Περιποίηση δέρματος: Ποια η διαφορά του ξηρού από το αφυδατωμένο δέρμα

Περιποίηση δέρματος: Ποια η διαφορά του ξηρού από το αφυδατωμένο δέρμα

Πώς να το φροντίσετε σε κάθε περίπτωση
Περιποίηση δέρματος: Ποια η διαφορά του ξηρού από το αφυδατωμένο δέρμα

Όταν το δέρμα μας είναι φολιδωτό και ξεφλουδισμένο, μπορεί να το περιγράψουμε ως ξηρό ή αφυδατωμένο. Αλλά στην πραγματικότητα, το ξηρό δέρμα και το αφυδατωμένο δέρμα είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις με δύο διαφορετικές αιτίες. Το Healthline αναφέρει ότι το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα στερείται νερού, ενώ το ξηρό δέρμα είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος δέρματος στον οποίο το δέρμα παρουσιάζει ανεπάρκεια σε φυσικά έλαια (αλλιώς γνωστό ως σμήγμα).

Φροντίδα του ξηρού δέρματος

Περιποίηση ξηρού δέρματος
Το Medical News Today εξηγεί ότι τελικά το ξηρό δέρμα είναι αποτέλεσμα του ότι οι σμηγματογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σμήγμα -μια λιπαρή ουσία που αποτελείται από λιπίδια (μόρια λίπους). Το σμήγμα απελευθερώνεται από τον σμηγματογόνο αδένα στους θυλακικούς αγωγούς των μεμονωμένων θυλάκων των τριχών. Καθώς οι τρίχες μεγαλώνουν, παίρνουν το σμήγμα μαζί τους μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, όπου προστατεύει από επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, μεταφέρει αντιοξειδωτικά και κλειδώνει την υγρασία. Η υποπαραγωγή σμήγματος μπορεί να προκαλέσει ξηρό, ξεφλουδισμένο και με φαγούρα δέρμα.

Για την αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά το μπάνιο με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Συνιστούν, επίσης, τη χρήση ενός ήπιου καθαριστικού χωρίς άρωμα, την ενυδάτωση μετά το μπάνιο με κρέμα ή αλοιφή σε αντίθεση με τις λοσιόν και την αποφυγή προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ, α-υδροξυοξύ (AHA), άρωμα και ρετινοειδή.

Αντιμετώπιση του αφυδατωμένου δέρματος
Περιποίηση ξηρού δέρματος
Ενώ το ξηρό δέρμα τείνει να είναι ένας γενετικός τύπος δέρματος, το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα σας -και το δέρμα- χρειάζονται περισσότερο νερό εξηγεί το Healthline. Το αφυδατωμένο δέρμα στερείται ενυδάτωσης, όχι σμήγματος. Εξαιτίας αυτού, το Women’s Health αναφέρει ότι το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να εξακολουθεί να μοιάζει λιπαρό στην αφή, ενώ εξακολουθεί να ξεφλουδίζει ή να δίνει μια θαμπή εμφάνιση. Το Healthline σημειώνει ότι τα άτομα με αφυδατωμένο δέρμα μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, σκιές γύρω από το πρόσωπο και αυξημένη εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Το να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά ποτήρια νερό κάθε μέρα είναι μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του αφυδατωμένου δέρματός σας. Για να διατηρήσετε την ενυδάτωση, το Healthline συνιστά, επίσης, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ μόνο με μέτρο, ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης, η αποχή από το κάπνισμα και ο άφθονος ύπνος. Η τακτική άσκηση είναι, επίσης, απαραίτητη, αλλά να έχετε πάντα νερό στη διάθεσή σας. Φροντίστε να πίνετε μερικές γουλιές νερό κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης και αναπληρώστε τα υγρά μετά την προπόνηση.

www.newsbeast.gr

Έλαιο Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα. Το έλαιο που μοιάζει με το δέρμα μας!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr