Σημάδια Και Συμπτώματα Της Δυσανεξίας Στη Γλουτένη

Σημάδια Και Συμπτώματα Της Δυσανεξίας Στη Γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη, επίσης γνωστή ως κοιλιοκάκη, συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η γλουτένη προκαλεί μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα που βλάπτει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Η μόνη θεραπεία για δυσανεξία στη γλουτένη είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι παρόμοια με άλλες ιατρικές παθήσεις, γι’ αυτό δείτε το γιατρό σας για τη διάγνωση, αν νομίζετε ότι έχετε αυτή την κατάσταση.

Γαστρεντερικά συμπτώματα
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα από τους ενήλικες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, εντερικά αέρια και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί με ανοιχτόχρωμα, δύσοσμα και λιπαρά κόπρανα. Τα πεπτικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή της νόσου του Crohn.

Εξανθήματα
Από τη δυσανεξία στη γλουτένη ενδέχεται να προκύψει ερπητοειδής δερματίτιδα. Αντισώματα απελευθερώνονται από καταθέσεις γλουτένης κάτω από το πρώτο στρώμα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα και φουσκάλες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι το μοναδικό σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη σε κάποια άτομα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα και μπαλώματα στο δέρμα που συχνά είναι επώδυνα στην αφή. Τα εξανθήματα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος και να εμφανιστούν φουσκάλες με υγρό που προκαλούν φαγούρα. Μπορούν να αναπτυχθούν δερματικά προβλήματα στους αγκώνες, τα γόνατα, τους γλουτούς, το πρόσωπο, το κεφάλι και τους ώμους. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ερπητοειδούς δερματίτιδας είναι απαραίτητη μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, για την πρόληψη εμφάνισης εντερικής βλάβης.

Κούραση
Η γλουτένη προκαλεί την καταστροφή των μικροσκοπικών στενόμακρων προεξοχών στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου, σε άτομα με κοιλιοκάκη, τις γνωστές λάχνες. Οι λάχνες είναι απαραίτητες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οταν καταστραφούν πολλές λάχνες, μπορεί να συμβεί υποσιτισμός και έλλειψη ενέργειας στον οργανισμό. Μπορεί να αισθανθείτε περιόδους κόπωσης ή να υποφέρετε από χρόνια κόπωση που οφείλεται ακριβώς στη δυσανεξία στη γλουτένη. Μόλις ξεκινήσετε μια αξιόπιστη δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη, συχνά οι λάχνες θεραπεύονται και αυξάνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση της κόπωσης με την πάροδο του χρόνου.

Μυοσκελετικά προβλήματα
Αραίωση των οστών και οστεοπόρωση μπορεί να συμβούν σε άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό αδιάγνωστης κοιλιοκάκης, λόγω έλλειψης απορρόφησης ασβεστίου. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως πόνο και αρθρίτιδα. Οι μύες και τα νεύρα μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας γενικευμένους πόνους στους μύες, τσούξιμο και μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια.

medinova.gr

Psillium, Ψίλλιο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr