμά, το θαλασσινό αλάτι και το τριμμένο πιπέρι. Προσθέστε τις ελιές και αφήστε τις να σιγοβράσουν για άλλα πέντε λεπτά καθώς το κρέας σπάει σε μικρότερα κομμάτια.

Τέλος, προσθέτουμε το λευκό κρασί και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζετε άλλη μια φορά και αφήνετε να ψηθεί για άλλα 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με μια γαρνιτούρα ψιλοκομμένου μαϊντανού.

Ζωή Κυροπούλου

(με πληροφορίες απο .byrdie.com)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr