Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Αν συνηθίζεις να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, ίσως έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες. Μια νέα επιστημονική μελέτη, φέρνει νέα στοιχεία στο φως για τη άμεση σύνδεση της τηλεόρασης με τον κίνδυνο για άνοια.

Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Pexels

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι άνθρωποι που κάθονται για πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στο μέλλον άνοια.

Η συσχέτιση αυτή αποδίδεται κυρίως στην καθιστική ζωή, η οποία έχει συσχετιστεί από καιρό με την εμφάνιση της καρδιομεταβολικής νόσου, κάτι που σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, επεκτείνεται και στην άνοια. Το ίδιο, ωστόσο, δεν ισχύει για τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η οποία αν και επίσης μια καθιστική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Η μελέτη
Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για 146.651 ανθρώπους άνω των 60 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν και ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν καθημερινά σε δύο καθιστικές δραστηριότητες, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς επίσης πόσο χρόνο περνούσαν σε σωματική άσκηση και σε άλλες κινητικές δραστηριότητες. Μετά από περίπου 12 χρόνια, 3.507 άτομα είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ, επάγγελμα κ.α.), η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και στον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας. Ο κίνδυνος μειωνόταν κάπως, αν κάποιος συνδύαζε την πολλή τηλεόραση με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής και κίνδυνος για άνοια
Από την άλλη, η ίδια μελέτη, αποκάλυψε ότι ο λιγότερος χρόνος σε υπολογιστή σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στο μέλλον, πιθανώς επειδή η χρήση υπολογιστή, αν και καθιστική, είναι μια νοητικά διαδραστική δραστηριότητα, που κρατά σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τελικά, όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας, έχει περισσότερη σημασία όχι τόσο ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής, όσο το είδος της. Δηλαδή σε ποιες ακριβώς καθιστικές δραστηριότητες αφιερώνεται αυτός ο χρόνος, εφόσον η τηλεόραση, αλλά όχι ο υπολογιστής αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.

«Η μελέτη μας, δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν μειώνει πλήρως τον κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την καθιστική ζωή, με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει για άλλες ασθένειες. Ωστόσο αυτό που κάνουμε ενώ καθόμαστε έχει σημασία», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας David Raichlen.

«Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη όταν πρόκειται για το σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων δημόσιας υγείας, που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικής νόσου από καθιστική ζωή μέσω θετικής αλλαγής συμπεριφοράς» προσθέτει.

www.ladylike.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr