Λεύκη: 22 φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Λεύκη: 22 φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η λεύκη (vitiligo) χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση λευκών κηλίδων ή μπαλωμάτων στο δέρμα. Αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτίθεται λανθασμένα στα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν μελανίνη). Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για τη μελάγχρωση του δέρματος. Όταν τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται, εμποδίζεται η παραγωγή μελανίνης και κάνει την εμφάνισή της η λεύκη.

Ενώ, η λεύκη δεν είναι απειλητική για την ζωή ή μεταδοτική, προκαλεί έντονο ψυχικό στρες. Η αυτοπεποίθηση του ατόμου μειώνεται και νιώθει ντροπή, με αποτέλεσμα να μην έχει κοινωνική ζωή.

Οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο όπως χέρια, πόδια, πρόσωπο, χείλη και χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανίζονται σε:

σώμα
μασχάλες
γεννητικά όργανα
γύρω από το στόμα
ρουθούνια
γύρω από τα μάτια
κροτάφους

Η λεύκη συνήθως συνοδεύεται από πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Aρχικά μπορεί να επηρεάσει μικρές περιοχές του δέρματος και στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες.

Αίτια
Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά τα άτομα με σκούρο δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από λεύκη.

Άτομα ηλικίας 10-30 ετών είναι επιρρεπή στην λεύκη.

Πιθανές αιτίες της λεύκης είναι:

διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται και καταστρέφει τα μελανοκύτταρα του δέρματος (αυτοάνοση διαταραχή)
οικογενειακό ιστορικό ή γενετικά αίτια
τραυματισμοί δέρματος, που ενεργοποιούν την λεύκη, όπως ηλιακό έγκαυμα, τατουάζ (tatoo) ή σχίσιμο.
υπερβολικό άγχος
έκθεση σε τοξίνες και χημικές ουσίες.
Περίπου το 20% των ατόμων με λεύκη έχουν επίσης μια άλλη αυτοάνοση διαταραχή, που είναι:

σκληρόδεμα ή σκληροδερμία (διαταραχή του συνδετικού ιστού του σώματος)
λύκος
θυρεοειδίτιδα Hashimoto
ψωρίαση
αλωπεκία (alopecia areata)
διαβήτης τύπου 1
κακοήθης αναιμία (αδυναμία απορρόφησης της Β-12)
νόσος του Addison
ρευματοειδής αρθρίτιδα
συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)

Διώξτε τα λευκά μπαλώματα φυσικά
1. Έλαιο καρύδας

Κάντε μασάζ στα λευκά μπαλώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αφήστε το λάδι όλη τη νύχτα. Εφαρμόστε καθημερινά.

Το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται συχνά σε λοσιόν και κρέμες για την θεραπεία της λεύκης. Ενυδατώνει το δέρμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, έχει φυσική αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.

2. Aloe Vera (Αλόη βέρα)

Η αλόη βέρα έχει θεραπευτικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τις λευκές κηλίδες και να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό αλόης από τα φύλλα του φυτού ή τζελ αλόης (aloe vera gel).

Εφαρμόστε το στα μπαλώματα και αφήστε για μερικές ώρες. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

3. Συμπλήρωμα διατροφής Ammi visnaga

Το Ammi visnaga (ή khella) είναι ένα αιγυπτιακό φαρμακευτικό φυτό.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Dermatology, τα συστατικά του είναι χρήσιμα στη θεραπεία της λεύκης.

Οι ερευνητές, έδωσαν σε 28 άτομα με λεύκη θεραπευτικό σχήμα, που περιλάμβανε από του στόματος πρόσληψη Ammi visnaga και έκθεση σε υπεριώδης ακτινοβολία Α. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 17 ασθενείς που συνέχισαν τη θεραπευτική αγωγή για περισσότερο από τρεις μήνες, οι επτά είχαν καλή ανταπόκριση (πάνω από 70% επαναχρωματισμός των λευκών μπαλωμάτων).

Συνιστάται να λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα. Για δοσολογία και συχνότητα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

4. Αιθέρια έλαια

α). Αιθέριο έλαιο Frankincense (Λιβάνι)
Αυτό το αιθέριο έλαιο συνιστάται συχνά στην Αγιουρβέδα για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η λεύκη. Επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.

Αναμείξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου Frankincense σε μια κουταλιά έλαιο βάσης. Κάντε μασάζ στα λευκά μπαλώματα και αφήστε να το απορροφήσει το δέρμα.

β). Αιθέριο έλαιο Black Pepper (Μαύρο πιπέρι)
Το έλαιο Black Pepper περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη (piperine). Αυτή η ένωση ενεργοποιεί τα ανενεργά μελανοκύτταρα, αποκαθιστώντας έτσι το χρώμα του δέρματος.

Αναμείξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου Black Pepper σε μια κουταλιά έλαιο βάσης.

Εφαρμόστε το μείγμα στα λευκά μπαλώματα. Μην το ξεπλύνετε, απλά αφήστε το να απορροφηθεί. Επαναλάβετε καθημερινά.

γ). Αιθέριο έλαιο Bergamot (περγαμόντο)
Η Bergamottin, μια ένωση που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο περγαμόντου, δρα ως φυσικό φωτοευαισθητοποιητικό. Αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθά στην παραγωγή μελανίνης των λευκών μπαλωμάτων στο δέρμα.

Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια μικρή κουταλιά ενυδατικής κρέμας και ανακατέψτε καλά. Εφαρμόστε το μείγμα στα λευκά μπαλώματα. Επαναλάβετε μία ή δύο φορές την ημέρα.

Προσοχή: Μην εκτίθεστε υπερβολικά σε ηλιακό φως, μετά από αυτή την θεραπεία.

δ). Αιθέριο έλαιο tea tree
Το έλαιο tea tree έχει την ικανότητα να σκουραίνει τις λευκές κηλίδες της λεύκης, λόγω των ανοσο-διεγερτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μια κουταλιά έλαιο βάσης και εφαρμόστε με ένα βαμβάκι στα λευκά μπαλώματα. Αφήστε το για λίγες ώρες. Επαναλάβετε μία ή δύο φορές την ημέρα.

5. Εκχυλίσματα

α). Εκχύλισμα Ginkgo Biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα)
Το βότανο Gingko biloba είναι μια καταπληκτική σπιτική θεραπεία για τη λεύκη. Δεν επιβραδύνει μόνο την εξέλιξη της νόσου, αλλά βοηθάει επίσης στον επαναχρωματισμό των λευκών μπαλωμάτων στο δέρμα, εάν το χρησιμοποιείτε συνεχώς. Για αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ευθύνονται οι ανοσοδιαμορφωτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Καταναλώστε εκχύλισμα Ginkgo Biloba, 2 φορές την ημέρα, για 10-12 εβδομάδες.

β). Βάμμα* Olive Leaf (φύλλα ελιάς)
Το εκχύλισμα Olive Leaf έχει φυσική αντιμικροβιακή δράση. Έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο στη θεραπεία της λεύκης.

Εφαρμόστε το στα άσπρα μπαλώματα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Επαναλάβετε κάθε μέρα για δύο εβδομάδες για να δείτε αποτέλεσμα.

*Βάμμα είναι το εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη

6. Οι καλύτερες βιταμίνες για την λεύκη

Είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα με λεύκη να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει αναιμία και λεύκη. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ελέγξτε την άμεσα. Η συμπλήρωση του οργανισμού, με Β12 και φολικό οξύ, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς με λεύκη, για την αποκατάσταση της μελάγχρωσης και τον έλεγχο της εξάπλωση της νόσου. Άλλες βιταμίνες, που θα σας ωφελήσουν είναι οι βιταμίνες C & E, καθώς είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

7. Χυμός ginger (Τζίντζερ)

Το τζίντζερ βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και την παραγωγή της μελανίνης. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την υγεία του δέρματος.

Εφαρμόστε τον χυμό ginger στα άσπρα μπαλώματα και αφήστε το για περίπου 20 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε καθημερινά.

Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε από μια κουταλιά της σούπας χυμό τζίντζερ και χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και να το καταναλώσετε. Επαναλάβετε καθημερινά.

8. Συνταγές για χυμό

α) Πράσινος χυμός
Συστατικά

1 αγγούρι
5 μίσχοι σέλινου (ή σέλερι)
2-3 φύλλα λάχανου
1/2 μήλο
Χυμός μισού λεμονιού
Περάστε τα συστατικά από έναν αποχυμωτή, ανακατέψτε και καταναλώστε το χυμό.

Καταναλώστε ένα με δύο ποτήρια, από αυτόν τον υγιή χυμό, καθημερινά.

Η κατανάλωση σέλινου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των λευκών κηλίδων στο πρόσωπο. Περιέχει ψωραλένια (Psoralens) που βοηθούν στην καταπολέμηση της λεύκης. Τα ψωραλένια βοηθούν το δέρμα να αντιδράσει στο ηλιακό φως με τον κατάλληλο τρόπο, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης των λευκών κηλίδων. Τα άλλα συστατικά αυτού του πράσινου χυμού έχουν αναγεννητικές ιδιότητες του δέρματος.

β) Χυμός καρότου
Το καρότο είναι πλούσιο σε χρωστικές ουσίες και αντιοξειδωτικά. Βοηθά στον επαναχρωματισμό του δέρματος και προστατεύει επίσης από τον ήλιο. Τα καρότα περιέχουν επίσης ψωραλένια που συνιστώνται για τη θεραπεία της λεύκης.

Καταναλώστε, ένα ποτήρι φρέσκο χυμό καρότου, καθημερινά. Καταναλώστε το για 5-6 εβδομάδες ή μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε αποτέλεσμα.

γ) Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε χρωστικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του αποχρωματισμού του δέρματος.

Περάστε από αποχυμωτή, 2-3 παντζάρια και ένα κομμάτι τζίντζερ 2,5 εκατοστών και ανακατέψτε. Καταναλώστε το αμέσως ή αφού κρυώσει λίγο στο ψυγείο. Επαναλάβετε κάθε μέρα.

9. Πράσινο τσάι

Τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην εξάλειψη των λευκών κηλίδων στο πρόσωπο σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβαίνει, επειδή το πράσινο τσάι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που θεραπεύουν το δέρμα, καθώς απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες που το βλάπτουν.

Συστατικά

1 φακελάκι πράσινο τσάι
Μια κούπα ζεστό νερό
Λίγο βαμβάκι
Φτιάξτε ένα πράσινο τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Εφαρμόστε στα λευκά μπαλώματα με το βαμβάκι. Αφήστε το για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

Καταναλώστε, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, δύο φορές την ημέρα.

10. Παπάγια

Η παπάγια είναι πλούσια σε καροτίνη. Βοηθά στην αναζωογόνηση της μελανίνης (φυσική χρωστική του δέρματος) και στην αποκατάσταση του χρώματος στα λευκά μπαλώματα.

Τρίψτε λίγη παπάγια ή πολτοποιήστε την και εφαρμόστε πάνω στα άσπρα μπαλώματα. Αφήστε για 10-12 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Επαναλάβετε μια φορά την ημέρα.

11.Έλαιο Μουστάρδας και Κουρκουμάς (Turmeric)

Η τοπική εφαρμογή του κουρκουμά και της μουστάρδας κάνει θαύματα στη λεύκη. Μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός για να δείτε βελτίωση, αλλά θα είναι μακροπρόθεσμη. Αυτός ο συνδυασμός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η μουστάρδα περιέχει ψωραλένια που βοηθούν στην καταπολέμηση της λεύκης.

Προσθέστε 5 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε 250 ml έλαιο μουστάρδας και ανακατέψτε καλά. Εφαρμόστε το μίγμα στα άσπρα μπαλώματα και αφήστε το μερικές ώρες. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα μέχρι να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αποθηκεύστε το υπόλοιπο μίγμα σε αεροστεγές δοχείο για μελλοντική χρήση.

Το έλαιο μουστάρδας είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε επίσης να τo αντικαταστήσετε με έλαιο καρύδας, σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο.

12. Κόκκινος πηλός και ginger

Ο χυμός τζίντζερ διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και περιέχει αντιοξειδωτικά. Ο κόκκινος πηλός περιέχει χαλκό, που του δίνει και το κόκκινο χρώμα. Ο χαλκός επαναφέρει το χρώμα του δέρματος, στα λευκά μπαλώματα.

Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο πηλό (red clay) με μια κουταλιά της σούπας χυμό τζίντζερ (ginger) και εφαρμόστε την πάστα στα λευκά μπαλώματα. Κάντε μασάζ για ένα με δύο λεπτά και αφήστε την για άλλα 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε μια φορά την ημέρα.

13. Radish Seeds (Σπόροι ραπανάκι) και ξύδι

Οι σπόροι ραπανάκι είναι πολύ αποτελεσματικοί στην αναγέννηση της μελανίνης στο ανθρώπινο δέρμα λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.

Το μηλόξυδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν τους μύκητες, που ενδεχομένως να ευθύνονται για τις λευκές κηλίδες στο δέρμα. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση της υποχλωρυδρίας (χαμηλά επίπεδα στομαχικού οξέος στον οργανισμό) που σχετίζεται με τη λεύκη.

1η συνταγή

Τρίψτε 50 γρ σπόρους ραπανάκι και αναμείξτε με 50-60 ml άσπρο ξύδι. Εφαρμόστε το μίγμα στα λευκά μπαλώματα. Αφήστε για 15 λεπτά και μετά ξεπλύνετε με νερό.

Εφαρμόστε για διάστημα έξι μηνών και θα δείτε τα λευκά μπαλώματα να εξαφανίζονται σταδιακά.

2η συνταγή

Τρίψτε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους ραπανάκι και αναμείξτε με 2-3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο. Εφαρμόστε το μίγμα στα άσπρα μπαλώματα και ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά.

14. Γιαούρτι

Το γιαούρτι (σκέτο ή επιδόρπιο γιαουρτιού) βελτιώνει τα επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό. Η ανεπάρκεια της Β12 παρατηρείται συχνά σε άτομα με λεύκη.

Καταναλώστε καθημερινά, ένα φλιτζάνι γιαούρτι ανάμεσα στα γεύματα ή μαζί με το γεύμα. Ωφελεί το δέρμα και το έντερο.

15. Μέλι και sandalwood (Σανταλόξυδο)

Το μέλι είναι ευεργετικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων λόγω των αντιμυκητιακών και αντιβακτηριακών συστατικών του. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Μαζί με το σανδαλόξυλο, τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά των άλλων δύο συστατικών, θα «σβήσουν» εύκολα τις λευκές κηλίδες.

Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μέλι, με μία πρέζα κουρκουμά και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σανταλόξυδου. Εφαρμόστε το μίγμα στα λευκά μπαλώματα. Αφήστε το 10 λεπτά και ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε κάθε μέρα.

16. Neem

Το Neem αποτελεί μια πολύ καλή φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Καθαρίζει το αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επίσης, βοηθά στην ανάκτηση του αρχικού χρώματος του δέρματος.

Χτυπήστε στο μπλέντερ μια χούφτα φύλλα από το δέντρο Neem και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι (ή λίγο νερό για να φτιάξετε μια πάστα). Εφαρμόστε την πάστα στα λευκά μπαλώματα και αφήστε την να στεγνώσει φυσικά. Ξεπλύνετε μετά από 10-12 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε έλαιο neem. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε οποιοδήποτε έλαιο βάσης και κάντε μασάζ στα λευκά μπαλώματα για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε μια φορά, κάθε μέρα.

Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε χυμό ή τέσσερα φύλλα ή συμπλήρωμα διατροφής neem, καθημερινά για μερικούς μήνες.

17. Λάχανο

Το λάχανο περιέχει το αμινοξύ μεθειονίνη, στο οποίο ευθύνονται οι θεραπευτικές του ιδιότητες.

Περάστε φρέσκα φύλλα λάχανου από τον αποχυμωτή (ή στο μπλέντερ και σουρώστε). Εφαρμόστε τον χυμό στις λευκές κηλίδες στο πρόσωπο και το σώμα. Αφήστε τον να δράσει 5-10 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε. Επαναλάβετε 4-5 φορές την ημέρα, για να έχετε σημαντική βελτίωση.

18. Χαλκός

Ο χαλκός έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό, γεγονός που βοηθά στην θεραπεία της λεύκης.

Προσθέστε νερό σε ένα δοχείο από χαλκό. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου όλο το βράδυ. Το νερό, κατά την διάρκεια της νύχτας, «τραβάει» ιόντα χαλκού. Καταναλώστε το νερό το πρωί, με άδειο στομάχι. Επαναλάβετε κάθε μέρα.

Όταν το νερό καταναλώνετε καθημερινά, θα βελτιωθεί η παραγωγή μελανίνης στο σώμα και θα επανέλθει το χρώμα του δέρματος.

19. Mama Cadela

Οι ρίζες του Mama Cadela είναι αποτελεσματικές στη μείωση των λευκών κηλίδων. Τα δραστικά συστατικά του, bergapten και ψωραλένια, είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της λεύκης.

Βράστε 1-2 ρίζες του φυτού Mama Cadela σε 2 φλιτζάνια νερό, για περίπου 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια εφαρμόστε το εκχύλισμα στα άσπρα μπαλώματα. Αφήστε το για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Επαναλάβετε μία ή δύο φορές την ημέρα.

20. Psoralen ή psoralene (ψωραλένιο)

Τα ψωραλένια είναι φυσικές ουσίες που ανήκουν σε μια ομάδα ενώσεων που είναι γνωστές ως φουροκουμαρίνες (furocommarins). Βρίσκονται στους σπόρους του φυτού Psoralea corylifolia (Bakuchi).

Το φυτό Psoralea corylifolia αποτελεί μια αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για τη λεύκη. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λευκών κηλίδων στο δέρμα. Έχει την ιδιότητα, να διακόπτει τις οδούς σηματοδότησης, που εμποδίζουν την παραγωγή μελανίνης.

Τοπική θεραπεία

Μουλιάστε 25 γρ σπόρους tamarind (κόκκινος Ταμάρινθος) και 2 κουταλιές της σούπας σπόρους Psoralen σε νερό, για 4 ημέρες.

Στεγνώστε τους σπόρους και αλέστε τους. Δημιουργήστε μια παχιά πάστα, χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό. Εφαρμόστε την πάστα σε λευκά μπαλώματα. Αφήστε την για 20 λεπτά και μετά ξεπλύνετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε ίσες ποσότητες από σκόνη σπόρων Psoralen με σκόνη ρίζας Barberry, μαύρο κύμινο και λίγο έλαιο καρύδας. Ανακατέψτε για να σχηματίσετε μια απαλή πάστα και απλώστε την στα άσπρα μπαλώματα. Θα δείτε ορατά αποτελέσματα μετά από 4-5 μήνες. Επαναλάβετε τη διαδικασία μία ή δύο φορές την ημέρα.

Εσωτερική θεραπεία

Μουλιάστε 110 γρ σπόρους Bakuchi σε χυμό ginger για τρεις ημέρες. Στεγνώστε τους σπόρους και αλέστε τους σε σκόνη. Μπορείτε να καταναλώσετε 1 γρ σκόνης με γάλα. Επαναλάβετε καθημερινά για 4 εβδομάδες.

21. Holy Basil (Ιερός Βασιλικός)

Ο ιερός βασιλικός, όταν εφαρμόζεται απευθείας στις λευκές κηλίδες, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές. Επίσης, έχει αντιμυκητιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Κονιορτοποιείστε απαλά τα φύλλα του φυτού Holy Basil και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Εφαρμόστε στα λευκά μπαλώματα. Ξεπλύνετε μετά από 10 λεπτά. Επαναλάβετε κάθε μέρα.

22.Έλαιο Black Cumin (Μαύρο κύμινο)

Το έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει την βιοδραστική ένωση θυμοκινόνη (thymoquinone). Μπορεί να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να θεραπεύσει τα συμπτώματα της λεύκης.

Με ένα βαμβάκι εφαρμόστε λίγο έλαιο μαύρου κύμινου στα άσπρα μπαλώματα και ξεπλύνετε μετά από μισή ώρα. Επαναλάβετε καθημερινά για 3-4 μήνες.

www.dromostherapeia.gr

Πηγές

Every Day Health

Style Craze

Beauty Beseech

Very Well Health

SastaSundar

Health Line

Medium

Βρώσιμο λάδι καρύδας 500ml σε σούπερ προσφορά – 8 ευρώ!

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr