Πλαστική μύτης | Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Πλαστική μύτης | Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Ζητήσαμε από τον ειδικό απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα.

Η πλαστική μύτης αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στις μέρες μας. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται στο συγκεκριμένο χειρουργείο με στόχο μία όμορφη, αρμονική μύτη και κατ’ επέκταση ένα πιο ελκυστικό πρόσωπο. Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο συχνά ερωτήματα όσων σκέφτονται να υποβληθούν σε ρινοπλαστική.

Είμαι κατάλληλη/ος για μία πλαστική μύτης;

Κατάλληλος υποψήφιος για μία πλαστική μύτης είναι κάθε άντρας άνω των 18 και κάθε γυναίκα άνω των 16 ετών, οι οποίοι έχουν κάποιο αντικειμενικό αισθητικό πρόβλημα στη μύτη τους και επιθυμούν να το διορθώσουν. Ανώτατο ηλικιακό όριο για τη συγκεκριμένη επέμβαση δεν υπάρχει. Όπως είναι αυτονόητο, θα πρέπει να μην έχουν κάποια αντένδειξη όσον αφορά τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και να βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να υποβληθώ στην επέμβαση;

Η διαδικασία και το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ακριβώς τα ίδια, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου κατά την οποία θα λάβει χώρα. Συνεπώς, το πότε θα επιλέξετε να κάνετε την επέμβαση εξαρτάται από το πρόγραμμα και τις ανάγκες σας. Έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να ρυθμίσετε τις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές σας υποχρεώσεις, ώστε με ηρεμία και προγραμματισμό να μπείτε στη διαδικασία του χειρουργείου. Δεν ισχύει ότι η επέμβαση είναι προτιμότερο να γίνεται κατά τους ψυχρούς μήνες. Μπορεί άνετα να γίνει και το καλοκαίρι, αρκεί να είστε σε θέση να ακολουθήσετε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

Η πλαστική μύτης θα γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία;

Η πλαστική μύτης είναι μία απαιτητική επέμβαση, η επιτυχία της οποίας στηρίζεται στη λεπτομέρεια. Συνεπώς, χρειάζεται επαρκής χειρουργικός χρόνος και συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και ασφάλειας για τον ασθενή και τον χειρουργό. Για το λόγο αυτό, η γενική αναισθησία είναι αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Κάθε άλλος τύπος αναισθησίας θέτει σε κίνδυνο τόσο το αποτέλεσμα της επέμβασης όσο και την υγεία του ασθενή.

Ανοιχτή ή κλειστή πλαστική μύτης;

Τόσο η ανοιχτή όσο και η κλειστή πλαστική μύτης έχουν ως στόχο να διορθώσουν τις ίδιες ανατομικές δομές. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο ο χειρουργός προσεγγίζει τις δομές αυτές. Στην κλειστή μέθοδο, οι αρχικές τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, ενώ στην ανοιχτή γίνεται μία τομή στη στυλίδα. Και στις δύο μεθόδους πρακτικά δεν υπάρχουν ορατές εξωτερικές ουλές. Η προσωπική μας προτίμηση είναι η ανοιχτή ρινοπλαστική καθώς με αυτή τα ανατομικά στοιχεία της μύτης είναι πολύ καλύτερα ορατά στη φυσική τους θέση. Επίσης με τη μέθοδο αυτή είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική η λήψη και η σταθεροποίηση μοσχευμάτων. Πρόκειται για τεμάχια χόνδρου, τα οποία λαμβάνουμε συνήθως από το διάφραγμα και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ορισμένες περιοχές της μύτης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε αφενός τη στήριξη του οικοδομήματος που έχουμε δημιουργήσει αφετέρου την τελειοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος.

Προκαλεί πόνο η πλαστική μύτης;

Η πλαστική μύτης δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και συνεπώς δεν αισθάνεται κάτι. Τις πρώτες 2-3 ημέρες υπάρχει ένα αίσθημα βάρους στην περιοχή της μύτης και γύρω από τα μάτια αλλά καθόλου πόνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ασθενείς δε χρειάζεται να πάρουν ούτε ένα παυσίπονο. Ασφαλώς μία ήπια αναλγησία για 2-3 μέρες μετά την επέμβαση διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη μετεγχειρητική πορεία.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι ταχεία. Ο χειρουργημένος μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει από το σπίτι του ήδη από την 3η μετεγχειρητική ημέρα. Η δουλειά γραφείου μπορεί να ξεκινήσει από την 7η ημέρα, ενώ η πιο βαριά χειρωνακτική εργασία από τη 15η ημέρα. Το χαλαρό τρέξιμο επιτρέπεται σε 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ η επίπονη άσκηση (π.χ. γυμναστήριο με βάρη) σε ενάμιση μήνα.

Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω. Μπορεί να με βοηθήσει η πλαστική μύτης;

Ασφαλώς. Παράλληλα με την αισθητική βελτίωση που επιτυγχάνεται με την πλαστική μύτης, μπορούν να διορθωθούν και μία σειρά από λειτουργικά προβλήματα της ρινός όπως:

Στραβό ρινικό διάφραγμα
Υπερτροφικές ρινικές κόγχες
Ρινικοί πολύποδες
Με τον τρόπο αυτό, ο εξειδικευμένος στη λειτουργική ρινοπλαστική χειρουργός ΩΡΛ μπορεί να σας προσφέρει μία ανανεωμένη εμφάνιση σε συνδυασμό με μία ελεύθερη αναπνοή που θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή σας.

Ευχαριστούμε τον Δρ Μιχάλη Τσούνη, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, στρατιωτικό ιατρό και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμο Επιμελητή Ρινολογίας στο νοσοκομείο Charing Cross του Imperial College of Medicine στο Λονδίνο.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr