Οι Χρωστικές Ουσίες Ε Στα Τρόφιμα. Ποιές Είναι Οι Επικίνδυνες.

Οι Χρωστικές Ουσίες Ε Στα Τρόφιμα. Ποιές Είναι Οι Επικίνδυνες.

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί κατά κόρον τα γνωστά Ε για τη συντήρηση τροφίμων και ποτών. Πολλά από αυτά έχουν καταργηθεί μιας και την πορεία αποδείχθηκαν καρκινογόνα και επικίνδυνα για την υγεία. Καλό θα είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια είναι και να αποφεύγει τα τρόφιμα στα οποία αυτά περιέχονται.

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ : Ε103 Ε121 Ε130 Ε152 Ε181 Ε105 Ε125 Ε111 Ε126 είναι απαγορευμένα.

Ε123, Ε249, Ε250, Ε251, Ε252.

ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ :

Ε127, Ε123, Ε153, Ε154, Ε407.

Ε που προκαλούν προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια είναι:

Ε173, Ε261, Ε336, Ε510, Ε518, Ε541, Ε622, Ε627 – 631.

Ε που προκαλούν προβλήματα σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες αλλεργίες

Ε117, Ε430, Ε627, Ε631, Ε635.

Ε δυνητικά επικίνδυνα για τα παιδιά.

Ε102, Ε104, Ε107, Ε110, Ε112, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε128, Ε131, Ε132, Ε150, Ε151, Ε154, Ε155, Ε160, Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε218, Ε220, Ε219, Ε221, Ε222, Ε223, Ε224, Ε225, Ε226, Ε227, Ε249, Ε250, Ε252, Ε310, Ε311, Ε312, Ε320, Ε321, Ε622, Ε623, Ε627, Ε631, Ε6235.

Ποιες είναι οι ομάδες συντηρητικών – χρωστικών ουσιών που καλό είναι να αποφεύγουμε:

Ε100 έως Ε199 (χρωστικές): Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα. Είναι στην ουσία οι «μπογιές των τροφίμων» και χρησιμοποιούνται για να δίνουν χρώμα στο κάθε τρόφιμο. Σε τροφές για βρέφη και νήπια απαγορεύεται η προσθήκη χρωστικών ουσιών. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, μαρμελάδες, παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, ζελεδάκια και καραμέλες, γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίχλες κ.α.

Τα Ε103 Ε121 Ε130 Ε152 Ε181 Ε105 Ε125 Ε111 Ε126 είναι απαγορευμένα.

Ε200 έως Ε299 (συντηρητικά): Χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των τροφίμων και την μη αλλοίωσή τους από μικροοργανισμούς. Βρίσκονται κυρίως σε: κονσέρβες, αναψυκτικά, αλλαντικά και κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, κρουασάν και όλα τα έτοιμα σνακς, έτοιμες σάλτσες κ.ά.

Ε300 έως Ε399 (αντιοξειδωτικά): Κι αυτά βοηθούν στη συντήρηση και την αποφυγή αλλοιώσεων στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων

Ε400 έως Ε599 (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, ρυθμιστές οξύτητας, πυκνωτικά, πηκτικά κ.α.): Χρησιμοποιούνται για την επίτευξη ενός ομοιογενούς μίγματος όταν σε ένα τρόφιμο υπάρχουν περισσότερα υλικά.

Ε620 έως Ε637 (ενισχυτικά γεύσης και αρώματος): Από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε έτοιμα τρόφιμα.

Ε900 έως Ε999 (γλυκαντικές ύλες, βελτιωτικά αλεύρων)

Ε1401 έως Ε1442 (τροποποιημένα άμυλα)

Πηγές:

– Ερευνητικό κέντρο VILLAJUIR, FRANCE

-Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Wageningen της Ολλανδίας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

ygeiaevexia.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr