Γιατί η ευελιξία στην κίνηση είναι καλή για την υγεία μας;

Γιατί η ευελιξία στην κίνηση είναι καλή για την υγεία μας;

Η μέθοδος stretching και η προπόνηση με διατάσεις επιτρέπει ευκολότερες και βαθύτερες κινήσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δύναμη και τη σταθερότητα.

Ανθή Μιμηγιάννη

Το να είναι κανείς εύκαμπτος και ευέλικτος προσφέρει πολλά σωματικά οφέλη. Η μέθοδος stretching και η προπόνηση με διατάσεις επιτρέπει ευκολότερες και βαθύτερες κινήσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δύναμη και τη σταθερότητα. Η διάταση των μυών και των αρθρώσεων οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης, βελτιωμένη ισορροπία και αυξημένη ευλυγισία.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της ευελιξίας

Η βελτιωμένη ευελιξία παράγει ένα ευρύ φάσμα σωματικών οφελών και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική σωματική και πνευματική ευεξία. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η αυξημένη ευελιξία είναι πιθανό να βοηθήσει.

Λιγότεροι τραυματισμοί
Μόλις κάποιος αναπτύξει δύναμη και ευλυγισία στο σώμα του, θα είναι σε θέση να αντέχει περισσότερη σωματική καταπόνηση. Επιπλέον, θα απαλλάξει το σώμα του από τυχόν μυϊκές ανισορροπίες, γεγονός που θα μειώσει τις πιθανότητες να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Η διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών απαιτεί ένα συνδυασμό ενδυνάμωσης των υπολειτουργούντων μυών και διάτασης των υπερλειτουργούντων (σφιχτών) μυών.

Λιγότερος πόνος
Το σώμα ενός ατόμου είναι πιθανό να έχει γενικά περισσότερη ευεξία και να αισθάνεται κανείς συνολικά καλύτερα μόλις εργαστεί για την επιμήκυνση και το άνοιγμα των μυών του. Όταν οι μύες είναι πιο χαλαροί και λιγότερο σφιγμένοι, θα νιώθει λιγότερους πόνους. Επιπλέον, μπορεί να έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει μυϊκές κράμπες.

Βελτίωση της στάσης του σώματος και της ισορροπίας
Όταν ο ασκούμενος εστιάζει στην αύξηση της μυϊκής ευελιξίας, η στάση του σώματός του είναι πιθανό να βελτιωθεί. Η εκγύμναση του σώματός του τού επιτρέπει να έχει σωστή ευθυγράμμιση και να διορθώσει τυχόν ανισορροπίες. Επιπλέον, με ένα αυξημένο εύρος κίνησης μπορεί να του είναι πιο εύκολο να κάθεται ή να στέκεται με ορισμένους τρόπους. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ισορροπία.

Μια θετική κατάσταση του νου
Η τακτική ενασχόληση με στάσεις που τεντώνουν και ανοίγουν το σώμα, μπορεί να επιφέρει συναισθήματα χαλάρωσης. Τα σωματικά οφέλη μπορούν να επεκταθούν σε μια χαλαρή κατάσταση του νου. Μπορεί να είναι πιο εύκολο σε κάποιον να χαλαρώσει μόλις το σώμα του νιώσει καλύτερα.

Μεγαλύτερη δύναμη
Είναι σημαντικό να αυξάνεται η δύναμη καθώς κάποιος γίνεται πιο ευέλικτος. Αυτό διασφαλίζει ότι οι μύες του θα έχουν τη σωστή ικανότητα αντοχής, ώστε να είναι αρκετά δυνατοί για να υποστηρίξουν τον ίδιο και τις κινήσεις του, επιτρέποντάς του να γίνει περισσότερο σωματικά γυμνασμένος.

Βελτιωμένη σωματική απόδοση
Μόλις αυξήσει κανείς την ευλυγισία του για να επιτρέψει μεγαλύτερη κίνηση στο σώμα του, θα είναι σε θέση να αποδίδει καλύτερα σωματικά. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι μύες του λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να γίνουν πιο ευέλικτοι
Υπάρχουν μερικές στάσεις που όσο τις εξασκεί κανείς, αυξάνεται η ευλυγισία του. Μπορούν να γίνουν ως μέρος μιας ρουτίνας προπόνησης ή μόνες τους ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό να έχει γίνει κατάλληλη προθέρμανση πριν εκτελεστεί οποιαδήποτε από αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες καλό είναι να γίνονται τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα για 10-20 λεπτά τη φορά.

1. Downward-Facing Dog (Adho Mukha Svanasana)

Μύες που γυμνάζονται:

Γλουτιαίοι
Δελτοειδείς
Τρικέφαλοι
Τετρακέφαλοι

2. Sun Salutations (Surya Namaskar)

Μύες που γυμνάζονται:

Εκτείνοντες της σπονδυλικής στήλης
Κοιλιακοί
Τετρακέφαλοι
Οπίσθιοι μηριαίοι

3. Triangle Pose (Trikonasana)

Μύες που γυμνάζονται:

Μυς του πλάγιου άξονα
Έσω λοξός
Γλουτιαίος και μέσος γλουτιαίος
Οπίσθιοι μηριαίοι
Τετρακέφαλοι
4. Intense Side Stretch Pose (Parsvottanasana)

Μύες που γυμνάζονται:

Σπονδυλικής στήλης
Πυελικοί μύες
Τετρακέφαλοι
Οπίσθιοι μηριαίοι

5. Two-knee spinal twist

Μύες που γυμνάζονται:

Σπονδυλικής στήλης
Ορθός κοιλιακός
Τραπεζοειδής
Μείζων θωρακικός

6. Extended Puppy Pose Μύες που γυμνάζονται:

Τραπεζοειδής
Σπονδυλική στήλη
Τρικέφαλος
Συμπερασματικά, το να κάνει κάποιος προσπάθειες για να γίνει πιο ευέλικτος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθεί με τον εαυτό και το σώμα του. Είναι πιθανό να αισθάνεται πιο ισορροπημένος και συνολικά καλύτερα όταν το σώμα του είναι πιο ανοιχτό, δυνατό και ευέλικτο.

Οπωσδήποτε πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με την έναρξη ενός προγράμματος διατάσεων αν έχει μια χρόνια πάθηση ή τραυματισμό. Αν έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες για την υγεία του, πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή του για να αποφασίσει για την καλύτερη προσέγγιση.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr