ΤΣΙΛΙ: Το Καυτερό Φάρμακο! Ποια Είναι Τα Πιο Χρήσιμα Γιατροσόφια;

ΤΣΙΛΙ: Το Καυτερό Φάρμακο! Ποια Είναι Τα Πιο Χρήσιμα Γιατροσόφια;

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, διευκολύνει την πέψη, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Το κυριότερο όμως, δίνει μία ισχυρή ώθηση στο μεταβολισμό ευνοώντας τις γρήγορες καύσεις και το αδυνάτισμα!

Το δημοφιλές μπαχαρικό προέρχεται από τριμμένες ξερές καυτερές πιπεριές τσίλι. Οι πιπεριές τσίλι αυτές καταναλώνονται είτε φρέσκιες, είτε σε σκόνη (πιπέρι), είτε συντηρημένες σε νερό, ξύδι και αλάτι. Σε κάθε περίπτωση, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Tο κόκκινο πιπέρι είναι πολλές φορές παρεξηγημένο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμα ότι πρόκειται για ένα δύσπεπτο μπαχαρικό, που προκαλεί καούρα στο στομάχι και αφήνει μία δυσάρεστη αίσθηση καψίματος στη γλώσσα. Αντιθέτως, η σωστή δόση κόκκινου πιπεριού στο φαγητό παρέχει στον οργανισμό τις πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενεργά συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και όχι μόνο!

Συστατικά σε 100 γρ.

Θερμίδες 28

Πρωτείνες 1,8 γρ.

Λίπη 0,5 γρ.

Σακχαρα 3,8 γρ.

Νερό 87,8 γρ.

Βιτ.Α 824 mcg

Bιτ. C 229 mg

Σίδηρος 0,5 mg

Kάλιο 230 mg

Βελτιώνει την ψυχική διάθεση και την τριχόπτωση

Η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς βελτιώνει την ψυχική διάθεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το κόκκινο πιπέρι διεγείρει τα εγκεφαλικά κέντρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενδορφινών, των περίφημων «ορμονών της καλής διάθεσης».

Είναι χρήσιμη και για προβλήματα τριχόπτωσης μαλλιών. Δοκιμάστε αυτή τη λοσιόν: σε ένα γυάλινο μπουκάλι αφήνετε να μαλακώσουν τρεις πιπερίτσες ολόκληρες σε ένα λίτρο αλκοόλ για μια εβδομάδα στο σκοτάδι. Στη συνέχεια φιλτράρετε το μείγμα και αλείφετε τα μαλλιά σας με τη λοσιόν 2 φορές την εβδομάδα πριν το λούσιμο.

Το κόκκινο πιπέρι συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αυτό οφείλεται στην καψαϊκίνη: μία ουσία που υπάρχει σε άφθονη ποσότητα στο κόκκινο πιπέρι και ξυπνάει το μεταβολισμό, επιτρέποντας στον οργανισμό να επιτεθεί στα ενεργειακά του αποθέματα (τα αντιαισθητικά ψωμάκια) σε ποσοστό 25% σε αντίθεση με ένα «σκέτο» πιάτο.

Ακόμα, το κόκκινο πιπέρι κάνει καλό στο στομάχι. Ειδικά αν τρώτε γρήγορα και μετά το φαγητό έχετε ένα αίσθημα βάρους και ναυτίας, τότε έχετε έναν ακόμα λόγο για να καρυκεύσετε το γεύμα σας με το εν λόγω μπαχαρικό. Συμβάλλει στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων και δρα έμμεσα ως παυσίπονο ευνοώντας την παραγωγή ενδορφινών.

Το κόκκινο πιπέρι αποδεικνύεται ευεργετικό ακόμα και για τις αιμορροΐδες. Καθότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, καταπολεμάει τις «κατακρατήσεις» και διατηρεί την ελαστικότητα των φλεβικών τοιχωμάτων. Τέλος, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ, βοηθάει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών.

Πώς θα περιορίσετε την πικάντικη γεύση

Ένα μυστικό είναι να συνοδεύετε το κόκκινο πιπέρι με τα γαλακτοκομικά, για παράδειγμα σε σάλτσες με γιαούρτι. Ο λόγος; Η καζεΐνη, η κύρια πρωτεΐνη του γάλατος, «αγκαλιάζει» τα καυτερά μόρια της καψαϊκίνης και τα απομονώνει από τους αισθητήρες της γλώσσας. Έτσι, περιορίζεται η πικάντικη γεύση, αλλά παραμένει ίδια η λήψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Θα τo βρείτε και στα φαρμακεία

Κάψουλες: Πρόκειται για ένα ξηρό απόσταγμα συμπιεσμένο σε σκόνη. Οι κάψουλες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Θα τις βρείτε μόνο σε καταστήματα βοτάνων και φαρμακεία.

Βάμμα: Η καυτερή πιπεριά μουλιάζει για μία βδομάδα σε ένα μίγμα από νερό και αλκοόλ, έτσι ώστε να διαλυθούν τα ενεργά συστατικά της. Το βάμμα είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο και αρκούν ελάχιστες σταγόνες για κάθε χρήση.

 

Γιατροσόφια

Χρησιμοποιήστε το βάμμα της για…

Ø Να διεγείρετε την πέψη. Προετοιμάστε ένα αφέψημα με ένα φακελάκι χαμομηλιού ή μελισσόχορτου, και, όσο είναι ακόμα ζεστό, προσθέστε 15 σταγόνες από βάμμα καυτερής πιπεριάς. Πιείτε το αμέσως μετά το γεύμα, με λίγο μέλι για πιο γλυκιά γεύση.

Ø Να ξεπεράσετε τη λαρυγγίτιδα. Διαλύστε 15-20 σταγόνες βάμματος σε ένα ποτήρι νερό και πραγματοποιήστε γαργάρες πρωί και βράδυ, για 5-6 συνεχόμενες μέρες. Στο διάλυμα μπορείτε να προσθέσετε ακόμα 20 σταγόνες από βάμμα πρόπολης: έτσι, θα επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Επιλέξτε τις κάψουλες για…

Ø Να μειώσετε τη χοληστερόλη. Η καυτερή πιπεριά διατηρεί ελαστικές τις αρτηρίες και ευνοεί τη ροή του αίματος: λάβετε λοιπόν 3 κάψουλες ημερησίως για 20 μέρες. Επαναλάβετε 3 κύκλους θεραπείας των 20 ημερών, με ένα διάλειμμα 10 ημερών ανάμεσά τους.

Ø Να προλάβετε την αρτηριοσκλήρωση. Η καυτερή πιπεριά μπορεί να περιορίσει τη σκλήρυνση των αρτηριών: πάρτε 2 κάψουλες επί 2 φορές τη μέρα, για 15 μέρες. Μπορείτε να παρατείνετε τη θεραπεία για 5-6 μήνες, με διαλείμματα 2 μηνών ανάμεσα στους κύκλους.

ygeiaevexia.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr