5 τρόποι για να ωριμάσεις γρήγορα τα άγουρα αβοκάντο.

5 τρόποι για να ωριμάσεις γρήγορα τα άγουρα αβοκάντο.

Πώς να Ωριμάσουν τα Αβοκάντο – 5 Εύκολοι Τρόποι
Από Ιωάννα Φωτοπούλου –

Αναμφίβολα, τα αβοκάντο είναι πιο εύγεστα όταν είναι ώριμα. Πώς να ωριμάσουν τα αβοκάντο, λοιπόν, που πρόσφατα αγοράσατε αλλά δεν είναι ακόμη όπως θα έπρεπε; Ποια μέθοδο μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να γίνουν πιο γρήγορα, πιο άμεσα, αρκετά ώριμα ώστε να μπορέσετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας με τον πιο κατάλληλο και εύγεστο τρόπο;

Στο επί της οθόνης σας ανοικτό άρθρο θα βρείτε όχι έναν, αλλά περισσότερους τρόπους για το πώς να ωριμάσουν τα αβοκάντο. ΔΕΝ έχουν όλοι το ίδιο αποτέλεσμα ακριβώς σε ό,τι αφορά το χρώμα, την υφή και τη γεύση του φρούτου. Οπότε, προτείνουμε να δοκιμάσετε περισσότερες από μία μεθόδους προτού καταλήξετε στο ποια προτιμάτε να εφαρμόζετε κάθε φορά που παίρνετε ένα άγουρο αβοκάντο και θέλετε να το καταναλώσετε σύντομα.

Όμως, προτού δούμε πώς να ωριμάσουν τα αβοκάντο που έχετε αγοράσει, ας δούμε μερικές συνταγές. Για την ακρίβεια, ας δούμε μερικές ιδέες για το πώς να εντάξετε το αβοκάντο στη διατροφή σας!

Τοστ με αβοκάντο και αβγό ως πρωινό γεύμα
Μπορείτε να το κάνετε το κλασικό κλειστό τοστ. Αλλά μπορείτε και να φτιάξετε δύο φέτες ψωμί ξεχωριστά, φρυγανισμένες κατά προτίμηση. Καθαρίζετε το αβοκάντο και αλείφετε όσο γίνεται 30 γραμμάρια σε καθεμία από τις 2 φέτες ψωμί που καλύτερο είναι να είναι ολικής άλεσης. Κόβετε σε λεπτές φέτες ή σε μικρά κομματάκια ένα βραστό αβγό και το τοποθετείτε πάνω από το αβοκάντο. Για τους άνδρες, προτείνονται τα 2 βραστά αβγά. Μία τσιμπιά αλάτι, μια τσιμπιά πιπέρι, προαιρετικά μια τσιμπιά ρίγανη ή αποξηραμένος βασιλικός και voila!

Αν θέλετε να συνοδέψετε με περίπου 150 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι το φαγητό σας, μειώστε κατά το ήμισυ την ποσότητα του αβοκάντο.

Σαλάτα με αβοκάντο, τυρί, γαλοπούλα, κρουτόν και σος μελιού ως μεσημεριανό γεύμα
Μία πολύ χορταστική σαλάτα που μπορεί να σας χορτάσει το μεσημέρι, αλλά κάνει κάλλιστα και για βραδινό, είναι η συγκεκριμένη. Πάρτε ένα βαθύ πιάτο και γεμίστε το με τα αγαπημένα σας πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μαρούλι, ρόκα, λόλα, baby σπανάκι, iceberg, ή ό,τι από αυτά σας αρέσει. Προσθέστε 20 γραμμάρια κρουτόν ολικής άλεσης και 60 γραμμάρια αβοκάντο σε κυβάκια. Περιχύστε με το dressing, όπου θα έχετε ανακατέψει σε ένα μπολάκι: 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, 1 – 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι ή λάιμ και 25 γραμμάρια μέλι. Στο τέλος, προσθέστε 1 φέτα του τοστ (περίπου 20 γραμμάρια) γαλοπούλα βραστή ή ψητή. Και 20 γραμμάρια τυρί της αρεσκείας σας, τριμμένο ή σε κυβάκια, Καλή σας όρεξη!

Τορτίγια με αβοκάντο και άλλα λαχανικά για βραδινό γεύμα
Χρησιμοποιήστε μια τορτίγια που να είναι 40, 50 ή το πολύ 60 γραμμαρίων αν είστε γυναίκες. Και 60 ή 70 γραμμαρίων αν είστε άνδρες. Μάλιστα, αν είστε άνδρες, διπλασιάστε την ποσότητα τυριού και αβγού που αναφέρεται παρακάτω. Αλείψτε την τορτίγια με 30 γραμμάρια αβοκάντο. Τοποθετήστε στο κέντρο όσα λαχανικά σας αρέσουν, ωμά ή ψητά, χωρίς προσθήκη λαδιού. Συν 1 βραστό αβγό σε λεπτές φέτες, 20 γραμμάρια τυρί της αρεσκείας σας (π.χ. φέτα, παρμεζάνα) και προαιρετικά λίγη μουστάρδα. Τυλίξτε κι απολαύστε!

Πώς να ωριμάσουν τα αβοκάντο – 5 Εύκολοι τρόποι

1)Στο φούρνο μέσα σε λίγα λεπτά
Ένα αβοκάντο μπορεί να ωριμάσει μέσα στο φούρνο, όπως μπορεί και μία μπανάνα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αν και δεν αρέσει σε όλους το τελικό αποτέλεσμα κάθε φορά, αρκετά συχνά επιλέγεται αυτή η μέθοδος.

Τυλίγετε το αβοκάντο καλά μέσα σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Το βάζετε σε ένα ταψάκι και το ψήνεται στη μεσαία σχάρα για 10 λεπτά της ώρας στους 120 βαθμούς Κελσίου. Προσέξτε μην καείτε όταν βγάλετε το ταψάκι από το φούρνο κι επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο.

2)Στα μικροκύματα μέσα σε … λιγότερα λεπτά
Ούτε αυτή η μέθοδος εγγυάται απαραιτήτως την καλύτερη δυνατή υφή και χρώμα, όμως πολλοί τη δοκιμάζουν. Πρόκειται για τη μέθοδο θέρμανσης κι άρα κατόπιν ωρίμανσης του αβοκάντο στο φούρνο μικροκυμάτων. Προτείνετε κυρίως για συνταγές στις οποίες το αβοκάντο θα αποτελεί ένα συστατικό αναμειγμένο με άλλα. Όπως είναι, λόγου χάριν, τα smoothies με αβοκάντο ή το πεντανόστιμο γουακαμόλε. Σε τέτοιες συνταγές χρειαζόμαστε ώριμα αβοκάντο ώστε να είναι γευστικό το τελικό αποτέλεσμα. Και τυχόν αλλοίωση που προκαλείται στη γεύση ή στο χρώμα του αβοκάντο από τη μέθοδο αυτή είναι μικρή κι όχι αισθητή.

Βάζετε το αβοκάντο όπως είναι μέσα σε ένα πιάτο που είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Το τσιμπάτε γύρω γύρω σε πολλές πλευρές με ένα πιρούνι. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε διάφανη μεμβράνη που να κλείνει το σκεύος χωρίς να ακουμπάει πάνω στο τρόφιμο. Ή εναλλακτικά το πλαστικό καπάκι που κάνει για φούρνο μικροκυμάτων. Αυτά είναι καθαρά προληπτικά μέτρα. Ζεσταίνετε για 30 δευτερόλεπτα σε μέτρια ένταση. Τσεκάρετε την κατάστασή του. Αν δεν έχει μαλακώσει ακόμα, επαναλαμβάνετε 1 ή 2 φορές ακόμη. Περιμένετε να κρυώσει ελαφρώς προτού προσπαθήσετε να το κόψετε.

3)Τυλιγμένο σε χαρτοσακούλα για μερικές ημέρες
Ένας εύκολος, υγιεινός και καθόλου επίφοβος τρόπος για το πώς να ωριμάσουν τα αβοκάντο είναι αυτός εδώ. Να το ή τα τοποθετήσετε καλά κλεισμένο/α μέσα σε μία χάρτινη σακούλα. Τα αέρια του αιθυλενίου θα παραμείνουν παγιδευμένα μέσα, οπότε θα προάγεται η ωρίμανση του/ των αβοκάντο. Η σακούλα αυτή ΔΕΝ πρέπει να βρίσκεται στο ψυγείο, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Βασικό πλεονέκτημα: δεν αλλοιώνεται καθόλου η γεύση ούτε τα θρεπτικά συστατικά του.

Πόσες μέρες θα χρειαστούν; Αυτό θα εξαρτηθεί από το σε πόσο ώριμο στάδιο βρισκόταν ήδη το αβοκάντο. Αν, για παράδειγμα, χρειαζόταν όταν το πήρατε πάνω από 1 εβδομάδα για να είναι επαρκώς ώριμο, τώρα μπορεί να χρειαστεί 3 – 4 μέρες.

4)Ο καλύτερος τρόπος για το πώς να μαλακώσουν τα αβοκάντο είναι ο ακόλουθος
Βάζετε ένα ή περισσότερα άγουρα αβοκάντο μέσα σε μία χάρτινη σακούλα, όπως εξηγήσαμε και παραπάνω. Μαζί στη σακούλα πρέπει να υπάρχουν επίσης κι άλλα φρούτα, κατά κύριο λόγο μήλα ή μπανάνες ή και τα δύο, ή εναλλακτικά ντομάτες. Υπολογίστε ότι για κάθε αβοκάντο, χρειάζονται σίγουρα 2 άλλα φρούτα. Πρέπει να είναι σε επαφή με αυτά. Κλείνετε πολύ καλά τη χάρτινη σακούλα και τα αφήνετε όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Περί τους 20 βαθμούς Κελσίου είναι καλά. Όχι πολλή περισσότερη ζέστη. Και σίγουρα όχι στο ψυγείο, καθώς στο ψυγείο τα βάζουμε μόνον όταν θέλουμε να σταματήσουμε εντελώς την ωρίμανσή τους.

Για να καταλάβετε αν είναι αρκετά ώριμο, ζουλάτε ελαφρά την πάνω πλευρά του.

5)Αν έχετε κόψει ένα αβοκάντο και δεν είναι όσο ώριμο θα θέλατε, τι κάνετε;
Αυτό είναι κάτι που σε όλες /όλους μας έχει συμβεί ή μπορεί να συμβεί. Να κόψουμε ένα αβοκάντο και να διαπιστώσουμε με μεγάλη λύπη μας ότι δεν είναι μαλακό κι άρα νόστιμο. Τι μπορούμε να κάνουμε τότε; Υπάρχει μία λύση.

Μόλις το κόψετε και δείτε ότι δεν είναι όπως θα θέλατε, πριν μαυρίσει η σάρκα, ραντίζετε με λίγο χυμό από λεμόνι τη σάρκα του. Ενώνετε το αβοκάντο σα να το κλείνετε πάλι, και δεν αφαιρείτε το κουκούτσι του. Το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετείτε στο ψυγείο. Το αφήνετε για όσο χρειαστεί μέχρι να έρθει στο επιθυμητό από εσάς επίπεδο ωριμότητας.

www.dynamikhgynaika.gr

αβοκάντο – avocado oil. Η τροφή της επιδερμίδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr