Tι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο;

Tι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο;

Tι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο στα άτομα με διαβήτη που έχουν αυξημένες τις τιμές του σακχάρου;
Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τι είναι εκείνο που ρίχνει άμεσα το ζάχαρο. Από τις αυξημένες τιμές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκληθούν βλάβες στα επιμέρους όργανα του σώματος και κατ’ επέκταση να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η σωστή διατροφή βοηθά τόσο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, όσο και στη γλυκαιμική ρύθμιση. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγετε και τροφές που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της διαχείρισης του διαβήτη οι ειδικοί συνιστούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Τι ανεβάζει το ζάχαρο;
Όσοι παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφέυγουν τις επεξεργασμένες τροφές και όσες περιέχουν ζάχαρη. Υπάρχουν όμως και κάποιες τρόφιμα, που ενώ οι περισσότεροι τα θεωρούμε ακίνδυνα, μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου.

Δείτε ποιες τροφές ανεβάζουν «ύπουλα» τις τιμές σακχάρου στο αίμα:

Τι ανεβάζει το ζάχαρο; – Ο καφές → ΚΑΦΕΣ: Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η προσθήκη όμως γλυκαντικών και άλλων αρωματικών που περιέχουν ζάχαρη, προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ σε άτομα με ευαισθησία, οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης ενδέχεται να επηρεάσουν τη γλυκόζη του αίματος.

→ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Η ετικέτα «βιολογικό» σε διάφορα σνακ εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ανθρώπους ως 100% υγιεινό. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι ένα βιολογικό προιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και ότι μπορεί να καταναλώνεται δίχως μέτρο.

→ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Αν και το γιαούρτι, το γάλα και τα τυριά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, οι υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη συγκριτικά με όσες τρώνε λιγότερα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης και μειώνουν την ευαισθησία στη συγκεκριμένη ορμόνη.

Τι ανεβάζει το ζάχαρο; Το κράνμπερι → ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ: Τα κράνμπερι, μπορεί να ανήκουν στα φρούτα όμως η προσθήκη ζάχαρης κατά την επεξεργασία τους, μειώνει τη θρεπτική τους αξία. Τα περισσότερα τυποποιημένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 30γρ. ζάχαρης. Προτιμήστε λοιπόν όσα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και μην υπερβαίνετε τις δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένων φρούτων καθημερινά.

Tι ρίχνει άμεσα το ζάχαρο;
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι έχει πολλά οφέλη γιατί είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν σημαντικά την υγεία του ανθρώπου. Μελέτες έδειξαν ότι συμβάλλει και στην πρόληψη του διαβήτη, ρυθμίζοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ξεκινήστε να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και θα εκπλαγείτε από τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Κανέλα
Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η δράση της κανέλας στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας Western, στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ που παίρνουν συμπληρώματα διατροφής κανέλας, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί σε σύγκριση με όσους δεν λαμβάνουν.Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει την ενεργό ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη.

Καρότα
Μια μελέτη που Πανεπιστημίου του Harvard εξηγεί πως η κατανάλωση δύο καρότων σε καθημερινή βάση, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στο γυναικείο φύλο κατά 27%. Μέχρι σήμερα δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο, οι μελετητές θεωρούν ότι μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εντοπίζονται σε αυτά τα λαχανικά.

Όσπρια
Η κατανάλωση μιας ποσότητας ίσης με ένα φλιτζάνι φασόλια, φακές ή ρεβίθια μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ να ρυθμίσουν καλύτερα το σάκχαρό τους και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης από τον Καναδά.

Τα όσπρια διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του ρυθμού απορρόφησης της γλυκόζης και συνεπώς μικρότερη άνοδο των επιπέδων σακχάρου μεταγευματικά.

Πιπέρι καγιέν
Η φλογερή κόκκινη σκόνη δεν αποτελεί μόνο ένα εξαιρετικό καρύκευμα αλλά διαθέτει και μια σειρά από οφέλη για τα άτομα με διαβήτη. Το πιπέρι καγιέν βελτιώνει την κυκλοφορία, ενώ ρυθμίζει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης μπορούν να αντιστραφούν ή να ελεγχθούν με τη χρήση καψαϊκινοειδών. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ανθρώπους με υψηλό σάκχαρο αίματος ή παχυσαρκία.

Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια αποτελούν καλές πηγές Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η γόπα, το σκουμπρί και ο τόνος, 1-2 φορές την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου. Από την άλλη, αποτελούν μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης έναντι του κόκκινου κρέατος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Ποιο είναι το βότανο που ρίχνει το ζάχαρο;
Xαμομήλι και ζάχαρο
Ο διαβήτης σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξελίσσεται σε «πανδημία», με τους πάσχοντες να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 420 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Linz, ιδιαίτερη αξία για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους προσφέρει το χαμομήλι.

Μάλιστα, οι μελετητές εξετάζουν την επίδραση του βοτάνου στην πέψη και στον μεταβολισμό. Οι σχετικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι τα ίδια συστατικά που δίνουν το χρώμα στο χαμομήλι, συμβάλλουν στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Η επίδρασή του αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Το χαμομήλι θεωρείται θαυματουργό βότανο αφού ρίχνει άμεσα το ζάχαρο και εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
«Με απλά λόγια, η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού μπορεί να αποδειχτεί βοηθητική στον έλεγχο ή και στην πρόληψη του διαβήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Μπλάκμπερν.

Το χαμομήλι είναι ευρύτερα γνωστό για τη χαλαρωτική και καταπραϋντική του δράση, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό ρόφημα πριν τον ύπνο. Πολλές από τις ποικιλίες του και ιδιαίτερα το άγριο (Matricaria chamomilla) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη ρύθμιση του σακχάρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «Molecular Nutrition & Food Research».

Λεμόνι και ζάχαρο
Το λεμόνι ρίχνει το ζάχαρο; Πέρα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο χυμός λεμονιού μπορεί να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Ειδικότερα, μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε μόλις 45 λεπτά μετά την κατανάλωση φαγητού. Στη μελέτη που έκαναν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ντόσισα στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατασταλτική δράση του χυμού λεμονιού στη μεταγευματική υπεργλυκαιμία, η οποία είναι η αύξηση στη γλυκόζη μετά από γεύματα.

Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού ρίχνει άμεσα το ζάχαρο και μειώνει σημαντικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Επίσης οι μελετητές επισήμαναν ότι όσοι κατανάλωσαν χαμηλότερες ποσότητες χυμού λεμονιού, είχαν χαμηλότερο επίπεδο γλυκόζης από εκείνους που δεν ήπιαν καθόλου, αν και δεν ήταν αξιοσημείωτο. Αξίζει να μην παραλειφθεί ότι όλα τα παραπάνω διαπιστώθηκαν χωρίς πρόσθετα συστατικά, όπως είναι η στέβια ή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται συχνά σε έναν χυμό λεμονιού.

Πώς να ρίξω το ζάχαρο χωρίς χάπια;
Αποφεύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα και προτιμήστε μη επεξεργασμένες τροφές υψηλής ποιότητας, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα θαλασσινά.
Aποκτήστε μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Καταναλώστε μεγαλύτερα γεύματα μέσα στην ημέρα σας και αποφύγετε το βραδινό γεύμα. Το δείπνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην υγεία του οργανισμού.
Μειώστε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων και προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και οι γλυκοπατάτες που περιέχουν μία σειρά από βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Υιοθετήστε συνήθειες που μειώνουν το άγχος όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η γιόγκα και φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε επαρκώς, καθώς οι κακές συνήθειες, μπορούν να αυξήσουν την κορτιζόλη, που με τη σειρά της αυξάνει το σάκχαρο του αίματος.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr