Η διατροφή που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νεφρών

Η διατροφή που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νεφρών

Η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται πολύτιμη και για μια ακόμη πτυχή της υγείας μας σύμφωνα με νέα έρευνα: τη διαφύλαξη της νεφρικής λειτουργίας μετά από μεταμόσχευση νεφρών.

Οι μεταμοσχεύσεις νεφρών μπορούν να σώσουν ζωές ωστόσο, μέσα σε 10 χρόνια, πάνω από το ένα τρίτο μεταμοσχευμένων παρουσιάζουν μείωση της νεφρικής λειτουργίας σύμφωνα με τις έρευνες. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology, προτείνει τη μεσογειακή διατροφή ως τη λύση του προβλήματος.

Ολλανδοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Antonio Gomes-Neto, νεφρολόγο στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας, εξέτασαν κατά πόσο μια διατροφή στα μεσογειακά πρότυπα, πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και φτωχότερη σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 600 αποδέκτες νεφρικών μοσχευμάτων, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τη διατροφή τους.

Στο πλαίσιο της πενταετούς παρακολούθησής τους, σε περισσότερους από 119 ασθενείς οι νεφροί υπολειτουργούσαν, ενώ 76 υπέστησαν νεφρική ανεπάρκεια.

Η τήρηση του προγράμματος διατροφής μεσογειακού τύπου μετρήθηκε σε αξιολογική κλίμακα εννέα βαθμίδων. Για κάθε δύο βαθμίδες προς τα πάνω, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και 32% χαμηλότερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

«Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, όσο πιο προσηλωμένοι παρέμεναν στη μεσογειακή διατροφή, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες να εμφανιστούν προβλήματα στη λειτουργία των μοσχευμάτων τους», δήλωσε ο Δρ. Gomes.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Schisandra Berries, Σισάνδρα Υπερτροφή Αποτοξίνωσης.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr