10 σημάδια ότι είσαι μία πανέξυπνη γυναίκα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις)

10 σημάδια ότι είσαι μία πανέξυπνη γυναίκα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις)

Υπεραναλύεις, δεν ερωτεύεσαι, ακούς εσωτερικές φωνές, δεν χωράς σε καλούπια και γενικά δεν χωράς πουθενά. Σου θυμίζει κάτι; Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και πολλά λαμπρά μυαλά ακρωτηριάζονται από την αμφιβολία για τον εαυτό τους.

Κι αν σου έλεγα ότι είσαι μία πανέξυπνη γυναίκα, μία σωστή ιδιοφυΐα; Μπορεί να μου έλεγες ότι είμαι τρελή. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μπορούσαν να σε χαρακτηρίσουν ως ιδιοφυΐα, ή τουλάχιστον πως είσαι στη σωστή πλευρά της ιδιοφυούς ιστορίας.

Ανθή Μιμηγιάννη

Ακολουθούν τα 10 σημάδια που ίσως σε δεις κάπου:

1) Δεν χωράς σε καλούπια
Από όλα τα σημάδια ότι είσαι πραγματικά μια ιδιοφυΐα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις), αυτό κατατάσσεται στην πρώτη θέση. Δεν χωράς σε καλούπια. Σκέφτεσαι μοναδικά και προσεγγίζεις προβλήματα και λύσεις με τρόπους που εκπλήσσουν και μερικές φορές ακόμη και μπερδεύουν τους γύρω σου. Σκέφτεσαι διαφορετικά και αυτό πολλές φορές αντί για καλό σού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναπτυξιακό ψυχολόγο Howard Gardener, υπάρχουν εννέα τρόποι για να είσαι ευφυής:

Να είσαι έξυπνη για τη φύση και τον οικολογικό μας κόσμο.
Να είσαι έξυπνη για τη μουσική και τη μελωδία.
Να είσαι έξυπνη στα μαθηματικά, τη λογική και τους αριθμούς.
Να είσαι έξυπνη για τη φιλοσοφία και να συλλογίζεσαι την ύπαρξη.
Να είσαι έξυπνη όσον αφορά την επικοινωνία και την πολιτισμένη συμπεριφορά.
Να είσαι έξυπνη σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσεις και να βελτιώσεις τη σωματική, πνευματική και ψυχική σου υγεία.
Να είσαι έξυπνη με τις λέξεις και να έχεις υψηλή λεκτική νοημοσύνη.
Να είσαι έξυπνη με τις εικόνες και της κατανόηση της χωρικής απόστασης.
Και να είσαι έξυπνη για τη δική σου φύση και αυτο-ανάπτυξη.
Εάν είσαι πολύ έξυπνη με έναν από αυτούς τους τρόπους, θα μπορούσες να είσαι μια ιδιοφυΐα. Σαφέστατα, δεν είναι κάθε ιδιοφυΐα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Κάποιοι εφευρίσκουν νέα πράγματα στην τεχνολογία, ενώ άλλοι φιλοσοφούν για να ανακαλύψουν τον πυρήνα του πώς λειτουργεί πραγματικά η ύπαρξη.

2) Έχεις ατελείωτη περιέργεια
Ένα άλλο από τα πολύ δυνατά σημάδια ότι είσαι πραγματικά ιδιοφυΐα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις) είναι ότι έχεις ατελείωτη περιέργεια. Αν έχεις έναν φούρνο, δεν ασχολείσαι μόνο με το ψωμί, αλλά και με εκατό άλλα πράγματα έξω από αυτόν. Μπορεί να είσαι διάσημη ζωγράφος, αλλά όταν βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ για τους αρχαίους Μάγια και την αστρονομία, κάθεσαι μαγεμένη για ώρες. Η περιέργειά σου να ανακαλύψεις απλά δεν έχει όριο. Δεν είναι μόνο ότι σου αρέσει να μαθαίνεις νέα πράγματα. Είναι ότι θυμάσαι αυτά που μαθαίνεις και εμπλουτίζεις τη ζωή των άλλων με αυτά που ξέρεις. Και αυτό είναι κάτι ιδιοφυές.

3) Είσαι ντροπαλή
Ένα άλλο από τα ελάχιστα γνωστά σημάδια ιδιοφυΐας είναι το να είσαι ντροπαλός. Σαφέστατα, δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι ντροπαλοί άνθρωπος είναι ιδιοφυΐες.

Όχι:

Αλλά οι περισσότερες ιδιοφυΐες είναι ντροπαλοί άνθρωποι που τείνουν να είναι αρκετά συνεσταλμένοι. Συχνά έχουν τόση συστολή που διαγιγνώσκεται ακόμη και ως κοινωνικό άγχος.

Όπως εξηγεί η Josie Griffiths:

«Περίπου το 60 τοις εκατό των έξυπνων παιδιών είναι εσωστρεφή, σύμφωνα με το The Gifted Development Center. Και περισσότερο από το 75 τοις εκατό των ανθρώπων με IQ 160 ή μεγαλύτερο είναι επίσης ντροπαλοί».

4) Δεν γνωρίζεις τη δύναμή σου
Το θέμα με όλες αυτές τις ντροπαλές ιδιοφυΐες είναι το εξής: Υπάρχουν μερικοί πολύ έξυπνοι άνθρωποι εκεί έξω που δεν θα θεωρηθούν ποτέ ιδιοφυΐες ή δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιδέες τους. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και πολλά λαμπρά μυαλά ακρωτηριάζονται από την αμφιβολία για τον εαυτό τους. Έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν και τόσα πολλά περιθώρια να αναπτυχθούν, αλλά τους κυνηγάει ένα αίσθημα ανεπάρκειας και φοβούνται μήπως κριθούν από τους άλλους.

5) Δεν αντέχεις τη μετριότητα και τον εφησυχασμό
Ένα άλλο σημάδι ιδιοφυΐας είναι η αδυναμία να τα βάλεις με τη μετριότητα και την απάθεια. Οι ιδιοφυΐες σε κάθε τομέα είναι περίεργοι, αφοσιωμένοι και καινοτόμοι. Όταν συναντούν ανθρώπους που απλώς δεν τους νοιάζει, σοκάρονται και απογοητεύονται. Γιατί νοιάζονται και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοφυΐες συχνά τείνουν να είναι τελειομανείς και προσπαθούν να βελτιώνουν συνεχώς τον τομέα της εξειδίκευσής τους.

Σκέψου τον Έλον Μασκ:

Δεν ξεκίνησε απλώς την Tesla και μετά κάθισε αναπαυτικά με ποπ κορν και το τηλεχειριστήριό του. Εργάζεται καθημερινά για να καινοτομεί στο διάστημα, την τεχνητή νοημοσύνη και διάφορες άλλες τεχνολογίες.

Όπως γράφει ο Robert Cornish:

Οι ιδιοφυΐες δεν μπορούν να ανεχθούν τη μετριότητα, ιδιαίτερα στον εαυτό τους. Ποτέ δεν ικανοποιούνται εύκολα με τον εαυτό τους.

6) Είσαι πολύ ευέλικτη και προσαρμόσιμη
Οι ιδιοφυΐες προσαρμόζονται, οι μέσοι και λιγότερο έξυπνοι ραγίζουν και σπάνε. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αληθινής ιδιοφυΐας είναι κάποιος που μπορεί να προσαρμοστεί στην μεταβαλλόμενη δυναμική της ζωής χωρίς να σπάσει. Αυτό ισχύει στον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα. Το μυαλό και οι αντιδράσεις της ιδιοφυΐας μετατοπίζονται και λυγίζουν όσο χρειάζεται. Υπάρχουν ισχυρές βασικές αξίες και ενδιαφέροντα, αλλά ποτέ δεν αφήνει αυτά τα χαρακτηριστικά να δεσμεύουν τα πράγματα και να περιορίζουν την εξερεύνηση. Οι ανακαλύψεις, η δουλειά και οι διασυνδέσεις συνεχίζουν να γίνονται ακόμα και όταν οι εκπλήξεις βγαίνουν από τα αριστερά. Οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις είναι απλώς προπόνηση με βάρη για το μυαλό και μια ευκαιρία να δοκιμάσεις νέες προσεγγίσεις σε παλιά προβλήματα.

7) Δεν ερωτεύεσαι εύκολα
Ένα άλλο από τα βασικά σημάδια ότι είσαι πραγματικά ιδιοφυΐα (ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις) είναι ότι δεν ερωτεύεσαι εύκολα και πιθανότατα να είσαι προσκολλημένη στο παρελθόν. Επιπλέον, δεν είσαι πολύ ευκολόπιστη και θέλεις συνειδητά να είσαι μόνη. Αλλά ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση δεν αφήνεις τους άλλους να χτίσουν το ιδεολογικό τους πλαίσιο πάνω σου.

8) Ο εσωτερικός σου μονόλογος είναι έντονος
Οι ιδιοφυΐες έρχονται σε όλους τους τύπους, όπως περιγράφουν οι κατηγορίες του Gardener. Καλλιτεχνικά, μαθηματικά, μουσικά, λεκτικά, εικαστικά και πολλά άλλα. Αλλά ένας κοινός παράγοντας που έχουν οι ιδιοφυΐες είναι ότι τείνουν να έχουν έντονους εσωτερικούς μονολόγους. Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από αρκετά σκοτεινές και ασταθείς φωνές όπως αυτές που ταλαιπώρησαν τον Vincent van Gogh, μέχρι τις πιο εμπνευσμένες και ευφορικές φωνές που βασάνιζαν ιδιοφυΐες όπως ο Johann Goethe.

9) Έχεις την τάση να υπεραναλύεις
Οι ιδιοφυΐες δεν σκέφτονται απλώς πολύ. Τείνουν να αγγίζουν την υπερανάλυση.

Εάν έχεις ορισμένες σκέψεις ή ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό σου και απλά δεν μπορείς να τις αφήσεις μέχρι να ικανοποιήσεις την περιέργειά σου, τότε μπορεί να είσαι ένας τύπος ιδιοφυΐας.

Ένα παράδειγμα θα ήταν το βασικότερο φιλοσοφικό ερώτημα από όλα:

Γιατί είμαστε εδώ;

Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι αυτό που διασχίζει τα όρια μεταξύ της φιλοσοφίας, της φυσικής, του φυσικού περιβάλλοντος, του φυσικού και του πνευματικού:

Τι είναι χρόνος;

Για μερικούς ανθρώπους αυτές μπορεί να είναι αστείες ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτούν όταν είναι άρρωστοι ή απλώς παρακολουθούν ένα ωραίο ντοκιμαντέρ.

Για την ιδιοφυΐα είναι δια βίου ερωτήματα που δεν τελειώνουν ποτέ.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr