Τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα σου όταν προσθέτεις ρετινόλη στη ρουτίνα σου

Τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα σου όταν προσθέτεις ρετινόλη στη ρουτίνα σου

Τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα σου όταν προσθέτεις ρετινόλη στη ρουτίνα σου
Οι δερματολόγοι αναλύουν όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Εάν ρωτήσεις οποιονδήποτε δερματολόγο να ονομάσει το “χρυσό πρότυπο” των συστατικών περιποίησης του δέρματος, θα σου πει ότι είναι τα ρετινοειδή. Το παράγωγο της βιταμίνης Α – το οποίο ονομάζεται ρετινόλη, αδαπαλένιο και τρετινοΐνη – διεγείρει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών στο δέρμα, βοηθώντας σε μια σειρά από δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και των σημαδιών γήρανσης. Η ρετινόλη είναι το λιγότερο ισχυρό (και πιο κοινό) ρετινοειδές στο οποίο μπορείς να έχεις πρόσβαση χωρίς ιατρική συνταγή.

«Τα ρετινοειδή λειτουργούν δεσμεύοντας και ενεργοποιώντας τους υποδοχείς στο δέρμα που ονομάζονται υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος που στη συνέχεια επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του δέρματος», λέει η δερματολόγος Caren Campbell. «Χρειάζεται χρόνος για να ξεκινήσουν αυτές οι αλλαγές και να επηρεάσουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται το δέρμα, γι’ αυτό τα ρετινοειδή χρειάζονται χρόνο για να δράσουν, κατά μέσο όρο, έξι εβδομάδες για την ακμή και έξι επιπλέον μήνες για την αντιγήρανση».

Tέσσερις αλλαγές που συμβαίνουν στην επιδερμίδα μετά τα 40 και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε

Ενώ χρειάζεται χρόνος για να παρατηρήσεις τα οφέλη των ρετινοειδών, μπορεί να παρατηρήσεις μερικές όχι και τόσο μεγάλες παρενέργειες μετά το πρώτο βράδυ. «Τα ρετινοειδή μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό», λέει η δερματολόγος Hadley King. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής στη χρήση τοπικών ρετινοειδών, το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα ξηρότητα, ξεφλούδισμα, απολέπιση, ερυθρότητα ή τσούξιμο».

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν χρησιμοποιείς ρετινοειδή κάθε μέρα; Η δερματολόγος Deirdre Hooper λέει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά… αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Γιατί η χρήση ρετινόλης κάθε μέρα μπορεί να είναι ωφέλιμη
«Όταν βάζεις ρετινόλη στο δέρμα σου, απορροφάται στον πυρήνα του κυττάρου, που είναι βασικά ο εγκέφαλος του κυττάρου, και αρχίζει να αλλάζει πράγματα που κάνει το δέρμα σου», λέει η Hooper. «Εφευρέθηκε τη δεκαετία του ’60 για να θεραπεύει τα μαύρα στίγματα και αλλάζει τη συνοχή του σμήγματος ή το λάδι του δέρματος. Αλλά αποδεικνύεται ότι κάνει και πολλά άλλα πράγματα». Ένα από τα μεγάλα πράγματα για τα οποία είναι υπεύθυνο είναι η τόνωση του κυτταρικού κύκλου, ο οποίος φέρνει υγιή νέα κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος ως μέσο αντικατάστασης παλαιών, νεκρών.

«Οι τοπικές εφαρμογές ρετινοειδών επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς των κυττάρων του δέρματος», λέει η Campbell. «Επιταχύνουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος και αφαιρούν το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, κάτι που βοηθά να μην φράσσουν τους πόρους μας και να προκαλέσουν μαύρα στίγματα και ακμή». Και χωρίς συσσώρευση νεκρού δέρματος, καταλήγεις με μια λαμπερή επιδερμίδα. Η ρετινόλη διεγείρει επίσης τη σύνθεση κολλαγόνου. Αυτό οδηγεί σε παχύτερο δέρμα, που κάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες λιγότερο ορατές.

Οι (προσωρινοί) λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θέλεις να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς καθημερινά
Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να χρησιμοποιείς ρετινόλη, μπορεί να εμφανίσεις κάποιο ερεθισμό όπως ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος. Επιπλέον, ο αυξημένος κυτταρικός κύκλος μπορεί να προκαλέσει τυχόν σπυράκια που σχηματίζονται κάτω από την επιφάνεια να φτάσουν στην κορυφή, κάνοντας την επιδερμίδα λίγο χειρότερη προτού βελτιωθεί μέσω μιας διαδικασίας που συχνά αναφέρεται ως «κάθαρση».
Έτσι, εάν αρχίσεις να χρησιμοποιείς ρετινόλη κάθε μέρα, μπορεί να καταλήξεις με κάποια επώδυνη φλεγμονή και ένα κατεστραμμένο φραγμό του δέρματος. Ένας τρόπος για να αποφύγεις αυτόν τον ερεθισμό είναι να ξεκινήσεις αργά, εξηγεί η δερματολόγος Ranella Hirsch. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καθημερινή χρήση ρετινόλης είναι κάτι που θα πρέπει να δουλέψουν», λέει. Μπορείς να ξεκινήσεις κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη μέρα. Παρατήρησε πώς αντιδρά το δέρμα σου και επιτάχυνε όταν νιώθεις ότι μπορεί να το διαχειριστεί.

Μπορεί επίσης να αισθανθείς ερεθισμό εάν χρησιμοποιείς υπερβολική ποσότητα ρετινόλης ή πολύ υψηλή συγκέντρωση. Αυτό που συμβαίνει συνήθως με άτομα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τη ρετινόλη είναι ότι χρησιμοποιούν πάρα πολύ, πολύ συχνά, πολύ γρήγορα.

Πότε να ξεκινήσεις
Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική εποχή για να ξεκινήσεις τη ρετινόλη, επειδή το δέρμα είναι συνήθως πιο δυνατό τους ζεστούς, πιο υγρούς μήνες από ό,τι κατά τους δροσερούς, ξηρούς μήνες του χειμώνα. Ωστόσο, το δέρμα σου θα είναι πιο ευαίσθητο αν έχεις μόλις περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο. Επιπλέον, η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο.

Απόφυγε τα προϊόντα ρετινόλης για μια ή δύο εβδομάδες πριν και μετά από καλοκαιρινές διακοπές για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο στο δέρμα, ιδιαίτερα εάν σκοπεύεις να κάνεις ηλιοθεραπεία ή να περάσεις πολύ χρόνο στο νερό, ή στην παραλία», λέει η Terese Linke, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Amala Beauty. Μετά την εφαρμογή της ρετινόλης τη νύχτα, βεβαιώσου ότι είσαι επιμελής με την εφαρμογή αντηλιακού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr