Διατροφικές συνήθειες που θα σου χαρίσουν επίπεδη κοιλιά

Διατροφικές συνήθειες που θα σου χαρίσουν επίπεδη κοιλιά

Τι προσαρμογές πρέπει να κάνεις στην διατροφή σου σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Κωνσταντίνα Κύρκου

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η επίπεδη κοιλιά είναι αποτέλεσμα κάποιου κρυφού, μυστηριώδους μυστικού, που δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο σε ελάχιστους προνομιούχους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν κάνουν “τίποτα”, χάνουν βάρος και αποκτούν ως δια μαγείας επίπεδη κοιλιά. Αν το καλοσκεφτείς την περίοδο που ακολουθείς μια συγκεκριμένη δίαιτα ή διατροφή, το μόνο που συνηθίζεις να κάνεις είναι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες: αφαιρείς ή περιορίζεις ορισμένες τροφές και ποτά, ενώ αντικαθιστάς άλλες με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως κ.α. Επομένως, αντιλαμβάνεσαι πως δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό τρικ αλλά για μια τεχνική που σίγουρα έχεις δοκιμάσει και εσύ. Βέβαια, η επίπεδη κοιλιά επιτυγχάνεται καλύτερα αφαιρώντας το 75% με 80% επεξεργασμένων τροφίμων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, παρακάτω θα βρεις 5 χρήσιμες συμβουλές απο διατροφολόγους, οι οποίοι σου εξηγούν πως θα αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά, μειώνοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

1. Η βιταμίνη Β κάνει θαύματα
Το ψυχολογικό στρες μπορεί να μετατραπεί σε λίπος στην κοιλιά. Όταν έχεις πολύ άγχος, το σώμα παράγει περισσότερη ορμόνη κορτιζόλη. “Ενώ η κορτιζόλη είναι εξαιρετική για περιόδους πολέμου ή φυγής, έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική παραγωγή της μπορεί να προκαλέσει λίπος στην κοιλιά”, αναφέρει η διαιτολόγος Jeanette Kimszal, RDN, ιδρύτρια της Root Nutrition. Το άγχος εξαντλεί επίσης τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6 και Β12, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος και καταπολεμούν το κοιλιακό λίπος. Μελέτες δείχνουν ότι οι βιταμίνες Β, που βρίσκονται στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα φασόλια, τις φακές και τα εσπεριδοειδή, μπορούν να μειώσουν το στρες.

2. Περισσότερες φυτικές ίνες
Ο πιο σημαντικός τύπος λίπους είναι το σπλαχνικό ή το κοιλιακό λίπος. “Είναι το κοιλιακό λίπος που είναι συνυφασμένο γύρω από τα όργανα και έχει συνδεθεί με το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις”, λέει η διατροφολόγος Nicole Stefanow, MS, RDN. Η κατανάλωση περισσότερων ινών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση αυτού του λίπους της κοιλιάς που δύσκολα χάνεται. Επιλέξε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πηγές φυτικών ινών όπως φασόλια και όσπρια, βρώμη και κριθάρι και σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

3. Κόψε τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης είναι οι “σιωπηλοί ένοχοι” που προκαλούν αύξηση βάρους, και ιδιαίτερα αύξηση του λίπους της κοιλιάς, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μελλοντικά καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, λιπώδους ήπατος, εγκεφαλικό επεισοδίο και νόσο Αλτσχάιμερ” εξηγεί η Dr. Melina Jampolis. Συνίσταται η αντικατάσταση αυτών με νερό ή πράσινο τσάι, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά.

4. Σταμάτα να τρως πριν φουσκώσεις
Για να αισθανθείς πληρότητα απο το φαγητό δεν χρειάζεται να περάσεις στο στάδιο, ξεκούμπωμα κουμπιού στο τζιν, ούτε πρήξιμο στο στομάχι. Χορτάτη μπορείς να αισθανθείς ακόμα και πριν “σκάσεις” απο το φαγητό. Το να σταματήσεις πριν αισθανθείς χορτάτη είναι μια απλή στρατηγική που μειώνει τις θερμίδες και μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. “Κοιτάξτε το φαγητό ως καύσιμο”, συμβουλεύει η Kirkpatrick. “Το να τρώτε μέχρι να νιώσεις πληρότητα σημαίνει ότι τροφοδοτείς υπερβολικά το σώμα σου”. Έτσι σταμάτα να τρως όταν δεν πεινάς άλλο.

5. Δοκίμασε την διαλείπουσα νηστεία
Υπάρχουν αρκετοί τύποι διαλείπουσας νηστείας, στις οποίες έχεις ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο μπορείς να καταναλώσεις τα γεύματά σου και μία (μεγαλύτερη) περίοδο κατά την οποία δεν πρέπει να τρως καθόλου ή απλώς πρέπει να καταναλώνεις ελάχιστες θερμίδες. “Όταν κοιμόμαστε, είμαστε μηχανές καύσης λίπους και αυτό χάνεται όταν ξυπνάμε. Εάν συνεχίσουμε για λίγες ώρες αφότου σηκωθούμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ικανότητα για να κάψουμε περισσότερο λίπος στην κοιλιά”, λέει ο Jay Cowin. Η παράταση του χρόνου που δεν τρώει απο τις 11 το βράδυ μέχρι το επόμενο μεσημέρι, δίνει περίπου 16 ώρες συνεχούς καύσης θερμίδων.

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr