7 έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες από τα φρούτα

7 έξυπνοι τρόποι να αξιοποιήσετε τις φλούδες από τα φρούτα

Σε εποχές οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, καλό είναι να μην πετάμε τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε ακόμα και αντικείμενα, τα οποία καταλήγουν ασυναίσθητα στον κάδο απορριμμάτων.

Ένα από αυτά οι φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορεί να τα προτιμάμε για την ζουμερή τους σάρκα και την πλούσια γεύση τους, όμως, και οι φλούδες έχουν την αξία τους. Όχι σε βρώσιμο επίπεδο, αλλά σε πρακτικό. Αν παραμένετε δύσπιστοι, σας έχουμε συγκεντρώσει μερικούς έξυπνους τρόπους για να τις αξιοποιήσετε και να μην τις πετάξετε.

Γλυκό του κουταλιού
Με τις φλούδες από πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο, εσπεριδοειδή γενικότερα, μπορείτε να δημιουργήσετε φανταστικά γλυκά του κουταλιού για τη στιγμή της απογευματινής λιγούρας ή ως συνοδευτικό ενός αρωματικού καφέ. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή με το πιο σημαντικό στάδιο να είναι εκείνο του ξεπικρίσματος, καθώς απαιτεί τεχνική και υπομονή.

Το δικό μας λάδι
Θα έχει άρωμα φρούτων και δη εσπεριδοειδών. Και όλα αυτά χάρη στη φλούδα που συνηθίζετε να πετάτε. Σε ένα γουδί, ρίχνουμε τις φλούδες – χωρίς τη ψίχα τους -, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τις χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας σε ένα βάζο με περισσότερο λάδι και το αφήνουμε εντός σε θερμοκρασία δωματίου για 6-7 ώρες. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό βάζο και το δικό μας – μικρό σε ποσότητα, μεγάλο σε απόλαυση – λάδι εσπεριδοειδών είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Σκόνη αρωμάτων στο φαγητό
Τι γεννάται αν θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τις φλούδες από τα φρούτα που καταναλώσουμε το απόγευμα ή την προηγούμενη ημέρα; Μία λαχταριστή σκόνη γεύσης και αρωμάτων για το κυρίως. Αρχικά, αφαιρούμε την ψίχα. Στη συνέχεια, την χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη και την αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό βάζο για 3-4 μέρες. Τώρα, μπορούμε να αρωματίσουμε το φαγητό μας σπιτικά και ξεχωριστά.

Ζάχαρη, η μαλακή
Ένα από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς που δεν ξεκινάμε τη μέρα μας αν δεν απολαύσουμε το καφεδάκι μας είναι η ζάχαρη – λευκή, καστανή ή μαύρη – που πολλές φορές κολλάει εντός του βάζου και σκληραίνει. Οι αναξιοποίητες φλούδες φρούτων δίνουν λύση αιχμαλωτίζοντας την υγρασία και αρωματίζοντας την.

Τσιπς φρούτων
Μία υγιεινή – και εύκολη στην παρασκευή – εναλλακτική των κλασικών τσιπς αποτελούν εκείνα που δημιουργούνται από φρούτα. Μήλο, πορτοκάλι οι πρωταγωνιστές, ενώ στο γαστρονομικό παιχνίδι δεν αργούν να μπουν και τα λαχανικά. Το μυστικό είναι να φροντίσετε να είναι καθαρές και να έχουν ξεραθεί πριν τοποθετηθούν στη λαδόκολλα και ραντιστούν με ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά και έτοιμα!

Στο τσάι
Δεν χρειάζεται το κομμάτι της φλούδας να είναι μεγάλο. Απλά, να μην έχει πικράδα. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει και πριν σβήσουμε το γκαζάκι ή το μάτι της κουζίνας, τοποθετούμε στο φλιτζάνι δύο μικρές φλούδες από πορτοκάλι ή μανταρίνι και δίνουμε στο πράσινο τσάι μία αλλιώτικη νότα.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Έναν ακόμη εναλλακτικό τρόπο να αξιοποιήσετε τις φλούδες των φρούτων είναι να τις αναμείξετε με νερό και ξίδι και να δημιουργήσετε ένα φυσικό καθαριστικό σπρέι ικανό να εξαφανίσει και τους ανθεκτικούς λεκέδες.

www.olivemagazine.gr

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr