9 φυσικοί τρόποι για να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου

9 φυσικοί τρόποι για να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου

Οι ορμόνες είναι πολύτιμοι, χημικοί αγγελιοφόροι του οργανισμού μας, που επηρεάζουν την ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία. Για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης, του βάρους και της διάθεσής σου.
Πηνελόπη Μποσταντζόγλου

Συνήθως, το σώμα παράγει την ακριβή ποσότητα κάθε ορμόνης που απαιτείται για διάφορες διαδικασίες του οργανισμού. Ωστόσο, ο καθιστικός τρόπος ζωής και διάφορες διατροφικές συνήθειες, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών. Επιπλέον, επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να είναι και η γήρανση. Ωστόσο, μια θρεπτική διατροφή και άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ορμονικής υγείας. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να κρατήσεις ισορροπημένα επίπεδα ορμονών στον οργανισμό σου.

9 φυσικοί τρόποι για να ρυθμίσεις τις ορμόνες σου

1. Επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών
Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντική για τις πεπτιδικές ορμόνες. Αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση πολλών σωματικών διεργασιών, όπως η ανάπτυξη, ο ενεργειακός μεταβολισμός, η όρεξη, το στρες και η αναπαραγωγική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης, μειώνει την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη και διεγείρει την παραγωγή ορμονών, που αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας.

2. Τακτική άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει έντονα την ορμονική υγεία. Εκτός από τη βελτίωση της ροής του αίματος, η άσκηση ενισχύει την παροχή θρεπτικών συστατικών και ορμονικών σημάτων. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της σωματικής άσκησης, είναι επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη, επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος, για να τη μετατρέψουν σε ενέργεια. Πολλοί τύποι σωματικής δραστηριότητας, βοηθούν στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης, της προπόνησης ενδυνάμωσης και της άσκησης cardio.

3. Διαχείριση βάρους
Η αύξηση βάρους συνδέεται άμεσα με ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στην αναπαραγωγική υγεία. Η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη. Ταυτόχρονα, η απώλεια περιττών κιλών, συνδέεται με βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης στενά, με χαμηλότερα επίπεδα της αναπαραγωγικής ορμόνης τεστοστερόνης στους άνδρες και συμβάλλει στην έλλειψη ωορρηξίας στις γυναίκες, τα οποία αποτελούν τα πιο κοινά αίτια υπογονιμότητας.

4. Φρόντισε την υγεία του εντέρου
Το έντερο περιέχει περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ορμονών, με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Το μικροβίωμα του εντέρου ρυθμίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και το αίσθημα πληρότητας. Βοηθούν επίσης στη διαχείριση του βάρους, αυξάνοντας την καύση θερμίδων και κατ’ επέκταση, στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη.

5. Λιγότερη ζάχαρη
Η ελαχιστοποίηση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να είναι καθοριστική για τη βελτιστοποίηση της ορμονικής λειτουργίας και την αποφυγή της παχυσαρκίας, του διαβήτη και άλλων ασθενειών.

6. Λιγότερο στρες
Το άγχος βλάπτει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Η κορτιζόλη, γνωστή ως η «ορμόνη του στρες» βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο στρες. Η αντίδραση του σώματος στο στρες, ενεργοποιεί έναν ντόμινο διαδικασιών, που οδηγεί στην παραγωγή κορτιζόλης. Μόλις περάσει ο στρεσογόνος παράγοντας, η απόκριση σταματά. Ωστόσο, το χρόνιο στρες βλάπτει τους μηχανισμούς ανάδρασης, που επαναφέρουν τα ορμονικά συστήματα στο φυσιολογικό.

7. Αποκτήστε σταθερό, υψηλής ποιότητας ύπνο
Ανεξάρτητα από το πόσο θρεπτική είναι η διατροφή σου ή πόσο συνεπής είναι η fitness ρουτίνα σου, ο επαρκής ύπνος, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου. Ο κακός ύπνος συνδέεται με ανισορροπίες στα επίπεδα ινσουλίνης, κορτιζόλης, λεπτίνης και γκρελίνης.

8. Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για μια υγιεινή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Αν και οι διαλυτές φυτικές ίνες τείνουν να παράγουν τα ισχυρότερα αποτελέσματα στην όρεξη αυξάνοντας τις ορμόνες πληρότητας, οι αδιάλυτες, φυτικές ίνες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Το μικροβίωμα του εντέρου σου ζυμώνει διαλυτές ίνες, που διεγείρουν την απελευθέρωση των ορμονών πληρότητας.

9. Mεσογειακή διατροφή και ορμόνες
Τα οιστρογόνα εμπλέκονται τόσο στη γυναικεία, όσο και στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία, αλλά και στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, στην υγεία των οστών και της καρδιάς, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Ωστόσο, αυξημένα ή πολύ χαμηλά επίπεδα, έχουν συνδεθεί με οξείες και χρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των μεταβολικών διαταραχών και διαφόρων μορφών καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή, ενδείκνυται από τους ειδικούς για την σωστή ρύθμιση των οιστρογόνων.

www.ladylike.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr