Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Τα συμπτώματα και τα πιθανά αίτια

Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Τα συμπτώματα και τα πιθανά αίτια

Ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Ανθή Μιμηγιάννη

Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο σε πολλές κρίσιμες σωματικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να προκύψει όταν κάποιος δεν λαμβάνει αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σώματός του και μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικά συμπτώματα.

Η διατροφική πρόσληψη είναι ο απλούστερος τρόπος πρόσβασης στη βιταμίνη Α για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν συμπληρώματα ή άλλες μορφές βιταμίνης Α.

Συμπτώματα ανεπάρκειας
Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α μπορεί να διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητά τους και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πιο έντονα συμπτώματα από άλλους.

Ακολουθούν μερικά πιθανά συμπτώματα:

Προβλήματα όρασης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα προβλήματα όρασης είναι συνηθισμένα σε όσους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αρχικά, τα μάτια μπορεί να γίνουν πολύ ξηρά, γεγονός που ενδέχεται να βλάψει τον κερατοειδή και αμφιβληστροειδή. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί και νυχτερινή τύφλωση ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια πάθηση που οδηγεί στη δυσκολία όρασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, που τελικά οδηγεί σε πλήρη τύφλωση τη νύχτα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ανεπάρκειας βιταμίνης Α.

Συχνές λοιμώξεις

Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία. Ένα άτομο με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να έχει πιο συχνές λοιμώξεις.

Δερματικά προβλήματα

Μερικοί άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα με το το δέρμα τους, όπως ξηρότητα και κνησμό. Ορισμένοι ενδέχεται να έχουν παρόμοια θέματα και με το τριχωτό της κεφαλής.

Θέματα γονιμότητας

Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή και η ανεπάρκεια σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας και δυσκολία σύλληψης παιδιού.

Επιβραδυνόμενη ανάπτυξη

Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στη δημιουργία υγιών κυττάρων. Η έλλειψή της μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των παιδιών.

Αιτίες ανεπάρκειας
Η αιτία της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Α είναι η ελλιπής πρόσληψη ή η ύπαρξη ενός υποκείμενου νοσήματος που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μην απορροφά ή να μην χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σε υγιή άτομα είναι σπάνια στα αναπτυγμένα έθνη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι πολίτες δεν έχουν τόσο μεγάλη πρόσβαση σε βιταμίνη Α.

Ποιοι μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α;

Τα πρόωρα βρέφη
Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
Τα βρέφη και μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες
Επιπλέον, μια δευτερεύουσα ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Α.

Μερικά από αυτά είναι:

Κυστική ίνωση
Χρόνια διάρροια
Κοιλιοκάκη
Δωδεκαδακτυλική παράκαμψη
Απόφραξη χοληδόχου πόρου
Κίρρωση

Γιατί είναι σημαντική η βιταμίνη Α;
Η βιταμίνη Α παίζει βασικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος και είναι σημαντική για:

Την όραση
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το αναπαραγωγικό σύστημα
Την κυτταρική επικοινωνία
Μορφές βιταμίνης Α
Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης Α στη διατροφή: η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, όπως η ρετινόλη, η οποία προέρχεται από τις ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των ψαριών, και των γαλακτοκομικών προϊόντων και η προβιταμίνη Α, όπως το β-καροτένιο. Η δεύτερη κατηγορία πρόκειται για μη χρησιμοποιήσιμες μορφές βιταμίνης Α.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Υπάρχουν τόσο φυτικές όσο και ζωικές πηγές βιταμίνης Α.

Φυτικές πηγές είναι οι τροφές όπως η ψητή γλυκοπατάτα, το βραστό σπανάκι, τα ωμά καρότα, το πεπόνι, το μάνγκο, οι γλυκές κόκκινες πιπεριές και τα δημητριακά. Οι ζωικές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν το συκώτι βοδινού κρέατος, τη ρέγκα, το γάλα χωρίς λιπαρά ή το αποβουτυρωμένο με προσθήκη βιταμίνης Α και το σκληρό βραστό αυγό.

Συμπληρώματα
Η βιταμίνη Α είναι διαθέσιμη και σε διάφορες μορφές ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι γιατροί ενδέχεται να προτείνουν τη λήψη ενός συμπληρώματος, εάν ένα άτομο έχει δυσκολία στην πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α από την καθημερινή διατροφή του.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή άλλες μορφές, όπως το β-καροτένιο, ή ακόμη και ένα μείγμα των δύο.

Επικοινωνία με τον γιατρό
Όποιος ανησυχεί για τα επίπεδα βιταμίνης Α του μπορεί να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για να τα ελέγξει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση οποιασδήποτε υποκείμενης κατάστασης.

Τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις που εγκυμονούν κινδύνους δημιουργίας διαφόρων ελλείψεων, θα πρέπει να ελέγχoυν τακτικά με τον γιατρό τους τα επίπεδά τους και να κάνουν οποιεσδήποτε απαραίτητες προσαρμογές.

Παρόλο που ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σπάνια στα ανεπτυγμένα έθνη, όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει σε μερικές περιπτώσεις.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι το σώμα την αποθηκεύει στους ιστούς του. Είναι πιθανό κάποιος να λάβει υπερβολική βιταμίνη Α, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες για αυτό και πρέπει να αποφεύγεται η λήψη υψηλής δόσης συμπληρωμάτων βιταμίνης Α, εκτός αν έχει συνταγογραφηθεί από επαγγελματία υγείας.

www.shape.gr

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr