Γιατί κάνει καλό να τρώμε τους σπόρους καρπουζιού;

Γιατί κάνει καλό να τρώμε τους σπόρους καρπουζιού;

Το καρπούζι είναι το πιο αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό μας βοηθάει να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος, η γλυκιά του σάρκα προσδίδει καλοκαιρινή γεύση στον ουρανίσκο και οι σπόροι του μειώνουν την απόλαυση. Ή μήπως όχι; Πρόσφατες έρευνες, παρουσιάζουν τους σπόρους καρπουζιού ως το νέο superfood. Και άδικο δεν έχουν. Αλήθεια, γιατί πρέπει να τρώμε το καρπούζι με τους σπόρους του;

Είναι ασφαλές να τρώμε τους σπόρους καρπουζιού;
Το καρπούζι δεν είναι το μόνο φρούτο που στη σάρκα του “κρύβει” σπόρους. Σπόροι φρούτων υπάρχουν πολλοί. Μάλιστα, μερικοί, όπως εκείνοι του βερίκοκου, του κρασιού ή του ροδάκινου είναι δηλητηριώδεις. Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει – ευτυχώς – για το καρπούζι. Οι σπόροι καρπουζιού είναι βιώσιμοι και απολύτως ασφαλείς προς κατανάλωση.

Τί μας προσφέρουν οι σπόροι καρπουζιού;
Χαρακτηρίζονται ως υπερτροφή. Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό. Ένα από τα πολύτιμα συστατικά που “κρύβονται” στους σπόρους καρπουζιού είναι το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού. Φυσικά, το μαγνήσιο δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στους σπόρους του φρουτένιου βασιλιά του καλοκαιριού. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την ορθή εκτέλεση των λειτουργιών του οργανισμού. Στους σπόρους, λοιπόν, του καρπουζιού εντοπίζεται μία γεναία ποσότητα φυλλικού οξέος ή Βιταμίνης 9, η οποία συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, τα σποράκια που συχνά αφαιρούμε – μερικές φορές πριν καν μοιράσουμε το καρπούζι σε μικρές φέτες – είναι πλούσια και σε σίδηρο.

Και τα καλά δεν σταματούν εδώ. Μία μικρή χούφτα σπόρων καρπουζιού περιέχει περίπου 22 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι καρπουζιού είναι αρκετά πτωχοί σε θερμίδες. Για αυτό, και μία έξυπνη ιδέα είναι να τους καταναλώνετε τη στιγμή εκείνη που θέλετε να απολαύσετε ένα ελαφρύ σνακ, αλλά δεν θέλετε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδεων.

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τους σπόρους καρπουζιού;
Ο πιο εύκολος – και κοινός – τρόπος είναι να τους απολαύσετε όσο προσφέρετε στους γευστικούς σας κάλυκες την σάρκα του καλοκαιρινού φρούτου. Μία νόστιμη – και αρκετά εύκολη ως προς την προετοιμασία και την εκτέλεση – παραλλαγή είναι να τους καβουρδίσουμε. Αρχικά, αφαιρούμε τους σπόρους από το φρούτο μας και τους συγκεντρώνουμε σε ένα μπολάκι. Στη συνέχεια, τους απλώνουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα και τους ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσουν χρώμα καφετί και υφή τραγανή. Όσο ψήνονται, μπορούμε να τους ραντίσουμε με ελαιόλαδο ή νιφάδες αλατιού. Τέλος, μην διστάσετε να προσθέσετε μερικούς σπόρους καρπουζιού στο καλοκαιρινό σας Smoothie. Κάθε σπόρος αποτελεί μία προσθήκη γεύσης και θρεπτικών συστατικών.

www.olivemagazine.gr

VIP power….Φυσικό Αφροδισιακό Σε Ειδική Τιμή.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr