Υγιές δέρμα: Οι 4 καλύτερες βιταμίνες

Υγιές δέρμα: Οι 4 καλύτερες βιταμίνες

Θέλεις σίγουρα ένα υγιές δέρμα, γι’ αυτό η φροντίδα του θα πρέπει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητας σου. Ξεκίνα μαθαίνοντας ποιες είναι οι 4 βασικές βιταμίνες που ενισχύουν την υγεία του.

Ξέρεις ότι:
Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο μας και η αντανάκλαση του “τι συμβαίνει μέσα μας”;

Πρέπει να θρέψουμε το μέσα μας, για να βγει προς τα έξω μας ένα υγιές δέρμα. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε τόσο στις εξωτερικές κρέμες, γιατί δε λειτουργούν από μόνες τους αν δεν επικεντρωθούμε πρώτα εσωτερικά. Άρα, από μέσα προς τα έξω…

“Είμαστε ό,τι τρώμε”

 

Μάθημα SOS: Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας θα σου πούνε να κάνεις για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές είναι να περιορίσεις την έκθεσή σου στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) και να φοράς προστατευτικό αντηλιακό όταν εκτίθεσαι σε ηλιακό φως.

Η εξασφάλιση αρκετών βιταμινών μπορεί να διατηρήσει το δέρμα σου υγιές και νεανικό και να μειώσει:

τα σημάδια
την ερυθρότητα
τις ρυτίδες
την τραχιά υφή
την υπερβολική ξηρότητα (6 τρόποι να αποφύγεις το ξηρό δέρμα τον χειμώνα)
Οι 4 καλύτερες βιταμίνες για υγιές δέρμα

1. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D παράγεται συχνότερα και περισσότερο όταν το φως του ήλιου απορροφάται από το δέρμα σου. Η χοληστερόλη μετατρέπεται σε βιταμίνη D, στη συνέχεια αυτή προσλαμβάνεται από το ήπαρ και τα νεφρά και μεταφέρεται σε όλο το σώμα για να βοηθήσει στη δημιουργία υγιών κυττάρων.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον τόνο του δέρματος, ενώ μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία της ψωρίασης.

Μάθε αυτό: Η καλσιτριόλη είναι μια τεχνητή έκδοση ενός είδους βιταμίνης D που οι άνθρωποι παράγουν φυσικά. Πρόκειται για μια τοπική κρέμα που ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία ατόμων με ψωρίαση. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Drugs and DermatologyTrusted Source διαπίστωσε ότι η εφαρμογή καλσιτριόλης μείωσε την ποσότητα της φλεγμονής και του ερεθισμού του δέρματος σε άτομα με ψωρίαση και είχε λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνεις
Συνιστάται καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D 600 IU ανά ημέρα. Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερη εάν είσαι έγκυος ή άνω των 70 ετών. Σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερη κατά τους χειμερινούς μήνες που βρέχει, όταν μένεις για καιρό στο σπίτι ή όταν μένεις σε σκιερά μέρη.

Παίρνεις βιταμίνη D:
με 15-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα, σε ασφαλή ώρα (πρωινές ώρες)
τρώγοντας εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, χυμό πορτοκάλι και γιαούρτι
τρώγοντας τρόφιμα που έχουν βιταμίνη D φυσικά, όπως σολομό και τόνο
Γνωρίζεις ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε έλλειψη ή ανεπάρκεια της D και δεν το γνωρίζουμε;

2. Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην επιδερμίδα (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) καθώς και στο δέρμα (εσωτερικό στρώμα του δέρματος). Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ο ρόλος της στην παραγωγή κολλαγόνου, βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη C είναι ένα από τα βασικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος.

Η λήψη βιταμίνης C βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών που εφαρμόζονται στο δέρμα για προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου. Αυτό το κάνει μειώνοντας τη βλάβη των κυττάρων και βοηθώντας τη διαδικασία επούλωσης των σωματικών πληγών.

Η βιταμίνη C αποτρέπει τη γήρανση λόγω του ζωτικού ρόλου της στη φυσική σύνθεση κολλαγόνου του σώματος. Βοηθά στην επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιδιόρθωση και την πρόληψη του ξηρού δέρματος.

Πόση βιταμίνη C πρέπει να παίρνεις
Η σύσταση είναι 1.000 mg ανά ημέρα.

Παίρνεις βιταμίνη C:
τρώγοντας περισσότερα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως πορτοκάλια (κυρίως)
τρώγοντας άλλες φυτικές πηγές βιταμίνης C, όπως φράουλες, μπρόκολο και σπανάκι
πίνοντας χυμό πορτοκάλι (προτίμησε το φρέσκο)
παίρνοντας συμπληρώματα, όταν συνιστάται από γιατρό
11 τροφές με βιταμίνη C που βοηθούν στην απώλεια βάρους

3. Βιταμίνη Ε
Όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό

Η κύρια λειτουργία της στη φροντίδα του δέρματος είναι να προστατεύει από τον ήλιο, απορροφώντας το επιβλαβές υπεριώδες φως από τον ήλιο όταν περνάει στο δέρμα. Η φωτοπροστασία αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να ελαχιστοποιεί τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σκοτεινών κηλίδων και ρυτίδων.

Κανονικά, το σώμα παράγει βιταμίνη Ε μέσω σμήγματος, μια λιπαρή ουσία που εκπέμπεται από τους πόρους του δέρματος. Στη σωστή ισορροπία, το σμήγμα βοηθά στη διατήρηση της επιδερμίδας και αποτρέπει την ξηρότητα. Εάν έχεις ιδιαίτερα ξηρό δέρμα, η βιταμίνη Ε μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης σμήγματος. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος.

Ενώ η βιταμίνη Ε διατίθεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, το πρόβλημα είναι ότι τυχόν επιδράσεις θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν κατά την έκθεση στον ήλιο. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Ε στη διατροφή είναι προτιμότερη.

Πόση βιταμίνη Ε πρέπει να παίρνεις
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 15 mg βιταμίνης Ε την ημέρα.

Μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη:
τρώγοντας περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως αμύγδαλα, φουντούκια και ηλιόσπορους
λαμβάνοντας πολυβιταμινούχου ή ξεχωριστού συμπληρώματος βιταμίνης Ε
χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα που περιέχουν τόσο βιταμίνη Ε όσο και βιταμίνη C (αυτό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη φωτοπροστασία από αυτά που περιέχουν μόνο ένα από τα δύο)
Μάθε ποιες είναι οι 13 βασικές βιταμίνες, τι κάνουν και από πού τις παίρνεις

Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της διαδικασίας πήξης του αίματος, η οποία βοηθά το σώμα να θεραπεύσει πληγές, μώλωπες και περιοχές που επηρεάζονται από χειρουργική επέμβαση. Η βιταμίνη Κ βοηθάει επίσης σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως:

ραγάδες
φλεβίτη
ουλές
σκοτεινά στίγματα
επίμονοι κύκλοι κάτω από τα μάτια
Η βιταμίνη Κ μπορεί να βρεθεί σε πολλές διαφορετικές τοπικές κρέμες για το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας δερματικών παθήσεων. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Κ σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να μειώσουν το πρήξιμο και τους μώλωπες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης του δέρματος.

Πόση βιταμίνη Κ πρέπει να παίρνεις
Οι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 90 και 120 ug την ημέρα.

Μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη τρώγοντας:
κέιλ ή αλλιώς λαχανίδα
σπανάκι
μαρούλι
λάχανο
φασολάκια
Μάθε ποιες είναι οι 15 πιο πολύτιμες τροφές, αναγκαίες για την υγιεινή διατροφή μας

#ΝαΣεΦροντιζεις

Με πληροφορίες από το Healthline και το Medical News Today.

www.votanistas.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr