6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εμμηνόπαυση

6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η αποφυγή καυτερών πιπεριών και άλλων πικάντικων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των εξάψεων.

«Η καλή διατροφή μπορεί να κάνει μεγάλη αλλαγή στο πώς αισθάνεστε όσον αφορά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης , όπως εναλλαγές διάθεσης , εξάψεις και εξάντληση, καθώς και φούσκωμα και πιθανή αύξηση βάρους », λέει ο Jamieson-Petonic . Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να φροντίζουν να τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως , φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη για βέλτιστη υγεία.

Αυτή η συμβουλή υποστηρίζεται από μια έρευνα 400 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που τεκμηριώθηκε σε ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο περιοδικό Menopause . Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε σχέση με τις γυναίκες οι δίαιτες των οποίων περιείχαν περισσότερες λιπαρές τροφές και γλυκά. Η μείωση της κατανάλωσης αυτών και άλλων τροφών είναι ικανή να απαλύνει το μέγεθος της ενόχλησης που συνδέεται με αυτή τη φυσική μετάβαση ώστε να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς τα επόμενα χρόνια.

Τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Επεξεργασμενες ΤΡΟΦΕΣ
Τα πατατάκια και τα μπισκότα μπορεί να έχουν καλή γεύση, αλλά είναι συνήθως πλούσια σε νάτριο, γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα ή και τα δύο, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να συγκρατείτε νερό και να αισθάνεστε φουσκωμένες. Αν λαχταράτε ένα σνακ, δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εναλλακτική, όπως τυρί, καρότα βουτηγμένα σε χούμους ή μερικά κράκερ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο — θα ικανοποιήσουν την ανάγκη σας να τσιμπήσετε χωρίς να σας ταλαιπωρ΄σησουν οργανικά. ενώ θα προκαλέσουν και κορεσμό.

Πικάντικα τρόφιμα
Σκεφτείτε δύο φορές πριν προσθέσετε  πολύ καυτή σάλσα στα μακαρόνια σας. Τρόφιμα με υψηλή τιμή στην κλίμακα θερμότητας μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, έξαψη και άλλα συμπτώματα εξάψεων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης . Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη γεύση σε ένα ήπιο πιάτο, η Jamieson-Petonic προτείνει  να πασπαλίσετε με μπαχαρικά που προσφέρουν γεύση χωρίς τόση θερμότητα, όπως κύμινο, κάρυ, κουρκουμά και βασιλικό.

Γρήγορο φαγητό
 Τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μια κατάσταση για την οποία οι γυναίκες διατρέχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία . Αυτές οι τροφές τείνουν επίσης να προάγουν την αύξηση βάρους , η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η καλύτερη λύση; Έχετε γρήγορες, υγιεινές τροφές, καταψύχοντας τα υπολείμματα στο σπίτι ή ετοιμάζοντας ένα μεσημεριανό γεύμα. Εάν πρέπει να φάτε ένα γεύμα εν κινήσει, παραλείψτε το cheeseburger και επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές μενού. Ένα σάντουιτς κοτόπουλου στη σχάρα σε ψωμάκι ολικής αλέσεως με μαρούλι και ντομάτα είναι μια καλή εναλλακτική.

Αλκοόλ
Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητο να απορρίψετε όλα τα κοκτέιλ και το κρασί, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να διατηρήσετε μέτρια την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως προτείνεται  η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για τις γυναίκες ορίζεται ως ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο. Οι γυναίκες που καταναλώνουν δύο έως πέντε ποτά την ημέρα έχουν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με την North American Menopause Society . Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι το αλκοόλ τις κάνει πιο ευαίσθητες στις εξάψεις, λέει ο Jamieson-Petonic.

«Λέω στις γυναίκες να ακούσουν το σώμα τους και αν το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να προσπαθήσουν να το αποφύγουν». Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να το απολαμβάνετε περιστασιακά, η Jamieson-Petonic προτείνει να δοκιμάσετε ένα ψεκαστήρα λευκού κρασιού με φρούτα, το οποίο είναι χαμηλότερο σε αλκοόλ από τα περισσότερα τυπικά ποτά.

Καφεΐνη
Σας αρέσει το πρωινό σας φλιτζάνι καφε; Θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μια μελέτη της Mayo Clinic που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο περιοδικό Menopause διαπίστωσε ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν εξάψεις από τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν καφεΐνη. Αν λαχταράτε ένα ζεστό ρόφημα, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι τζίντζερ ή μέντας – και τα δύο χωρίς καφεΐνη – λέει ο Jamieson-Petonic. Ή αν χρειάζεστε λίγη επιπλέον ενέργεια, δοκιμάστε να κάνετε μια γρήγορη βόλτα αντί να βασίζεστε στην καφεΐνη .

Λιπαρά κρέατα
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , τροφές όπως το ψαρονέφρι και το μπέικον μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σεροτονίνης του σώματος. Όταν πέφτει η σεροτονίνη, νιώθουμε θυμωμένοι, γκρινιάρηδες και ευερέθιστοι. Όταν ψωνίζετε κρέατα, παραλείψτε τα λιπαρά, και προτιμήστε εναλλακτικές επιλογές όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και κιμά ο οποίος να είναι 90 τοις εκατό άπαχος.

Οι τροφές που είναι καλές για εσάς κατά την εμμηνόπαυση είναι καλές για εσάς σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής σας. Δημιουργήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες τώρα και θα απολαμβάνετε καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης.

www.everydayhealth.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr