Μπορώ να κάνω ντους μετά το φαγητό;

Μπορώ να κάνω ντους μετά το φαγητό;

;
Τι απαντούν οι ειδικοί σχετικά με την περίπτωση του μπάνιου ακριβώς μετά το φαγητό.

Ιφιγένεια Ηλιάδη

Πολλοί άνθρωποι λίγο πριν κοιμηθούν έχουν την ανάγκη να μπουν στο ντους για λίγα λεπτά, απολαμβάνοντας το ζεστό νερό, προκειμένου να χαλαρώσουν και είναι κάτι που το έχουν σαν συνήθεια πολλά χρόνια. Ωστόσο, από πάντα ακούμε τη φράση “μην μπεις στο μπάνιο, αφού φας”. Άραγε, είναι κάποιος μύθος που επινόησαν οι μαμάδες των προηγούμενων ετών ή πράγματι υπάρχει λογική σε αυτή την απαγόρευση;

Σύμφωνα με την Peyton Berookim, γαστρεντερολόγο στη Νότια Καλιφόρνια, “όταν καταναλώνεις ένα γεύμα, η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει ελαφρώς, όσο το αίμα μετακινείται προς τα όργανα πεπτικού συστήματος. Αυτό βοηθάει το σώμα να χωνέψει σωστά το φαγητό, προσφέροντάς σου άνεση και ευκολία”. Όταν, λοιπόν, θα μπεις στο μπάνιο για να κάνεις ένα ζεστό ντους ακριβώς μετά από το φαγητό σου, θα ανεβάσεις κι άλλο τη θερμοκρασία του σώματος, στέλνοντας αλλού το αίμα, μακριά από τα όργανα του πεπτικού, όπως αναφέρει η γιατρός Berookim. Συνεπώς, το αίμα θα καταλήξει να κατευθυνθεί προς το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία της πέψης. Έτσι, είναι πιθανό να αποκτήσεις πόνο στο στομάχι, καθώς δεν θα λάβει το αίμα που χρειάζεται, επιβεβαιώνει η Elena Ivanina, επισης πιστοποιημένη γαστρεντερολόγος. Από την άλλη, αν έχεις φάει βαριά, ενδέχεται να πάθεις δυσπεψία, δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η χώνεψη φυσιολογικά.

Ζεστό Vs Κρύο Ντους
Αν λοιπόν αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό, πειράζει να κάνουμε ντους με κρύο; Σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο Berookim, “τα κρύα ντους αντίθετα θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία του σώματος και δεν θα απομακρύνουν το αίμα από τα όργανα του πεπτικού. Για την ακρίβεια ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σου, με το να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερο λίπος από το γεύμα σου”. Από την άλλη, η γιατρός Ivanina συστήνει το ντους με χλιαρό νερό γιατί θεωρεί πως το κρύο νερό θα είναι ένα σοκ για τον οργανισμό.

Η κατάλληλη ώρα για ντους
Το προτιμότερο είναι να μπεις για ντους πριν φας, ωστόσο αν το έχεις ως συνήθεια και δυσκολεύεσαι με τις αλλαγές, μπορείς απλά να περιμένεις για 20 με 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα, ώστε ο οργανισμός σου να μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της πέψης χωρίς περισπασμούς. Προτίμησε το νερό σου να είναι χλιαρό, έτσι ώστε να μην εμποδίσεις τη χώνεψη, ενώ το καλύτερο είναι τις βραδινές ώρες να επιλέγεις ελαφριά γεύματα, που σίγουρα δεν θα σου προκαλέσουν δυσπεψία.

shape.gr

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr