Θέλετε γερό μυαλό; Το τρόφιμο αυτό σας είναι απαραίτητο ΚΑΘΕ εβδομάδα

Θέλετε γερό μυαλό; Το τρόφιμο αυτό σας είναι απαραίτητο ΚΑΘΕ εβδομάδα

Τι έδειξε μελέτη σε εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών. Ποιο συστατικό της διατροφής σχετίσθηκε με βελτιωμένες νοητικές δεξιότητες και μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

Αν θέλετε να έχετε γερό μυαλό και μνήμη μεγαλώνοντας, βάλτε εγκαίρως τα ψάρια στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι 40άρηδες και οι 50άρηδες που προσλαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τη διατροφή τους, έχουν πιο υγιή δομή εγκεφάλου και μεγαλύτερη οξύνοια.

Οι καλύτερες φυσικές πηγές των συστατικών αυτών είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, όπως:

Ο σολομός
Το σκουμπρί
Η ρέγγα
Οι σαρδέλες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα ψάρια έχουν μελετηθεί πολλάκις για την δυνητική συσχέτισή τους με την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο οι μελέτες συνήθως γίνονταν σε ηλικιωμένους εθελοντές.

Στην παρούσα μελέτη, όμως, η μέση ηλικία των 2.183 συμμετεχόντων ήταν τα 46 έτη. Η πλειονότητα εξ αυτών ήταν 40άρηδες και 50άρηδες. Κανένας τους δεν έπασχε από άνοια, ούτε είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές δεν τους ρώτησαν πόσα ψάρια έτρωγαν την εβδομάδα. Για να αποκομίσουν πιο αξιόπιστη ιδέα για την κατανάλωση που έκαναν, τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος. Έτσι μέτρησαν με ακρίβεια τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους. Τους υπέβαλλαν επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Ύστερα τους ζήτησαν να συμπληρώσουν μια σειρά από τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα ευρήματα
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων απ’ όλες τις εξετάσεις έδειξε τα εξής:

Όσο περισσότερα ψάρια έτρωγαν οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερο ιππόκαμπο είχαν. Ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη
Η μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετιζόταν με καλύτερο αφηρημένο συλλογισμό (ικανότητα κατανόησης σύνθετων εννοιών χρησιμοποιώντας τη λογική σκέψη).
Οι εθελοντές που ήσαν φορείς ενός γονιδίου (ονομάζεται APOE4) υψηλού κινδύνου και οι οποίοι έτρωγαν συστηματικά ψάρια, είχαν λιγότερη αγγειοπάθεια στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου. Το γονίδιο αυτό σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο και με την αγγειακή άνοια.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μία διατροφή που περιέχει έστω και λίγα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά στον εγκέφαλο από την μέση ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Claudia Satizabal, επίκουρη καθηγήτρια Πληθυσμιακών Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντώνιο. «Οι εθελοντές μας που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν πιο νεανικό εγκέφαλο απ’ ό,τι όσοι δεν έτρωγαν».

Η Dr. Satizabal επισήμανε πως τα μεγαλύτερα οφέλη αποκόμιζαν όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια. Και μία, όμως, μερίδα των περίπου 120 γραμμαρίων την εβδομάδα παρείχε εμφανές όφελος.

Πως δρουν
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς προστατεύουν τον εγκέφαλο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μία θεωρία πρεσβεύει πως είναι απαραίτητα για την κυτταρική μεμβράνη (το εξωτερικό περίβλημα) των νευρώνων. Οι νευρώνες είναι τα κύτταρα του εγκεφάλου και χωρίς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να γίνονται ασταθείς.

Μία άλλη θεωρία αφορά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η χρόνια φλεγμονή εμπλέκεται σε πολλά δεινά, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.

«Είναι πολύπλοκο. Δεν τα κατανοούμε ακόμα όλα. Ωστόσο αν κάποιος τρώει έστω και λίγα ψάρια την εβδομάδα, προστατεύει τον εγκέφαλό του», είπε η Dr. Satizabal.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το εύρημα για την προστατευτική δράση τους και στους φορείς του γονιδίου APOE4. «Σε μερικούς ανθρώπους ο κίνδυνος αναπτύξεως άνοιας είναι γενετικός, επομένως δεν μπορεί να αλλάξει. Το να υπάρχει όμως κάτι που ίσως δρα προστατευτικά, αποτελεί σημαντικό όφελος», τόνισε.

Iatropedia.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr