14 τροφές που θεραπεύουν και ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα,

14 τροφές που θεραπεύουν και ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα,

Πώς το φαγητό μπορεί να βελτιώσει το δέρμα

Η τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος. Εάν ένα άτομο τρώει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, το δέρμα του μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα τις προστατευτικές του λειτουργίες. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία και την ενυδάτωση του δέρματος.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες τροφές μπορεί να εμποδίσουν  ορισμένες από τις προστατευτικές ικανότητες του δέρματος, οδηγώντας σε επιδείνωση της ξηροδερμίας.

Το δέρμα είναι ένα ζωτικό όργανο.  Παρέχει ένα εμπόδιο για την προστασία του υπόλοιπου σώματος από εξωτερικές απειλές, όπως βακτήρια, και υπεριώδη ακτινοβολία.

Η προστατευτική λειτουργία του δέρματος είναι σημαντική για την πρόληψη της υπερβολικής απώλειας νερού και για την αποτροπή επιβλαβών χημικών και αλλεργιογόνων που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα  για  το προστατευτικό φράγμα. Εάν ένα άτομο τρώει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή  μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του δέρματος στις προστατευτικές του λειτουργίες.

Ομοίως, εάν ένα άτομο δεν ακολουθεί υγιεινή διατροφή, μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του δέρματος, οδηγώντας την σε ξηροδερμία.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, όπως:

Βιταμίνη Α
βιταμίνη C
βιταμίνη D
βιταμίνη Ε
ψευδάργυρος
σελήνιο

 Η κατανάλωση ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών πράσινου τσαγιού και κουρκουμά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας.

Οι παρακάτω ενότητες θα εξετάσουν όλα αυτά τα διατροφικά στοιχεία με περισσότερες λεπτομέρειες.

1. Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα αποθηκεύουν βιταμίνη Α στο συκώτι.

Μια μερίδα παρέχει έως και 731% της Ημερήσιας Αξίας (DV) της βιταμίνης Α.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ανώτατο ημερήσιο όριο για τη βιταμίνη Α είναι 3.000 mcg. Οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν εντός αυτού του ορίου, καθώς η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.

Η βιταμίνη Α είναιένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας γιατί περιέχει ρετινοειδή και καροτενοειδή. Αυτές οι ιδιότητες ενεργοποιούν ορισμένες οδούς στο σώμα που επηρεάζουν άμεσα το δέρμα.

Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης .

2. Γλυκοπατάτα
Μια άλλη καλή πηγή βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα. Κάθε ψητή γλυκοπατάτα με φλούδα περιέχει1.403 mcgβιταμίνης Α. Μια μερίδα αυτού του μεγέθους περιέχει το 156% της DV.

Και πάλι, αξίζει να επισημανθεί ότι το ανώτατο όριο κατανάλωσης βιταμίνης Α είναι 3.000 mcg την ημέρα. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από αυτό μπορεί να είναι επιβλαβής.

Το NIH λέει ότι η βιταμίνη Α έχει πολλές άλλες χρήσεις εκτός από την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χαμηλή ποσότητα σιδήρου στο αίμα και μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα επιβίωσης πολλών παθήσεων υγείας, όπως η ιλαρά .

3. Γλυκό κόκκινο πιπέρι
Το γλυκό κόκκινο πιπέρι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Μισό φλιτζάνι ωμό γλυκό κόκκινο πιπέρι περιέχει95 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C. Αυτό ισοδυναμεί με το 106% της DV.

Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας γιατί αυξάνει σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος.

Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV. Αυξάνει επίσης το κολλαγόνο στο δέρμα, μειώνοντας τις δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι ρυτίδες, η μελάγχρωση και το πιο σκληρό δέρμα.

4. Ακτινίδια
Το ακτινίδιο είναι μια άλλη καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα μέτριο ακτινίδιο περιέχει64 mg βιταμίνης C, που είναι το 71% της DV.

Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις, μείωση της επούλωσης των πληγών και έλλειψη σιδήρου.

Η βιταμίνη C έχει και άλλα οφέλη για την υγεία εκτός από την ενυδάτωση του δέρματος και τις προστατευτικές λειτουργίες, σύμφωνα με το NIH. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

5. Μουρουνέλαιο
Το μουρουνέλαιο είναι καλή πηγή βιταμίνης D. Μία κουταλιά της σούπας περιέχει34 mcg βιταμίνης D, που αντιστοιχεί στο 170% της DV.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D3 και της βιταμίνης D2. Η βιταμίνη D3 μπορεί να αναστείλει τα κερατινοκύτταρα, που προκαλούν παθήσεις ξηρού δέρματος όπως η ψωρίαση.

Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή , να προάγει την επούλωση των πληγών και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ακτίνων UV.

6. Γάλα σόγιας, αμυγδάλου και βρώμης
Τα γάλατα σόγιας, αμυγδάλου και βρώμης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D είναι καλές πηγές αυτής της θρεπτικής ουσίας. Σύμφωνα με το NIH, 1 μερίδα περιέχει2,5–3,6 mcg, το οποίο παρέχει έως και 13–18% του DV.

Το NIH προσθέτει ότι μία από τις ευεργετικές επιδράσεις της βιταμίνης D είναι η αντιφλεγμονώδης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία και την ενυδάτωση του.

7. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε. Μια ουγγιά ξηρού καβουρδισμένου ηλιόσπορου περιέχει7,4 mg, που ισοδυναμεί με το 49% του DV.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με τις δυσμενείς επιπτώσεις της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως ξηροδερμία και μελάγχρωση.

Ο συνδυασμός μιας πηγής βιταμίνης Ε και μιας πηγής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της έξαψης του δέρματος.

8. Στρείδια
Τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. 

Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες της ακτινοβολίας. Περιορίζει την ποσότητα της ακτινοβολίας που διαπερνά το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος.

Η πρόσληψη μιας πηγής ψευδαργύρου και μιας πηγής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ακμής , καθώς και τα δύο έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

9. Φασόλια στο φούρνο
Τα ψημένα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές ψευδαργύρου. Μισό φλιτζάνι κονσερβοποιημένα απλά ή χορτοφαγικά φασόλια φούρνου περιέχει2,9 mgψευδάργυρου, που ισοδυναμεί με το 26% του DV.

Ο ψευδάργυρος έχει πολλά οφέλη για την υγεία εκτός από την ενυδάτωση  του δέρματος, σύμφωνα με το NIH. Για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει την επούλωση των πληγών και να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας.

10. Κιτρινόπτερος τόνος
Ο κιτρινόπτερος τόνος είναι καλή πηγή σεληνίου. Τρεις ουγγιές μαγειρεμένου κιτρινόπτερου τόνου περιέχουν92 mcgτου σεληνίου, που ισοδυναμεί με το 167% του DV.

Το σελήνιο προστατεύει το δέρμα από τις καταστροφικές ακτίνες UV αυξάνοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων στο δέρμα.

Το σελήνιο είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης αυξάνοντας τα επίπεδα της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης σε όσους πάσχουν από αυτήν την πάθηση.

12. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι καλές πηγές ωμέγα-3.

Μια δίαιτα χαμηλή σε ωμέγα-3μπορεί να συμβάλει σε ξηρό, φολιδωτό δέρμα και δερματίτιδα.

13. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη φωτογήρανση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση, ξηρότητα δέρματος και άλλα σημάδια βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του δέρματος σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο λείο, πιο ενυδατωμένο δέρμα.

14. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι μια άλλη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Η κουρκουμίνη, μια ένωση του κουρκουμά, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της ψωρίασης και της δερματίτιδας. Η τοπική εφαρμογή της κουρκουμίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ακμή, καθώς αυτή η ένωση έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.

Άλλες θεραπείες για ξηρό δέρμα
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προτείνει στους ανθρώπους:

Κάντε ένα ντους ή μπάνιο σε ζεστό νερό για όχι περισσότερο από 10 λεπτά.
Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο.
Χρησιμοποιήστε μια αλοιφή ή μια κρέμα αντί για μια λοσιόν για ενυδάτωση.

Χρησιμοποιήστε απαλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χωρίς άρωμα.
Φοράτε γάντια κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, πριν από την εκτέλεση εργασιών που κάνουν τα χέρια υγρά και όταν έρθετε σε επαφή με άλλες ουσίες.

Φορέστε βαμβακερά ή μεταξωτά εσώρουχα και χρησιμοποιήστε ένα υποαλλεργικό απορρυπαντικό ρούχων.
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.
www.medicalnewstoday.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr