ΣΠΑΝΑΚΙ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΣΠΑΝΑΚΙ: ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το σπανάκι είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά και έχει ταυτόχρονα χαμηλή θερμιδική αξία μιας και τα 100 γρ. έχουν μόνο 23 θερμίδες.

Τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού αφού:

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Δυναμώνει τα οστά, αφού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Κ αυξάνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).
Προστατεύει την όραση, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α που έχει.
Είναι πλούσιο σε βιταμίμη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του κολλαγόνου το οποίο συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.
Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νιτρικά άλατα.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθάει στην πρόληψη της οξείδωσης του εγκεφάλου.
Η κατανάλωση σε σπανάκι πρέπει να ελέγχεται και να περιορίζεται από:

Όσους παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, διότι πρέπει να διατηρούν σταθερή την πρόσληψη της βιταμίνης Κ, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Όσους εμφανίζουν νεφροπάθειες, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο.
Extra tip: Συνδυάζοντας το σπανάκι με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, την ντομάτα και την πιπεριά διπλασιάζεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Με λίγα λόγια δεν το τρώει τυχαία ο Ποπάι!

Λήδα Σωτηροπούλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ALTERLIFE Fitness Excellence

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr