Βότανα και Διατροφή για Λεύκη

Βότανα και Διατροφή για Λεύκη

Βότανα και Διατροφή για Λεύκη
Μια σύνοψη ορισμένων από τις πρόσφατες έρευνες για φυσικές θεραπείες και υποστήριξη για τη λεύκη

Η λεύκη είναι μια δερματική διαταραχή που εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες στο δέρμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Προκαλείται από τον θάνατο των κυττάρων που προκαλούνται από μελανοκύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των χρωστικών που χρωματίζουν το δέρμα σας. Εξετάζουμε πρόσφατες μελέτες για να δούμε αν η διατροφή, τα βότανα ή τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν.

Ginkgo biloba

Το Ginkgo biloba , ή απλά ginkgo, είναι μια φυσική θεραπεία με βότανα που συνταγογραφείται συχνά για τη λεύκη. Το Ginkgo έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην ενίσχυση της υγείας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που είναι δύο σημαντικές δράσεις για την υγεία στη θεραπεία της λεύκης. Ωστόσο, το Ginkgo δεν πρέπει να λαμβάνεται εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή έχετε προγραμματιστεί για χειρουργική επέμβαση. Το Balch 1 συνιστά μια δόση ginkgo 40 mg, τρεις φορές την ημέρα, για να βοηθήσει στη θεραπεία της λεύκης σας. Μια πρόσφατη μελέτη από τους Szczurko et al 5 διαπίστωσε ότι η λήψη 60 mg τυποποιημένου Ginkgo biloba δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στη σοβαρότητα και την περιοχή της λεύκης.

Πολλά μη φυτικά συμπληρώματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία αυτής της πάθησης, συμπεριλαμβανομένων του συμπλέγματος βιταμινών Β, των απαραίτητων λιπαρών οξέων και του πυριτίου.

Βιταμίνη Β12
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της λεύκης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Laboratory Analysis 3 το 2011 δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 οδηγεί σε αύξηση της ομοκυστεΐνης, μιας ένωσης που μπορεί να παίζει ρόλο στην καταστροφή της μελάγχρωσης σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Επιλέξτε τροφές όπως συκώτι, μύδια, πέστροφα, σολομό, μπακαλιάρο εγκλεφίνο και γιαούρτι για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης Β12. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β-12. Η βιταμίνη Β12 είναι δύσκολο να ληφθεί εάν είστε vegan. Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan, θα πρέπει να φροντίσετε να τρώτε φύκια πολλές φορές την εβδομάδα ή να παίρνετε ένα συμπλήρωμα φυκιών όπως οι κάψουλες Napiers Seagreens Organic Kelp, καθώς τα φύκια είναι πηγή Β12.

Φολικό οξύ
Η ίδια μελέτη που συσχέτισε μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 με τη συχνότητα της λεύκης, ενέπλεξε επίσης χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σε αυτήν την πάθηση. Ενώ τα στοιχεία στην έκδοση Απριλίου 2010 της Εφημερίδας της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας3 υποδεικνύουν ότι ορισμένες μορφές φωτοθεραπείας μπορούν να χειραγωγήσουν τα επίπεδα φυλλικού οξέος για όσους πάσχουν από λεύκη, μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη μέσω της διατροφής. Όπως και με τη βιταμίνη Β-12, μπορείτε να πάρετε περισσότερο φυλλικό οξύ από τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, αλλά μπορείτε επίσης να το πάρετε φυσικά από τα μαυρομάτικα, το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η μορφή της βιταμίνης D που το σώμα μας παράγει φυσικά, μετά από βιομετασχηματισμό της χοληστερόλης, μετά από έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αρκετές μελέτες έχουν παρατηρήσει χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D ορού αίματος σε ασθενείς με λεύκη. Μια πρόσφατη μελέτη των Sehrawat et al. 4 διαπίστωσαν ότι η έκθεση ασθενών σε συνεδρίες Narrow Band Ultraviolet B αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D τους και βελτίωσε επίσης τη λεύκη τους.

Ενώ περισσότερη δουλειά είναι αποφασισμένη να διαχωρίσει τυχόν άλλες ευεργετικές επιδράσεις του ηλιακού φωτός, υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα άτομα με λεύκη πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D3. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε εκείνους που αποφεύγουν να βγαίνουν στον ήλιο πολύ για να μειώσουν την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος και σε εκείνους με πιο σκούρο χρώμα του δέρματος που έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η κυβερνητική συμβουλή είναι ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3 10 ug πρέπει να λαμβάνεται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα άνω των 65 ετών, άτομα που δεν κάνουν πολύ ήλιο, βρέφη και παιδιά.

Βιταμίνη C
Συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C στη διατροφή σας, καθώς αυτό μπορεί επίσης να είναι καλό για τη λεύκη. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι εξαιρετικές πηγές αυτής της βιταμίνης, αλλά άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν το ακτινίδιο, τις φράουλες και το πεπόνι. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη C από λαχανικά όπως ντομάτες, μπρόκολο, πατάτες και κόκκινες και πράσινες πιπεριές.

Μαύρο πιπέρι
Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη 7 για την πιπερίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, βρέθηκε ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μελανοκυττάρων (κυττάρων του δέρματος) που είναι υπεύθυνα για την επαναχρωματισμό του δέρματος στην αναστροφή της λεύκης. 

Ψευδάργυρος
Αυξήστε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όταν έχετε λεύκη. Μια μελέτη στο Indian Journal of Dermatology το 2009 υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της πάθησης. Τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, αν και μπορείτε επίσης να αποκτήσετε ψευδάργυρο από βόειο κρέας, καβούρι, χοιρινό, αστακό και κοτόπουλο. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου τρώγοντας φασόλια, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Σύνδεση με τον θυρεοειδή αδένα
Μια αιτία της λεύκης πιστεύεται ότι είναι η ανάπτυξη αυτοάνοσης νόσου. Συχνά σχετίζεται με άλλες διαταραχές που έχουν αυτοάνοση προέλευση, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (διαβήτης τύπου 1). Πρόσφατη μελέτη 6 συνέδεσε τη λεύκη με την υπολειτουργία του θυρεοειδούς στο 16% των παιδιών που μελετήθηκαν. Τα αυτοαντισώματα του θυρεοειδούς βρέθηκαν θετικά στο 11,3% από αυτά. Αν και αυτή ήταν μια σχετικά μικρή μελέτη, ο επιπολασμός της νόσου του θυρεοειδούς που αναφέρθηκε προηγουμένως σε παιδιά με λεύκη κυμαινόταν από 10,7 έως 24,1%, και ο επιπολασμός του 25,3% που προσδιορίστηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν συμβατός με άλλη βιβλιογραφία. Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής δεν μετρήθηκε στο γενικό τοπικό πληθυσμό που δεν είχε λεύκη, ωστόσο, και είναι γνωστό ότι υπάρχει μια παγκόσμια ανησυχία για την ανεπάρκεια ιωδίου.

Φύκι
Ένα συμπλήρωμα φυκιών θα ήταν σκόπιμο για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη ιωδίου για την υποστήριξη του θυρεοειδούς. Εάν υπάρχει ήδη αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (νόσος του Hashimoto), αυτό θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς ορισμένοι ασθενείς μπορεί να γίνουν εξαιρετικά ευαίσθητοι στο ιώδιο, ωστόσο, πολλοί δεν επηρεάζονται καθώς η βιοδιαθεσιμότητα των φυκιών και η απορρόφηση της μήτρας των φυκιών είναι διαφορετική από το ιωδιούχο κάλιο .

Αποφύγετε τον κουρκουμά
Μια μελέτη 8 στην Ινδία που χρησιμοποιούσε τοπική κρέμα ψευδοκαταλάσης για τη θεραπεία της λεύκης διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Οι γιατροί υποψιάστηκαν τον κουρκουμά και έκαναν μια δοκιμή για να δοκιμάσουν τη θεωρία τους. Διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς έτρωγαν κουρκουμά (ένα κοινό συστατικό στα κάρυ) δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, ωστόσο, όταν σταμάτησαν να συμπεριλαμβάνουν κουρκουμά στη διατροφή τους, ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και η λεύκη τους βελτιώθηκε! Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η κουρκουμίνη, το κύριο φυτοχημικό στον κουρκουμά, μπορεί να συμβάλει στο οξειδωτικό στρες στην οξεία λεύκη και να αποτρέψει την επαναμελάγχρωση.

Αναφορές
1. “Συνταγή για Διατροφική Θεραπεία”; Phyllis A. Balch, CNC; 2010

2. Murase JE, Koo JY, Berger TG. Η φωτοθεραπεία στενής ζώνης υπεριώδους Β επηρεάζει τα επίπεδα φυλλικού οξέος στον ορό σε ασθενείς με λεύκη. J Am Acad Dermatol. 2010 Apr;62(4):710-1. doi: 10.1016/j.jaad.2009.10.006. PubMed PMID: 20227588 .

3. Singh S, Singh U, Pandey SS. Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης ορού στη λεύκη. J Clin Lab Anal. 2011; 25 (2): 110-2. doi: 10.1002/jcla.20442 . PubMed PMID: 21438003.

4. Sehrawat M, Arora TC, Chauhan A, Kar HK, Poonia A, Jairath V. Συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τη μελάγχρωση σε ασθενείς με λεύκη που υποβάλλονται σε θεραπεία με θεραπεία NBUVB. ISRN Dermatol. 2014 23 Μαρτίου 2014: 493213. doi: 10.1155/2014/493213.

5. Szczurko O, Shear N, Taddio A, Boon H. Ginkgo biloba για τη θεραπεία της λεύκης vulgaris: μια ανοιχτή πιλοτική κλινική δοκιμή. BMC Complement Altern Med. 2011 15 Μαρτίου 11:21. doi: 10.1186/1472-6882-11-21.

6. Al-Mendalawi MD. Επιπολασμός ανωμαλιών στις δοκιμασίες λειτουργίας του θυρεοειδούς και αυτοαντισωμάτων θυρεοειδούς σε παιδιά με λεύκη. Indian J Endocrinol Metab. Μάιος 2014· 18(3):435. doi: 10.4103/2230-8210.131231.

7. Lin Z, Hoult JR, Bennett DC, Raman A. Διέγερση πολλαπλασιασμού μελανοκυττάρων ποντικού από εκχύλισμα φρούτου Piper nigrum και το κύριο αλκαλοειδές του, την πιπερίνη. Planta Med. 1999 Οκτ;65(7):600-3. PubMed PMID: 10575373.

8. Schallreuter KU, Rokos H. Turmeric (κουρκουμίνη): ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συστατικό κάρυ, μπορεί να συμβάλει στο οξειδωτικό στρες σε Ασιάτες ασθενείς με οξεία λεύκη. Ινδικό J Dermatol Venereol Leprol. 2006 Ιαν-Φεβ;72(1):57-9. PubMed PMID: 16481714.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr