Πώς να καταλάβεις αν έχεις λιπαρό δέρμα και πώς  να το διαχειριστείς

Πώς να καταλάβεις αν έχεις λιπαρό δέρμα και πώς να το διαχειριστείς

Πώς να καταλάβεις αν έχεις λιπαρό δέρμα και πώς μπορείς να το διαχειριστείς
Το να έχεις λιπαρό δέρμα δεν είναι απαραίτητα κακό – Αρκεί να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα του

Το λιπαρό δέρμα θεωρείται συχνά ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Όμως, ενώ η υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες, όπως ακμή ή δυσκολία στη διάρκεια του μακιγιάζ, δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς «κακό» με αυτό το είδος επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα, η λιπαρότητα βοηθά πραγματικά να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές.

«Το δέρμα μας βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και μας προστατεύει από μολύνσεις, βακτήρια και ιούς», λέει η δερματολόγος Ivy Lee. Επιπλέον, το σμήγμα είναι γεμάτο με βιταμίνη Ε που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, η οποία αποτρέπει τους τύπους περιβαλλοντικών βλαβών που οδηγούν στη γήρανση του δέρματος. Ακόμη, όσοι έχουν λιπαρό δέρμα τείνουν να έχουν λιγότερες ρυτίδες καθώς μεγαλώνουν.

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι φυσικοί και η δραστηριότητά τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο—εξ ου και γιατί το δέρμα ορισμένων ανθρώπων είναι πιο λιπαρό από άλλους. Αν δεν σε ενοχλεί το λιπαρό δέρμα σου, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις. Και ενώ είναι εντάξει να θέλεις να περιορίσεις την παραγωγή λιπαρότητας (ας πούμε, για να διατηρήσεις το μακιγιάζ στη θέση του), εάν στεγνώνεις υπερβολικά το δέρμα σου με προϊόντα όπως τονωτικά, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει βέλτιστα και μπορεί ακόμη και να δώσει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις.

Πότε το λιπαρό δέρμα είναι προβληματικό
Βγάζεις ανεπιθύμητα σπυράκια
Η υπερπαραγωγή λιπαρότητας συχνά συνδέεται με την ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σπυράκια σχηματίζονται συχνά όταν η λιπαρότητα παγιδεύεται κάτω από βρωμιά ή νεκρά κύτταρα του δέρματος. Έτσι, εάν το δέρμα σου είναι λιπαρό και αντιμετωπίζεις ακμή, ένας τρόπος για να το διαχειριστείς είναι να επιβραδύνεις τη λιπαρότητα.

Το μακιγιάζ σου δεν μένει σταθερό
Εάν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ ένα balm καθαρισμού, ξέρεις πόσο αποτελεσματικό είναι το λάδι στη διάσπαση του μακιγιάζ. Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, αυτό σημαίνει ότι το μακιγιάζ σου μπορεί να μην αντέξει όλη την ημέρα. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι το δέρμα σου απωθεί το μακιγιάζ.

Πώς να διαχειριστείς το λιπαρό δέρμα
Δούλεψε με τις ορμόνες σου
Οι αδένες που δημιουργούν λιπαρότητα και σμήγμα έχουν ορμονικούς υποδοχείς πάνω τους. Έτσι, «η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, ή παραγωγή λιπαρότητας, είναι συνήθως ορμονικά καθοδηγούμενη», λέει η δερματολόγος Elizabeth Kream. «Πολλές φορές, αν κάποιος έρθει να μας δει για να θεραπεύσουμε την ακμή των ενήλικων γυναικών, μπορεί να συνταγογραφήσουμε σπιρονολακτόνη, το οποίο είναι ένα χάπι που λαμβάνεται από το στόμα και έχει αντιγενετικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση των κακών οιστρογόνων και της τεστοστερόνης που προκαλούν ακμή».

Χρησιμοποίησε προϊόντα περιποίησης δέρματος που επιβραδύνουν την παραγωγή λιπαρότητας
Ένας τρόπος για να επιβραδύνεις την παραγωγή λιπαρότητας είναι να μειώσεις τη φλεγμονή στο δέρμα σου με συστατικά όπως τα ρετινοειδή και η νιασιναμίδη. «Οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, επομένως η μείωση της φλεγμονής κάνει το δέρμα λιγότερο λιπαρό», λέει η δερματολόγος Shirley Chi.

Αν και τα ρετινοειδή είναι περισσότερο γνωστά για την αύξηση του κυτταρικού κύκλου και βοηθούν στην πρόληψη των φραγμένων πόρων, «έχουν επίσης κάποια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα», λέει η Kream. Και μια μικρή μελέτη από το 2006 διαπίστωσε ότι ένα τοπικό προϊόν νιασιναμίδης δύο τοις εκατό μείωσε τους ρυθμούς απέκκρισης σμήγματος κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.

Χρησιμοποίησε ένα mat primer μακιγιάζ
«Ένα primer μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις το λιπαρό δέρμα σου υπό έλεγχο. Υπάρχουν primer που ενυδατώνουν ενώ γίνονται ματ. Έτσι, εάν έχεις λιπαρό δέρμα, ένα primer δεν χρειάζεται να στεγνώνει και μπορείς να επιλέξεις ένα primer ειδικά σχεδιασμένο για λιπαρό δέρμα”, λέει η makeup artist Jenna Menard.

www.womenonly.gr

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr