Χαμομήλι – Το υπερ-βότανο που μεριμνά για την καλή υγεία του οργανισμού

Χαμομήλι – Το υπερ-βότανο που μεριμνά για την καλή υγεία του οργανισμού

Φημολογείται πως το αγαπημένο βότανο του Ιπποκράτη ήταν το χαμομήλι, το οποίο είναι γνωστό για τις πολλαπλές του ιδιότητες.

Το χαμομήλι με ταπεινή εμφάνιση, αλλά με πολύ σημαντικές ιδιότητες, θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά.

Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Τα βότανα ως γνωστό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ευεργετούν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Το χρώμα του χαμομηλιού οφείλεται στην χαμαζουλίνη. Πρόκειται για έναν υδρογονάνθρακας που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον πόνο. Η χαμαζουλίνη και η δισαβολόλη είναι υπεύθυνα επίσης για την δράση του χαμομηλέλαιου στο δέρμα και στο βλεννογόνο. Η δισαβολόλη επουλώνει τις πληγές και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι. Ο συνδυασμός μαζί με τη χαμαζουλίνη είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμομήλι μεταξύ άλλων περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το κάλιο συνεισφέρει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο συμμετέχει στον σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, ενώ το ασβέστιο διατηρεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς την καρδιά.

Χαμομήλι – Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες
Για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ευθύνονται τα συστατικά του, με κύρια τα φλαβονοειδή και τα αιθέρια έλαιά του με αντιφλεγμονώδη. Διαθέτουν αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

Τσάι χαμομήλι

Βοηθάει στην επούλωση των πληγών, των εγκαυμάτων και καταπραΰνει τα εκζέματα.
Χάρη στην ισχυρή αντιερεθιστική δράση του προστατεύει το στομάχι από τις φλεγμονές και τα έλκη.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Το χαμομήλι χαρακτηρίζεται για την ηρεμιστική του δράσει σε πολλαπλές περιπτώσεις όπως είναι ο πονοκέφαλος, η δυσπεψία και το κρυολόγημα.
Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Σύμφωνα με τις έρευνες το συγκεκριμένο αφέψημα μειώνουν τις κοιλιακές κράμπες που δημιουργούν πόνο και δυσφορία στη γυναίκα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί σύμμαχο των οστών αφού όπως προκύπτει από παλαιότερες έρευνες, το χαμομήλι ενισχύει την πυκνότητα των οστών πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα έναντι μιας ορμόνης που ονομάζεται οιστραδιόλη. Η ορμόνη αυτή συνδέεται με την οστεοπόρωση.
Το συγκεκριμένο βότανο επιλέγεται κυρίως για την καταπολέμηση της αϋπνίας, του στρες ακόμη και διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Επιλέξτε να πιείτε το ρόφημα 45 λεπτά πριν το βραδινό σας ύπνο. Το απαλό του άρωμα θα σας προσφέρει έναν ήρεμο, βαθύ ύπνο.

Προσοχή! Όπως προαναφέρθηκε το χαμομήλι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην υπερκατανάλωσή του. Να θυμάστε ότι το χαμομήλι θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς από τις εγκύους, αφού λειτουργεί ως διεγερτικό της μήτρας.

Στοιχεία από healthline.com
medicalnewstoday.com

πηγή:health4u.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr