Αυτό είναι το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο απ’ όλα τα άλλα

Αυτό είναι το συναίσθημα που διαρκεί περισσότερο απ’ όλα τα άλλα

Ήξερες ότι η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα άλλα συναισθήματα;

Τα συναισθήματα επιδρούν με καθοριστικό τρόπο στην ψυχολογία αλλά και το σώμα μας. Όταν είναι αρνητικά, εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα και τείνουν να μας κυριεύουν. Ανάμεσά τους, ο φόβος, η θλίψη, η μελαγχολία… υπάρχει όμως ένα συναίσθημα που όταν το βιώσουμε, διαρκεί περισσότερο από όλα τα άλλα κι αυτό δεν είναι άλλο από τη στεναχώρια.

Τώρα ξέρεις πως κάθε φορά που σε κυριεύει η στεναχώρια, υπάρχει επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό. Ό,τι νιώθει η ψυχή μας, εκφράζεται στο σώμα μας και η στεναχώρια καταγράφεται τόσο έντονα μέσα μας που σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο, διαπιστώθηκε ότι διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα συναισθήματα.

Ειδικότερα, η στεναχώρια διαρκεί 120 ώρες ενώ το συναίσθημα της ντροπής 30 λεπτά και αυτό του φόβου 40 λεπτά. Το δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι δυστυχώς το μίσος που διαρκεί 60 ώρες και η χαρά έχει διάρκεια μόλις 35 ώρες.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο λόγος που η στεναχώρια είναι το πιο παρατεταμένο συναίσθημα, είναι επειδή συνήθως σχετίζεται με δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια ασθένεια, ένα διαζύγιο, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε. Από την άλλη μεριά τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο, προκαλούνται από καθημερινά γεγονότα που συμβαίνουν εύκολα αλλά δεν κρατάνε πολύ.

Για τις ανάγκες της μελέτης που βρίσκεται δημοσιευμένη στο “Motivation & Emotion”, οι ερευνητές ζήτησαν από 233 φοιτητές, να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματα που ένιωσαν, τα γεγονότα που τα προκάλεσαν και τη διάρκειά τους. Από τα συνολικά 27 συναισθήματα που ανέφεραν, ο θυμός, η ανία και η έκπληξη είναι μερικά από τα πιο σύντομα αφού εξαλείφονται μέσα σε 2 ώρες. Ο εκνευρισμός χρειάζεται 1,3 ώρες για να υποχωρήσει, όσο και η συμπόνια. Αντίθετα, το στρες χρειάζεται 3 ώρες για να υποχωρήσει, οι ενοχές 3,5 ώρες και η υπερηφάνια 2,6 ώρες.

Τα αισθήματα χαλάρωσης από την άλλη, «σβήνουν» μέσα σε 4,3 ώρες, ο ενθουσιασμός μέσα σε 6 ώρες, η ανακούφιση σε 8 ώρες, η ζήλια σε 15 ώρες και η απελπισία, η ελπίδα, το άγχος, η απογοήτευση και η ικανοποίηση μέσα σε 24 ώρες. Η έρευνα ήταν η πρώτη που έχει γίνει για τη διάρκεια των συναισθημάτων και τις μεταξύ τους διαφορές ως προς την ένταση.

Κολλαγόνο για σφιχτό δέρμα με λάμψη.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr